Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Copii, scrieţi-vă amintirile! Marion, o româncă, înfiată în  Franţa, scrie ”Copilul şi dictatorul”, adică despre cine este ea când trăia Ceauşescu

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 5 (135), Mai 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Copii, scrieţi-vă amintirile!
Marion, o româncă, înfiată în  Franţa, scrie ”Copilul şi dictatorul”, adică despre cine este ea când trăia Ceauşescu

Primit pentru publicare: 27 Mai 2020
Autor: Ion N. OPREA – Membru Fondator de Onoare – Revista Luceafărul
Publicat: 28 Mai  2020

© Ion N. Oprea, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


Copii, scrieţi-vă amintirile!
Marion, o româncă, înfiată în  Franţa, scrie ”Copilul şi dictatorul”, adică despre cine este ea când trăia Ceauşescu

Întâlnire cu Marion Le Roy Dagen despre “Coplul şi dictatorul” – mărturia emoţionantă a unei copile abandonate în orfelinat- este titlul unui cusiv care a însemnat lansarea de carte şi sesiunea de autografe care a avut loc, marţi, 17 maritie 2020, la librăria  Humanitas de la Cişmigiu, Bucureşti, cartea de aproape 200 de pagini este editată  la Humanitas, traducerea de Mariana Ionescu.

             Mai clar şi mai complet informează cusivul în cauză: „Vă invităm  marți, 17 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului „Copilul și dictatorul“ de Marion Le Roy Dagen și Xavier-Marie Bonnot, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea Marianei Ionescu. La eveniment vor participa Marion Le Roy Dagen, Ana Barton, Cristian Preda și Lidia Bodea. Dezbaterea va fi moderată de Cristian Pătrășconiu.

Aflăm,  „Marion s-a născut în 1976, la Aiud, numele ei Maria Cotarcă, – unul dintre cei două milioane de copii născuţi în urma decretului prin care Ceauşescu voia să dea un impuls demografiei României. Abandonată de mama ei pe când nu avea nici un an, este plasată într-un orfelinat. Zeci de mii de copii cădeau victime în aceste adevărate lagăre de concentrare ale dictaturii ceauşiste. Măriuca are însă noroc, pe când la noi se făcea troc în asemenea instituţii, ea este vândută-adoptată la 6 ani de către un cuplu de francezi, când,  majoritatea copiilor din orfelinatele României nu aveau să fie niciodată adoptaţi, are norocul să fie  crescută cu atâta afecţiune pe care  numai Dumnezeu ţi-o trimite, nu i se ascunde nici originea, întreaga poveste a existenţei. De aici, şi dorinţa copilului să afle de ce a fost abandonată la naştere, chiar de la maternitate, şi care, cine, ar putea să-i fie părinţii naturali, şi vrea să-i cunoască.

                   Marion, cu noii părinţi, în societatea franceză, reuşește în scurtă vreme să-şi recuperez întârzierea intelectuală şi fizică şi descoperă că ar vrea să ştie şi ce este România, acum după 89. Deşi i se spusese că mama naturală a murit iar despre tată că nu se ştia cine-i, ea, insistentă, în 1994, la 18 ani ai ei, vine pentru prima oară în România cu un convoi de ajutoare al asociaţiei „Solidarite Roumaine” pe lângă care activa, bun prilej de căutare a originii ei.Tot despre noroc de copil abandonat de părinţi este vorba când cunoaşte un om, un intelectual, prozator şi realizator de filme documenare, el o ajută, poate şi cu propriul condei şi text,  să-şi spună povestea aşa cum este scrisă, ca pentru occidantali, cu destule goluri de documentare, cam după ureche, zice doamna Adriana Bittel în cronica sa, în Selecţia  de la Fomula AS nr.1418 mai 2020,p.25, cu destule erori, pe care dânsul, redactorul sau traducătoarea le-ar fi putut corija  cu nişte note de subsol, cum se procedează de obicei.

„În orice caz, susţin pe ansamblu  cronicile  de întâmpinare,  „Copilul și dictatorul“ este o carte despre căutarea identităţii, despre căutarea de sine după o copilărie amputată”, care se citeşte cu interes, crez şi al omului care a ajutat-o pe autoare:-  XAVIER-MARIE BONNOT. Acesta   s-a născut în 1962, la Marsilia, în Franţa. Este scriitor și realizator de filme documentare, este autorul volumelor: La Dame de pierre (Belfond, 2015, Premiul pentru cel mai bun roman francofon la festivalul de la Cognac; Pocket, 2016), La Vallée des ombres (Belfond, 2016), Le Dernier Violon de Menuhin (Belfond, 2017), L’Enfant et le dictateur, şi,  împreună cu Marion Le Roy Dagen (Belfond, 2018) și Tombeau d’Apollinaire (Belfond, 2018, sunt deţinătorii  Premiului  pentru roman istoric).

            Cu  propria-i familie, ea însăşi organizatoarea şi conducătoarea a unei asociaţii de ajutorare a copiilor ”Orphelins  de Roumanie”, vreo 300 la număr, Maria din Aiud, domiciliată acum în Franţa, ajută copiii adoptaţi să-şi găsească părinţii şi fraţii, să ştie unii despre alţii, să aibă  sentimentul marii familii.

                       Ion N. Oprea, Iaşi, 26 mai 2020.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania