Cotidianul în plan simbolic: Dan Puric – FII DEMN!
Autor, Paul Ungureanu
,,Mama era singura doctoriţă din lume care se lăsa consultată de pacienţi. Mama era chiar mirarea medicinei însăşi!” (Dan Puric)
După cele două cărţi ,,Cine suntem” şi ,,Omul frumos”, cu impact pozitiv asupra cititorilor , Dan Puric a apărut în librării cu un al treilea volum de proză literară ,,FII DEMN!” închinat memoriei mamei sale, având ca idee structurantă chemarea la demnitate a persoanei umane. Ea este facută în cercurile concentrice ale familiei: neamul mic şi neamul, familia în mare.
Dan Puric prezintă România reală prin diverse felii de viaţă autentică. El îşi distilează în profunzime biografia. Ca şi cărţile anterioare, volumul ,,FII DEMN!” se citeşte cu sufletul la gură, fiind o carte vie, o carte ce se adresează celor cu o sensibilitate umană deosebită. Prin mama lui Dan Puric, fiecare cititor îşi vede propria mamă, sensibilă, cu chip frumos şi dăruită în totalitate pentru familia sa.
Ca orice parte feminină era cochetă şi cu o mare demnitate, atrăgând privirile multor bărbaţi. Ca medic, de tânără a făcut naveta zilnic pe distanţa Bucureşti – Urziceni, navetă considerată ca un ,,sport” naţional în perioada ceauşistă pentru clasa muncitoare, la care s-au adăugat un număr mare de cadre didactice şi medici.
Iată cum descrie în câteva fraze pe mama sa: ,,Mama a fost medic. Dar ce medic! Medici sunt mulţi pe acest pământ. Ei bine, mama era chiar mirarea medicinei însăşi! Da! Pentru că mama era singura doctoriţă din lume care se lăsa consultată de pacienţi. Iar lucrul acesta îl mărturisea cu un şarm deosebit.”
Dan Puric prezintă şi multe lucruri hazlii ale mamei sale cu pacienţii. Una dintre ele a fost şi o recomandare a unei paciente către doctoriţa Lorica Puric, medic specialist endocrinolog şi internist. Pacienta respectivă i-a recomandat doctoriţei ca remediu pentru picioarele umflate un ceai din coji de gard.
,,Aşa era mama!”, afirmă Dan Puric, după care continuă: ,,Relativiza puterea ştiinţei prin superstiţii fermecătoare, neliniştiindu-l pe tata cu experienţele ei ciudate. Mama făcea alchimii unice şi tata, infarct! Căci tata era tot medic, dar unul care nu-şi părăsea ştiinţa pentru nimic în lume. Între vindecare şi curiozitate, la femei bate întotdeauna curiozitatea. Iar mama era curiozitatea însăşi.”
La fel de savuroasă şi hazlie este povestea cu damigeana plină de urină adusă la cabinet de către o pacientă pentru analize. Într-un interviu al realizatoarei Florentina Fântânaru ,,Dincolo de aparenţe” la întrebarea, cine e cel mai frumos om din viaţa dumneavoastră, Dan Puric a spus: ,,Mama ! A suferit cumplit înainte să se sfârşească. Stăteam lângă ea zi şi noapte, iar când mă culcam alături de ea, din plină suferinţă avea puterea să articuleze : dragul mamei ai cu ce să te înveleşti?“
Mamele sunt cele care au grijă de proprii copii până în ultima clipă a vieţii.
Cartea ,,FII DEMN!” se încheie cu poemul – epilog al autorului ,,Vis” :
Mamă!
Ce vis frumos am avut aseară!
Se făcea că poporul român era demn
Voievozii circulau nestingheriţi prin istoria noastră.
Iar dacă vreun străin cu sufletul hain
Se apleca spre inima unui copil
Ca să i-o otrăvească
Repede cobora de pe cruce un martir
Şi-l săruta pe frunte.
Redându-i lumina cea dintâi
Ce vis frumos am avut, mamă!
Se făcea că poporul român era demn.
Prin cărţile şi sutele de conferinţe Dan Puric călătoreşte de câţiva ani buni prin ROMÂNIA lui, ROMÂNIA SUFLETEASCĂ, ROMÂNIA REALĂ .
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
FELICITARI,PAUL UNGUREANU!MA BUCUR CA AI REAPARUT IN PAGINILE ACESTEI REVISTE CU NOI ARTICOLE INTERESANTE.SI FAMILIA MEA IL ADMIRA SI-L URMARESTE CU INTERES DEOSEBIT PE INEGALABILUL DAN PURIC IN TOT CEEA CE FACE.CHIAR ACUM CITIM vol. „CINE SUNTEM”.