Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

De la pictorul florilor la pictorul energiilor astrale

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 5 (125), Mai 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

De la pictorul florilor la pictorul energiilor astrale

Primit pentru publicare: 27 Mai 2019
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 27 Mai 2019
© Ion Istrate, © Revista Luceafărul
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Primăvara aceasta am avut parte de fenomene extreme, de la cele naturale la cele social-umane. Tornadele au pornit din sud, devastator fenomen, nemaiîntâlnit în România. Vălmășelile în relațiile social-politice, au pornit tot din sud, au culminat ieri și azi. Distrugător pentru România, nemaiîntâlnit!

Am această tristețe, de ieri (27 mai), când tocmai mă pregăteam să sedimentez lacrimile unor impresii după ce am vizitat Expoziția ,,MAGIA PUNCTULUI 3ˮ- ,,OMAGIU LUI ȘTEFAN LUCHIAN”, organizată prin grija pictorului, profesorul de desen Victor FOCA,  la Galeriile de artă ,,Ștefan Luchian” din Botoșani. Am depășit momentul de mâhnire și m-am detașat de evenimentele sociale și politice după ce am găsit nimerit un titlu, un titlu care m-a ajutat să-mi exprim un sincer și profund respect pentru ceea cum inimosul artist, Victor FOCA, așează la loc de cinste oamenii și locurile unde muncește de o viață, pentru a tușa tumultul cultural – artistic al Botoșanilor. De la pictorul florilor la pictorul energiilor astrale, așa aș fi numit și genericul Expoziției de pictură, pentru că nu altfel poate fi numit Victor Foca, decât pictorul Haosului organizat din Univers. E o demnitate titulară atribuită profesorului Victor Foca, un merit de a iniția și consolida un nou curent în arta plastică vizuală, care să sugereze parcursul unei lung drum, un progres imens în planul artei creative în imagini. ,,Asistăm în fața acestor imagini la abolirea haosului  și la înstăpânirea unor principii raționale, ordonatoare. Ele pleacă de la ideea Marelui Tot originar, de la acel nucleu energetic care se desface și se dezvoltă în compoziții, trecând, translându-și energia de la o suprafață la alta. (…).”. În această perioadă destul de frământată sub toate planurile – fenomene naturale, relații social-politice și geostrategice –  ,,(…) odată cu tendințele raționaliste, ordonatoare, s-au afirmat  atâtea alte tendințe destructive, decompozite, informale, care anulează de fapt forma, o dislocă, o abolește și parcă ne invită la un plonjon în acel haos de care grație lui Dumnezeu și grație spiritului creator al artistului, tocmai scăpasem.” (Valentin Ciucă). În creativa muncă a Domniei sale, Victor Foca, în pictură, extinde uneori ,,structuri fractalice”, alteori generări din simboluri ale întregului, ale completivului (yin/yang, cerc, pătrat), iar așezarea culorilor are o rigoare matematică, mai pronunțată parcă aici în regimul cromatic decât cel al construcțiilor geometrice.” (Lucian Popescu).

Ca vecin, de buni ani de zile, îl cunosc și-i admir opera artistică, descoperindu-l, mai întâi, prin a-i contempla și încerca să-i înțeleg mesajele din schițele/ tablourile la care lucra, care, nu întâmplător, rămâneau în balcon (între balcoanele de la locuințele noastre nu exista un perete despărțitor). Ca orice artist iscusit, bun profesor și valoros intelectual, Victor Foca e mereu într-o aprigă luptă cu nepotrivitele vremuri, de la nevoiașele condiții material – financiare și ursuzenia multora din jur la opacitatea percepției unui ,,suport material pentru contemplație”, unde întâlnim o enormă țesătură complexă de ,,iluzii optice”, o chibzuită combinație geometrică.

Victor Foca nu e un egoist, individualist cu orgolii. Domnia sa nu-și renegă înaintașii și nici nu gândește ca generația tânără să nu fie educată și pregătită ca buni receptori ai conceptului creator modern și progresist. Tocmai de aceea Expoziția este, de fapt, finalizarea unui proiect pentru omagierea pictorului Ștefan Lucian, prin atragerea și antrenarea elevilor săi la desăvârșirea și materializarea idei.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania