Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

O tabără pe placul copiilor: Tabăra “COOLtura”, Topliţa (Harghita) – ediţia a II-a

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 26 Aug. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 04 Sept. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Rev. Luceafărul

 

 

 

 

O tabără pe placul copiilor: Tabăra “COOLtura”, Topliţa (Harghita) – ediţia a II-a

 

Tabăra culturală “COOLtura”, o tabără cu specific educativ şi cultural-artistic, ajunsă la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat în intervalul 20-24 august. Teatrul Ludicus, Topliţa, Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică şi Casa de Cultură Topliţa au colaborat la organizarea taberei în care s-au înscris 37 de copii dornici de a participa la activităţi culturale, de a învăţa lucruri noi şi de a lega noi prietenii. Copiii, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, originari din Topliţa, Reghin şi Corbu, au participat cu entuziasm la activităţi recreative şi ateliere interactive: terapie prin teatru, ateliere de arte plastice, muzică şi dans, jocuri de societate, drumeţii şi nu numai. Organizatorii şi-au propus ca tabăra culturală să asigure o varietate de activităţi şi programe de interes şi necesitate pentru copiii participanţi. Scopul principal al taberei a fost acela de a contribui la dezvoltarea culturală, cultivarea modului responsabil şi activ al copiilor din zona Topliţei în cadrul unui context socio-cultural şi cultural. Activităţile s-au desfăşurat zilnic în intervalul orar 9-15 în Topliţa, în locaţii precum Casa de Cultură, Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică, Parcul Eroilor, Castelul Urmánczy şi Biblioteca municipală. Coordonatorul general al taberei a fost David Bordea, coordonator al Teatrului Ludicus, iar coordonator adjunct a fost Gabriela Hosszu, director al Centrului Național de Informare şi Promovare Turistică, Topliţa.

Activităţile din primele două zile de tabără s-au desfăşurat în întregine la Casa municipală de Cultură. Aici copiii au făcut exerciţii de concentrare a atenţiei, de coordonare a corpului şi nu numai în cadrul activităţii Terapie prin teatru, condusă de prof. Mirela Szőcs, au primit sfaturi de orientare şcolară şi profesională de la prof. Liliana Matei, au lucrat creativ în cadrul atelierelor de arte plastice, sub îndrumarea Georgianei Teslovan şi s-au lăsat încântaţi de muzica elevului Paul Mureşan, în cadrul atelierului Muzică şi dans. Ziua a treia au petrecut-o pe rând la Biblioteca Municipală George Sbârcea, unde au aflat câte ceva despre tainele profesiei de bibliotecar de la Aurica Ujică, Aurora Paşcan şi Doina Ţifrea, la Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică, Topliţa, unde Gabriela Hosszu şi Anca Koppandi le-a vorbit despre organizarea centrului, despre obiectivele turistice şi rezervaţiile naturale ale zonei, iar în final au ajuns la Castelul Urmánczy, unde au luat parte la activităţi creative şi interactive alături de Georgiana Teslovan. La castel au fost întâmpinaţi cu căldură de Tekla Szabó, preşedinte al Asociaţiei Positive Transylvania, care administrează în prezent castelul. A patra zi au petrecut-o toată la castel, cu alte activităţi creative. După turul ghidat al castelului, prof. Daniela Buzilă i-a introdus în tainele tehnicii String art, realizând împreună tablouri care între timp au fost expuse la Casa de Cultură, iar în perioada 15-16 septembrie vor fi aduse iar la castel, cu ocazia evenimentului care se va desfăşura acolo cu ocazia Zilei Naţionale a Patrimoniului Cultural. În această zi au primit vizita primarului municipiului Topliţa, ing. Stelu Platon şi le-a fost alături şi Alin Negrea, coordonatorul Casei de Cultură, Topliţa. Apoi, alături de Georgiana au pictat zeci de tricouri şi au participat la jocuri de grup. În ultima zi au avut parte de un tur ghidat oferit de Gabriela Hosszu la cascada de apă geotermală, unde li s-au prezentat informaţii despre cascadă şi despre rezervaţia naturală din care face parte. Următorul popas a fost Ştrandul Urmánczy, unde au participat la activităţi recreative, apoi s-au îndreptat cu toţii către Casa de Cultură pentru închiderea festivă a taberei.

În calitate de organizator mă declar mulțumit de evoluția ediției de anul acesta. La prima ediție am avut înscriși doar 12 copii, pe când anul acesta am ajuns deja la un număr de 37. Activitățile au fost diverse și interactive, pregătite de niște traineri cu un profesionalism de apreciat. Țin să mulțumesc administrației Casei de Cultură Toplița, Centrului de Informare Turistică și nu în ultimul rând administrației locale. Totodată, le mulțumesc voluntarilor, colaboratorilor, administrației Castelului Urmánczy și Bibliotecii Municipale. Sperăm că anul viitor ne vom reîntâlni într-un număr la fel de mare, cu activități și mai diverse, spunea David Bordea.

Ne bucurăm că au fost atât de mulți copii înscriși și că frecvența a fost de 100% la toate atelierele propuse, în toate zilele taberei. Asta înseamnă că programul propus de David Bordea, inițiatorul și sufletul acestui proiect, a fost unul potrivit dorințelor lor și apreciat pe măsură, mărturisea Gabriela Hosszu. La finalul acestei tabere putem spune ca totul a fost un succes. A fost o perioadă în care, vrănd-nevrând, copiii au stat măcar pentru o perioadă departe de telefoanele mobile, spre bucuria părinților, și grație profesionalismului și dăruirii doamnelor profesoare Liliana Matei, Mirela Szőcs şi Daniela Buzilă, cu toții au avut parte de un timp de calitate. Țin să mulțumesc voluntarilor Vlad Rugină, Andrea Patka, Paul Mureşan, Alexandra Mîndru și în mod special inimoasei Georgiana Teslovan, nelipsită de la activitățile de acest gen. Toti aceștia și-au rupt din timpul lor liber pentru a ni se alătura și a face ca totul să se desfășoare ca la carte, a mai adăugat Gabriela Hosszu.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania