Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Copilul care nu s-a născut niciodată”, lucrare a unui  slovac, la întrebarea unui participant la lansare nu s-a răspuns încă, ştiţi care e aceea?

„Copilul care nu s-a născut niciodată”, lucrare a unui  slovac, la întrebarea unui participant la lansare nu s-a răspuns încă, ştiţi care e aceea?

               În oraşul slovac, Bordejovdka Nova Vas, există o statuie, este intitulată „Memorialul copilului care nu s-a născut niciodată”, autor este  Martin Hudacek, realizată pe când acesta era student la arte plastice, a fost inaugurtă la 28 octombrie 2011, ea, spune Wichipedia, a fost făcută la iniţiativa unor femei,care au regretat la un moment al vieţii lor, că au ales calea să renunţe la sarcină.

              Grupul de femei cu asemenea sentimente purta numle de „Mişcarea de Rugăciune a Memorialului”.

               Sculptura reprezntă o femeie care plânge, plânge acoperindu-şi faţa şi care cere să fie iertată. Nu are conturate trăsăturile feţei, deci poate fi oricine, de orice vârstă, venită de oriunde, cerând iertare că se simte vinovată pentru că a făcut ceva ce nu se cuvenea.Poate cere iertare lui Dumnezeu, poate…

              Lângă ea vine copilul. Acesta-i realizat dintr-un material transparent care sugerează  ideea unei făpturi reale, fără să fie. Copilul pare  să-şi mângâie mama pe cap, ca pentru a o alina, chiar ca un trimis a lui Dumnezeu, care îi oferă,prin el,iertarea că nu l-a născut.

            Femeia nu-l vede pe copil, dar în mod sigur, prin lucrul maestrului, intuim, îi simte mângâierea, sentimentele de prunc care nu a fost dorit…

              Lacrimile de-ar fi, ele nu au reprezentare, nu au reprezentare pentru că ele nu au cuvinte, dar privindu-le în intimitate, sufleteşte,ele devin, minune, substitute care vorbesc, dojenesc, mustră, fac drum de iertare…

              În mai 2015, Republica Moldova a făcut chetă publică – „daţi un leu pentru Ateneu”, cum s-a mai făcut şi în România – pentru a achiziţiona  o replică a Monumentului copilului care nu s-a născut niciodată, intitulată, „Mamă, nu mai plânge! ”

              Sculptura făcea parte, ni se spune, dintr-un proiect intitulat „Drepul la viaţă al copilului nenăscut” şi a fost realizat de acelaşi Martin Hudacek. A fost foarte bine primită. Fratele sculptorului a declarat în timpul vernisajului că  Martin Hudacek nu a gândit nici un moment că lucrarea lui va avea un asemenea succes. El nu a urmărit să devină faima lumii, dar asta s-a şi întâmplat.

            De unde s-a inspirat?   În 1975, o doamnă, Oriana Fallaci,1929-2006, Florenţa-Italia, publicase  volumul „Scrisoare către un copil nenăscut”  care ar putea fi sursa de inspiraţie pentru slovac, care face ca sentimente de mamă să treacă cu succes de la o femeie la alta.

            Inspirată din Fallaci ori nu, adevărul e că a rezultat ceva grandios, o operă simplă, dar atât de profundă, că te mişcă până la lacrimi. Inaugurată, în prezenţa oficialităţilor din Bratislava, Monumentul a stârnit reacţii deosebit de favorabile, unei singure întrebări, venite din public, nu se ştie cine i-i autorul, rămâne să i se găsească răspunsul, ştiţi care e, că-s mai multe ?!: „Dar, tatăl, tatăl copilului unde este? El de ce lipseşte? El de ce nu-şi cere iertare?”

               Pentru conformitate, Ion N. Oprea, Iaşi, 10 iunie 2020Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania