Primit pentru publicare: 06 mart. 2017
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 07 mart. 2017
Editor: Ion ISTRATE
Duminică 5 martie a.c. Comunitatea Evreilor din Iași și Centrul YACHAD a organizat la Sinagoga Merarilor din Iași, strada Elena Doamna din vecinătatea sediului comunității un matineu muzical omagial și comemorativ închinat lui IZU GOTT (Z. L.) – Ionel Gotescu, mentor și talentat muzician și om de cultură, un desăvârșit în cunoașterea și promovarea folclorului evreiesc și românesc, prin melodiile calde, tradiționale.
Desfășurat cu începere de la ora 11, evenimentul s-a bucurat de participarea activă a familiei celui dispărut la 28 februarie 2016 în Israel, soția și fiica omagiatului, care au prezentat comentarii ca și alte rude și prieteni care și-au trimis omagiile comemorative prin intermediul unor scrisori și mijloacele mass-media.
Despre omul care a fost IZU GOTT a vorbit documentat doamna inginer Martha Eșanu și cu afecțiune deosebită cel care l-a cunoscut îndeaproape – inginerul Mihai Caba, pensionar.
Născut la Dorohoi în 1934, absolvent al Conservatorului din Iași, contrabasist, dirijor la Teatrul Evreesc din Iași, dirijor al ansamblului folcloric “Doina Moldovei”, al orchestrei populare Iași, a fost conducătorul corului Talmud Tora din Iași, a celui din București răspunzând și de îndrumarea tuturor corurilor de acest fel din România. Cu unele a reușit mari performanțe artistice în turnee celebre de mare succes în SUA – fiind primit și la CASA ALBĂ – , Israel, Elveția, Franța, dar mai ales în țară, în ROMÂNIA:
Dorohoian viguros, mare sufletist, profesionist desăvârșit, IZU GOTT-IONEL GOTESCU rămâne autorul muzicii la peste o sută de filme, al multor piese de teatru, simfonii, lucrări camerale, lieduri, poeme…, lucrări anonime dăruite prietenilor…
Un atractiv program artistic a fost prezentat – și la data de 5 martie 2017 – de către formaţia de muzică klezmer „NIGUN” dirijor prof. Romeo Luchian, solist ing. Uri Fernbac şi îndrăgitul solist de muzică populară Ştefan Pintilie, acesta fiind îndelung aplaudat pentru melodiile “Prieten drag”, “Pace-pace” și “Iașule, Iașule”, ultima cu versuri proprii, muzica de IZU GOTT.
Moderator al manifestării a fost ing. Abraham Ghiltman, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi, organizatori ing. Martha Eşanu, coordonator programe YACHAD şi ing. Uri Fernbac, membru al Corului de tineret al comunităţii ieşene dirijat de regretatul Izu Gott (Z.L.).
La această manifestare culturală în memoria unui cunoscut şi îndrăgit membru al comunităţii și muzicii locale a luat parte un numeros public, de la copiii sosiți cu părinții sau bunicii – la oamenii vârstnici care l-au cunoscut, iubit, apreciat și care respectă memoria celui care a locuit în Tătărași-Iași, azi în împărăția Cerurilor.
Dumnezu să-l odihnească!
Iași, 6 martie 2017
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania