Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cenaclul literar „Al. Florin Țene”. Medalion literar:  „Cultura poate influența cursul istoriei unui popor ” cu invitatul special Gavril MOISA

La  Cenaclul literar „Al. Florin Țene”
Medalion literar:  „Cultura poate influența cursul istoriei unui popor ” cu invitatul special
GAVRIL MOISA

Într-o audiență numeroasă la „Centrul de Vârstnici nr. 2” din Cluj-Napoca, s-a desfășurat în prima miercuri din luna februarie,  adică în 1 februare, 2023, conform tradiției de 20 de ani de când e înființat cenaclul ”Al.Florin Țene”, a participat, ca invitat special, scriitorul și epigramistul Gavril MOISA.

În prezidiu au luat loc, președintele cenaclului, scriitorul AL. FLORIN ȚENE, invitatul special, scriitorul GAVRIL MOISA, scriitoarea prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU și profesorul și istoricul VASILE SFÂRLEA.

Ședința cenaclului a fost deschisă de președintele cenaclului : scriitorul AL. FLORIN ȚENE care a prezentat tema zilei, prezentândul printr-un medalion literar pe scriitorul GAVRIL MOISA, apoi  dând cuvântul invitatului nostru. Scriitorul GAVRIL MOISA a prezentat cele două cărți ale sale recent scoase de sub tipar: «  Timpul destinelor » si « 101 replici amicale ».

«  Timpul destinelor » este o carte de consemnări și însemnări, de eseuri, poezii de suflet, epigrame și umor scrisă în timp, despre niște oameni și despre faptele lor, pe care domnia sa i-a prețuit și stimat. Printre aceștia amintim pe Eugen Albu, Valentin Vișinescu, Constantin Măruțoiu, Iulian Patca, Cornel Udrea, Teofil Mândruțiu, Silvia Popescu. Dar primul căruia îi dedică o pagină și un gând de admirație este scriitorul AL. FLORIN ȚENE: „70 de flori pentru Al. Florin Țene”. Tot scriitorului AL. FLORIN ȚENE îi este consacrată încă o pagină cu ocazia împlinirii a 80 de ani: „Al. Florin Țene-80-un om pentru oameni”. Portretul creionat de scriitorul Gavril Moisa evidențiază profilul său foarte complex ca om și scriitor prolific cu un CD de invidiat, opera sa remarcabilă, cele 153 de premii și diplome naționale și internaționale obținute, în țară și străinătate, rigurozitatea și profunzimea sa, fiind un maestru al cuvântului care publică cu regularitate romane, poezii, articole, critică literară, eseuri, cronici de carte în numeroase publicații și la numeroase edituri. Un om așezat, calm, modest, altruist, un patriot adevărat, creator și promotor cultural sunt doar câteva din epitetele care prin vocea scriitorului Gavril Moisa scot în evidență caracterul președintelui cenaclului nostru literar. 

Aceasta este a patruzecea carte scoasă de invitatul nostru, GAVRIL MOISA. Deși a lucrat 31 de ani în armată, poezia cu sensibilitatea ei este pasiunea sa de suflet. 

Cealaltă carte a sa este « 101 replici amicale », o carte de epigrame, autorul obținând o serie de premii pentru aceste fabule și epigrame. În carte sunt expuse replicile sale la 101 epigramiști din țară și străinătate, unii în viață, alții decedați cum ar fi Eugen Albu, un epigramist de mare valoare trecut la cele ve;nice ]n  anul trecut. Uniunea epigramiștilor din România are 29 de cenacluri la nivel național. A fost lansată invitația de a participa în 23-24 iunie la un regal de epigrame, un festival și un spectacol festiv la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” la care vor veni peste 30 de epigramiști din țară și străinătate. Epigrama este un gen literar care nu e la îndemâna oricui, nu e o poezie și are niște reguli, rigori excepționale, ultimul vers fiind acela care conține poanta, punctul culminant.

A urmat la cuvânt scriitoarea prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU care a prezentat calendarul cu scriitorii și poeții născuți în februarie. Domnia sa a enumerat cele mai importante nume oprindu-se asupra lui Ion Barbu. Dintre aceștia amintim pe: Eugen Barbu, Geo Bogza cu „Cartea Oltului”, Nicolae Breban, Otilia Cazimir, Ion Călugăru, Bogdan Petriceicu Hașdeu cu „Răzvan și vidra” având un interes deosebit pentru folclor, Anton Holban, Titu Maiorescu cu critica și teoria sa literară, Mircea Malița, Tudor Mușatescu, cu „Titanic vals”, Nagy Istvan, Marin Sorescu, Gh. Șincai.

Au fost evidențiate la Ion Barbu (Dan Barbilian) cele 3 etape de creație-etapa parnasiană cu poezia – „Umanizare”, etapa baladică cu poeziile :„După melci” și „Riga Crypto și lapona Enigel” și etapa ermetică cu „Joc secund”, poezie pe care a recitat-o cu obișnuita sa simțire și trăire interioară.

Profesorul și istoricul VASILE SFÂRLEA a fost invitat să vorbească despre curiozități din istoria poporului român. Cuvântul său s-a axat pe Eminescu și Cuza, două genii intelectuale și naționale, cei doi fiind sărbătoriți în ianuarie. La Eminescu au fost evidențiate patriotismul său și devotamentul pentru limba și poporul român, pentru un stat românesc. Eminescu a fost unul dintre cei mai demni scriitori români. Crezul său politic a fost unirea românilor, acesta fiind visul său de fier.  Cuza a fost la rândul său unul din cei mai patrioți domni ai Țărilor Române. Inteligent, spirit franc, capabil de adevăr, inimă curajoasă sunt cuvintele prin care domnul VASILE SFÂRLEA l-a caracterizat pe Al. Ioan Cuza după care ne-a prezentat imagini din vremea lui: drapelul principatelor române și apoi România din 12 ianuarie 1862, obiecte personale ale lui Cuza, declarații ale lui, o chitanță prin care a înapoiat banii statului român când a fost arestat, desenul unei statui care i s-a ridicat la Iași și poezii ale lui Cuza închinate lui Eminescu, mici fragmente.

În final, domnul TIBERIU ORZA ne-a citit un fragment din propria sa operă, fiind pasionat de  călătorii pe mări și oceane, activând ca  ofițer de marină și studiind Academia navală. Domnia sa s-a oprit la amintirile din anii 85-86 din Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, aparținând Spaniei. Navigând mult, marea i-a oferit diferite ipostaze pe care ni le-a împărtășit și nouă. Gran Canaria, a treia insulă din arhipelagul compus din 7 insule care ține de Spania l-a impresionat în mod deosebit prin stilul său arhitectural cu străduțe întortocheate, cu balcoane sculptate în lemn, cu palate în stil renascentist sau baroc și prin plantațiile de bananieri. Dânsul a fost invitat să mai vină la cenaclurile literare și să ne mai citească din jurnalul său. 

Participanții la această întâlnire  s-au bucurat de o surpriza. Domnul președinte al cenaclului,  scriitorul Al FLORIN ȚENE a adus pentru fiecare  o carte, majoritatea scrise de scriitori care fac parte din LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI iar domnul GAVRIL MOISA a oferit de asemenea fiecărui senior participant cartea « 101 replici amicale ». 

Ședința a fost încheiată de președintele cenaclului scriitorul AL. FLORIN ȚENE care a mulțumit invitatului special, celor care au avut materiale de prezentat, mulțumiri au fost aduse și participanților  în număr atât de mare. Următoarea întâlnire va avea loc miercuri 1 martie, la ora 11 la Centrul pentru Vârstnici nr.2, str.Decebal nr.21, Cluj-Napoca!

Liliana Derevici

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania