Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 2 (122), februarie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 13 Febr. 2019
Cenaclul ,,Radu Stanca”
Publicat: 14 Febr. 2019
© Dan Prodan, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Ședința cenaclului “Radu Stanca “din cadrul „Centrului multifuncțional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2” din Cluj-Napoca, din data de 13 februarie, a.c., patronat de „Liga Scriitorilor Români”a fost condusă de scriitorul AL. FLORIN ŢENE, președinte al cenaclului.
În deschiderea cenaclului s-a anunțat retragerea doamnei profesoare Antonia Bodea de la conducerea cenaclului din motive personale. Iar doamna Liliana Derevici a fost desemnată ofițer de presă pentru „Liga Scriitorilor” și va alcătui cronicile în presă ale cenaclurilor atât la “Liga Scriitorilor” cât și la „Centrul de Vârstnici nr.2”.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea volumului Voichiței Tulcan Macovei, profesoară de limba română, masterandă, din Arad: „ Alexandru Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI”. Este un eseu pe capitole despre întreaga operă-poezia, proza, teatrul urmate de citate din cei care au scris despre Al. Florin Țene. E o carte redactată cu mult suflet și multă dăruire. Ne bucurăm că avem onoarea să-l avem ca președinte al cenaclului nostru pe acest om al literaturii, cronicar, critic literar, fin analist și eseist care în decursul vieții sale a scris și publicat peste 6000 de eseuri și cronici literare, scrieri analitice de o profunzime și sinceritate uimitoare. Autoritatea morală se împletește cu autoritatea estetică a creației, cartea sa fiind „o mostră de eleganță a discursului despre Artă” (Gabriela Petcu). Cartea cuprinde:
Probleme de Teorie Literară
Situația din viața literară a României începutului de secol XXI
Filozofia-baza dezvoltării literaturii și treapta de înțelegere a existenței sociale
Marea Unire de la 1918 și europenizarea literaturii române
În carte se mai găsesc comparații ale unor scriitori precum George Coșbuc și Lucian Blaga (Fenomenul Hyperionic).
De asemenea ne întâlnim cu o nouă viziune asupra „Mioriței”, perlă a folclorului românesc, tratând problema existenței și filozofia despre viață și moarte a omului.
Un alt punct al cenaclului a fost lecturarea din propriile scrieri ale membrilor cenaclului.
Doamna ziaristă MARIA FLOREA, o veche și talentată creatoare ne-a citit eseul său intitulat „O, bătrânețe!”. Diferite emoționante exemple evidențiază cum pentru unii, bătrânețea, la vârsta neputinței poate fi considerată o povară.
O altă carte prezentată a fost „Fluxul și refluxul amintirilor” de Vasile Moldovan. Ziaristul Vasile Moldovan a adunat o serie de reportaje, interviuri, investigații jurnalistice despre diverse evenimente pentru a hrăni sufletul cititorului. Acest ziarist l-a supus unui interviu și pe omul mărilor, căpitan de cursă lungă, TIBERIU ORZA, membru în cenaclul nostru, care a navigat pe vase românești de pescuit și comerciale în zona Oceanului Atlantic, coasta vestică a Africii, Maroc, Insulele Canare până la Capul Bunei Speranțe. Domnia sa a călătorit în Regatul Unit al Marii Britanii, SUA, Japonia, Mările Chinei, Golful Persic. Din aceste interviuri a reieșit o descriere de vis a acestor ținuturi îndepărtate cu care am fost delectați și care ne-au vrăjit în această dimineață dar și o prezentare a sufletului și caracterului domnului Tiberiu Orza. Acestea au fost expuse ca și foiletoane în „Adevărul de Cluj”, după anii 1990.
În continuare domnul GHEORGHE ŞOPTIREAN a recitat din versurile sale, o emoționantă poezie despre Eminescu, geniu al poeziei, scrisă cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea sa. Apoi au urmat alte poezii inedite despre începutul primăverii și despre înțelepciunea bătrânilor, poezii scurte dar reprezentative.
Doamna CRISTINA MARIAN a recitat din memorie, cu mult patos “ Ce școală-naltă-i bătrânețea!” de Costache Ioanid, pentru a ne da speranță și nădejde pentru vremea care ne-a mai rămas de trăit în această lume.
Un alt membru al cenaclului, domnul inginer GHEORGHE CIUBUCĂ a luat parte din plin la discuții adăugând comentarii și reflecții personale.
De fapt întregul cenaclu a fost presărat cu note, comentarii, discuții, interpretări. Mulțumim tuturor participanților și îi așteptăm cu drag și altă dată. Dar în primul rând mulțumim din suflet președintelui cenaclului, domnului Al. Florin Țene!
Următoarea ședință va avea loc în 13 martie a.c.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania