Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Iași. Ion N. Oprea, debut literar ca poet în Jurnalul săptămânii, Tell Aviv, ISRAEL, 22 octombrie 2015

Primit pentru publicare: 23 oct.2015
Autor:  Martha EȘANU,    redactor șef al revistei Prietenia, Iași
Publicat: 24 oct.2015

 

 

Iași

Ion N. Oprea, debut literar ca poet în Jurnalul săptămânii, Tell Aviv, ISRAEL, 22 octombrie 2015

 

În Jurnalul săptămânii, Tell Aviv, Israel, 22 octombrie 2015, am publicat articolul “ Holocaustul evreilor din România oglindit în literatură”, manifestare culturală organizată și desfășurată în ziua de 11 octombrie în sala de festivități a Comunității evreilor din Iași, eveniment la care a participat și debutantul, domnia sa fiind și purtătorul cu Brevet a Medaliei de Onoare de “Prieten al  Comunităților Evreiești din România”, acordată  la 24 septembrie 2015 de Federația Comunităților  Evreiești din România, președinte Dr. Aurel Vainer, deputat în Parlamentul României,  la sfârșitul căruia am scris:

…”Alături de toţi cei prezenţi la Matineul Cultural Omagial de la Iaşi, jurnalistul Ion N. Oprea  a “lăcrimat sufleteşte” cu gândul la milioanele de victime şi versurile poeziei “Holocaust”, pe care a compus-o în acel moment, sunt dedicate vinovaţilor fără vină ucişi mişeleşte de torentul urii şi intoleranţei declanşat de fascism:

“Am  descoperit /  -acoperit- / ascultând rugăciunea în picioare, /  după cum se cuvine, / cu pioşenie./  Am  asistat / la aprinderea luminilor / aducerilor aminte, / a pomenirilor, /a iertării, / apoi, / împreună am ascultat din cărţi / şi de la martori / ceea ce a fost Holocaustul. 1941./  Am  lăcrimat sufleteşte împreună, / fiecare în felul său / şi am cugetat / ca asemenea atrocităţi / să nu se mai întâmple / în veci. / Dar mi-am zis, /pentru mine şi pentru tine, / pentru fii şi nepoţii noştri, / pentru urmaşi, / Holocaustul nu a început ieri, / el există decând omenirea, / şi teamă mi-i, / după cum decurg lucrurile, / să nu fie şi mâine, / undeva în lume, / pentru că / omul pe om îl răpune / pentru o mie şi una de motive, / că ne lipsesc adevăraţii înţelepţi ai pământului. / Nu-i aşa Doamne, / chiar Tu, / unde ai fost / când a fost Holocaustul / cu victimele pentru care noi / ne-am rugat adineaori?”

                                                                                     22 octombrie 2015



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania