Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Comemorare și omagiere

Primit pentru publicare: 06 mart. 2017
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 07 mart. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Comemorare și omagiere

Duminică 5 martie a.c.  Comunitatea Evreilor din Iași și Centrul YACHAD a organizat la Sinagoga Merarilor din Iași, strada Elena Doamna din vecinătatea  sediului comunității un matineu muzical omagial și comemorativ închinat lui IZU GOTT (Z. L.) – Ionel Gotescu,  mentor și talentat  muzician și om de cultură, un desăvârșit în cunoașterea și promovarea folclorului evreiesc și românesc, prin melodiile calde, tradiționale.
Desfășurat  cu începere  de la ora 11, evenimentul s-a bucurat de participarea activă  a familiei celui dispărut la 28 februarie 2016 în Israel, soția și fiica omagiatului, care au prezentat comentarii  ca și alte rude și prieteni care și-au trimis  omagiile comemorative prin intermediul unor scrisori și  mijloacele mass-media.
Despre omul care a fost  IZU GOTT  a vorbit documentat  doamna inginer Martha Eșanu  și cu  afecțiune  deosebită   cel care l-a cunoscut îndeaproape – inginerul Mihai Caba, pensionar.
Născut la Dorohoi în 1934, absolvent al Conservatorului din Iași, contrabasist, dirijor la Teatrul Evreesc din Iași, dirijor al ansamblului folcloric “Doina Moldovei”, al orchestrei populare Iași, a fost conducătorul corului Talmud Tora din Iași, a celui din București    răspunzând    și de îndrumarea  tuturor corurilor de acest fel din România.  Cu  unele  a  reușit mari performanțe artistice în turnee celebre de mare succes în SUA – fiind  primit și la CASA ALBĂ – , Israel, Elveția, Franța, dar mai ales în țară, în ROMÂNIA:
Dorohoian viguros, mare sufletist, profesionist desăvârșit, IZU GOTT-IONEL GOTESCU rămâne autorul muzicii la peste  o  sută de filme, al  multor piese de teatru, simfonii, lucrări camerale, lieduri, poeme…, lucrări anonime dăruite prietenilor…
Un   atractiv  program artistic a fost prezentat – și la data de 5 martie 2017 – de către formaţia de muzică klezmer „NIGUN” dirijor prof. Romeo Luchian, solist ing. Uri Fernbac şi îndrăgitul  solist de muzică populară Ştefan Pintilie, acesta  fiind îndelung aplaudat pentru melodiile “Prieten drag”, “Pace-pace”   și “Iașule, Iașule”, ultima cu versuri proprii, muzica de IZU GOTT.
Moderator al manifestării a fost  ing. Abraham Ghiltman, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi, organizatori  ing. Martha Eşanu, coordonator programe YACHAD şi ing. Uri Fernbac, membru al Corului de tineret al comunităţii ieşene dirijat de regretatul Izu Gott (Z.L.).
La  această manifestare culturală în memoria unui cunoscut şi îndrăgit membru al comunităţii  și muzicii locale     a  luat parte un numeros public, de la copiii  sosiți cu părinții sau bunicii – la oamenii vârstnici care l-au cunoscut, iubit, apreciat  și  care respectă memoria celui care a locuit în Tătărași-Iași, azi în împărăția Cerurilor.
Dumnezu să-l odihnească!

                                           Iași, 6 martie 2017

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania