Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

COVID-19 sau ÎNTRE CINISM ȘI MITĂ

COVID-19 sau ÎNTRE CINISM ȘI MITĂ
Virgil RĂZEȘU – Piatra Neamț, membru al Cenaclului de la distanţă, 5.04.2020 

 

Ce strângere de inimă ! Mi-a lăcrimat sufletul când am privit harta Su­cevei, cu inelul de comune supuse carantinei și m-am cutre­mu­rat.

Am fost primul medic al Circumscripției Sanitare Adâncata (1956-58).  Brăilean get-beget, era pentru prima oară că trăiam efectiv la țară și am făcut-o cu o bucurie și o plăcere fără seamăn.

Circumscripția avea în componența ei și comunele Mitocul Dragomirnei și Hânțești. M-au năpădit amintirile : prima pacientă, moara, lampa cu gaz de fie­care zi, spălatul la fântână, dispensarul pe care l-am amenajat în părculețul comunei, prima naștere asistată, oficiantul sanitar Alu­poa­ie, bicicleta cu care mă deplasam între comune, epidemiile de po­lio­mielită, vac­ci­nările, registrele de si­fi­li­s, tuberculoză și pelagră dar, mai ales, oamenii satului. Cu care m-am identificat : corul de școlari, nunți, bo­te­zuri, sărbători cu horă și scrânciob, drumurile la Ițcani (raionul), uneori pe jos prin pădure, Bur­dujeni (gara) și Suceava (doctorii Climescu, Andriu, Comănescu, Pos­teucă, Ciocan (primul anestezist), Ciobanu, Buzdugan,familia părintelui Brătianu, adevărați părinți adoptivi, cetatea, mănăstirea Sf. Ioan … câte greutăți dar și bucurii și împliniri.

Spitalului sucevean, unitate de primă mărime a medicinii românești, i se acorda, de către președintele Iohannis, exact în urmă cu un an de zile, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”. Nu multe unități din țară se bucurau de asemenea recunoaștere.

A survenit urgia COVID-19. Pe fondul unor disfuncționalități grave, în con­di­țiile subfinanțării de durată și fără asigurarea unui suport material mini­mal, pretinșii conducători ai spitalului, impuși de o admi­nis­trație lipsită de respect și dragoste pentru propriii cetățeni, persiflând realitățile ele­men­tare și riscurile potențiale, și-a expus pro­fesioniștii din linia întâi, trimițându-i cu mâinile goale, fără mij­loa­ce de protecție și intervenție către moarte și agra­varea epidemie severe, hărăzăind unității o soartă pe care nu o merita.

Din păcate, administrația centrală nu i-a venit în ajutor, nu a gestionat începutul de criză dacă nu cumva a abandonat-o, lăsând-o să se descurce cum poate. Agoniseala de merite de decenii și numeroasele aprecieri s-au risipit, s-au spul­be­rat în neant. Președintele și-a luat păpușile înapoi. A retras distincția acordată. Când a greșit oare ? Când a acordat Ordinul ori când l-a retras ?

Aflați într-o situație disperată, unii profesioniști, supuși pericolului de a-și pierde viața și a-i pune în pericol și pe cei pe care îi îngrijesc, ca un Vasile Roaită de altădată, cu pieptul desfăcut în fața gloanțelor, au reacționat. Ame­nin­țând cu de­misia. Au făcut-o și alții din țară, ca și personalul din clinicile londoneze care refuză să lucreze în condiții de supra­solicitare, epuizare fizică și risc de îmbolnăvire. Corul hienelor, cu CTP în frunte, a prins glas, s-a deslănțuit și i-a pus la zid : ”trădători ai jurământului lui Hipocrat, nemernici, ticăloși, să fie eliminați din tagma medicală ! Pentru totdeauna”. Nu, medicul și personalul medical nu are dreptul să-și apere viața, familia.

Opriți-vă !”, a cuvântat premierul, ” și așa avem puțini”. Presat însă de realitate a găsit soluția. Meschină, cinică și degradantă :  ”Dăm o OUG și pre­lungim preavizul la 90 de zile. Cât scăpăm de necaz. La nevoie …. prelungim”. Splendidă vocație de conducător ! Nici ursul nu joacă de voie. Legislația muncii și drepturilor omului din toată lumea limitează drastic preavizul la 14 zile.

Nu știu dacă greșesc prea tare, dar măsura preconizată are un pronunțat iz de ”Drumul spre vic­torie” (cu Silvester Stallone și Pele),  pelicula celebră, evocare a unui episod în care un grup de prizonieri ucrainieni a fost silit să-și joace viața în miza unui un meci de fotbal îm­potriva unei echipe de naziști cu apucături de SS-iști. Sau invers. Bineînțeles, cu final fatal.

Deputatul Eugen Bejinariu cere premierului să ceară scuze medicilor suceveni, acuzați de nepăsare. Suceava a ajuns un infern, „punct cardinal al morții, oraș al groazei și sursa unor tragedii fără precedent”.

Sub amenințarea unui viitor tulbure și în perfectă comuniune cu pre­mie­rul, și președintele a scos din mânecă un as. Pe care l-a numit, pompos, ”bonus”. 500 de euro (”suficient și echitabil”) pe care ar urma să-i acorde medicilor și personalului care luptă direct cu COVID. Splendid !

Atenție, domnule președinte ! Hotărârea Dvs. are toate atributele mitei. Nu numai medicii luptă cu dușmanul invizibil. Iar dacă o faceți, aveți grijă ca bancnotele să poarte filigranată mențiunea ”mită prezidențială”, să fie oferită într-un plic special, cu tricolorul imprimat, neapărat alături de drapelul în­ste­lat al Uniunii Europene. Și asta pentru că, n-ați uitat să precizați că mita va fi asigurată din fondurile UE, nu din pușculița națională.

Nutresc speranța că medicii și ceilalți aflați în linia întâi vor refuza acești bani murdari, slinoși. Așa cum nu s-au bucurat până acum de sporurile de supra­solicitare, de praf, de asistență medicală și medicamente gratuite, pen­sio­nare anticipată cu 85% din salariu etc., etc., acordate cu mărinimie celor din justiție.

Premierul a promis 6.000 de testări diagnostice pe zi, A redus pre­vi­ziunea la 3.000. În trei luni de zile, vom acoperi 1 milion de testări!
Din nefericire, situația Sucevei devine amenințătoare și tinde să se extindă : Arad, Deva, Făgăraș, Țăndărei etc.

Încă mai gravă este perspectiva viitorului. Industrie nu, agricultură nu, marii îmbogățiți din furturi și jaf își păstrează averile în locuri sigure.
Noi continuăm cu ordonanțe militare, cu amenzi care nu vor fi plătite niciodată și conferințe de presă din care nu ne alegem cu nimic.
Să aibă dreptate fostul președinte, deosebit de vocal, când spune că am pierdut bătălia cu COVID-19 ?

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania