Din punct de vedere științific lectura sau cititul reprezintă înțelegerea conținutului unui text prin decodarea simbolurilor, semnelor grafice sau a informațiilor prezentate, acțiune de care este responsabil creierul prin decodare și interpretare a textului dat. Pedagogic vorbind, lectura este o modalitate interesantă și plăcută de a vizita tărâmuri magice, de a cunoaște personaje uimitoare atât reale, cât și fantastice și de a ne îmbogăți cunoștințele generale. Este așadar o metodă didactică nu doar activ-creativă cât și inovatoare, deosebit de plăcută de către elevi.
Este cunoscut faptul că complexul proces al lecturii necesită atenție continuă și este un proces în care cu cât citim mai mult, cu atât ne vom dezvolta această aptitudine mai mult. Lectura este unul dintre procesele ce permite cititorilor să-și creeze propriile interpretări care, de cele mai multe ori, sunt bazate pe experiențele anterioare ale cititorului. Dacă cititorii sunt la început de drum în ale poveștilor, lectura le permite să-și creeze cu ajutorul propriei imaginații orizonturi noi, lumi magice, prieteni imaginari.
Cadrului didactic pentru învățământul primar îi revine sarcina ca, odată cu familiarizarea copiilor de vârstă școală mică cu tainele cititului să-i pună pe aceștia în contact și cu lectura întrucât această activitate este o modalitate minunată de a educa și a forma valori morale valoroase.
De asemenea, lectura este esențială în activitatea unui școlar întrucât oferă motivația și trezește dorința de a afla mai mult, de a cunoaște și are un rol valoros și important de a informa. Este atât o acțiune de relaxare, cât și un instrument al învățării, prin intermediul căruia elevii își îmbogățesc cunoștințele în toate domeniile de activitate care le prezintă interes.
„Ceainăria literară” este un proiect educațional implementat la începutul anului 2024, mai exact în luna ianuarie în clasa I a Școlii Gimnaziale „Naum Râmniceanu” Corbi, o școală frumoasă la chip și la comportament educațional. Suntem localizați la poalele Munților Făgăraș ceea ce ne face o zonă turistică minunată, cu potențial deosebit, valorificat de elevii noștri în cadrul proiectului menționat.
Activitățile propuse în cadrul proiectului și care au fost parțial atinse până la acest moment sunt: realizarea unui Colț de lectură în clasa de elevi cu titluri clasice, dar și moderne, familiarizarea elevilor cu conceptul de lectură ( în clasă și acasă), stabilirea unui program de lecturat și a unei liste cu titluri pe care intenționăm să le citim până la finalul acestui an școlar, punerea în acțiune a LECTOMETRULUI menit să măsoare amploarea acțiunii de lectură în rândul elevilor, sărbătorirea ZICI (Ziua Internațională a Cititului Împreună) și Ziua Națională a Lecturii prin activități deosebite (cu invitați scriitori, donare de carte), vizite la biblioteca școlii, a satului, dar și a primei biblioteci rurale din Țara Românească, biblioteca Luca Paul din localitatea Domnești, în imediata apropiere a satului nostru.
Ziua de vineri a fiecărei săptămâni este dedicată lecturii, citim împreună diverse titluri, facem cunoștință cu clasicii români, dar și cu autori contemporani, servim un ceai cald și o gustare dulce și ca să fim în acord cu principiile învățării integrate, desenam în orele următoare secvențe din lecturi sau personaje îndrăgite, confecționăm măști ale personajelor, ne implicăm în jocuri de rol.
Consider că acest proiect poate fi considerat un exemplu de bune practici în promovarea lecturii în rândul școlarilor mici și că, deși mărunte, obiectivele acestuia au reușit să-i facă pe copii să îndrăgească cărțile tare mult și să inițieze în propriile case organizarea de minibiblioteci personale.