Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Mihai Cornaci cetăţean de onoare al Comunei Coşula

Median,Muzeu  Primit pentru publicare: 24 mai 2016
Autor Gheorghe MEDIAAN
Publicat: 25 mai 2016
Editor: Olivian IVANICIUC
Actualizare: 25 mai 2016, ora 13:44

 

 

 

Mihai Cornaci cetăţean de onoare al Comunei Coşula

          De la jumătatea acestei luni, Comuna Coşula a devenit, timp de o săptămână, locul spre care şi-au îndreptat atenţia botoşănenii de pe întreg cuprinsul judeţului, şi nu numai. Resfinţirii, în ziua de 15 mai a mănăstirii, eveniment la care au participat câteva mii de credincioşi, i-a urmat, în ziua de 21 mai, când se sărbătoresc sfinţii Constantin şi Elena,  „Sărbătoarea Bujorului”, manifestare folclorică, ajunsă la cea de a şasea ediţie, eveniment care a depăşit aspectul de sărbătoare populară, incluzând şi două momente deosebite: premierea cuplurilor ajunse la 50 de ani de căsnicie şi acordarea cunoscutului numismat şi filatelist Mihai Cornaci  titlului de Cetăţean de onoare al comunei.

    Cornaci,CetOn     Pe scena, din centru comunei, unde avea să se desfăşoare festivalul folcloric, în faţa a câtorva sute de localnici, Mircea Acatrinei, primarul Comunei Coşula a deschis festivităţile, cu prezentarea Hotărârii Consiliului Local de a i se acorda domnului Mihai Cornaci, fiu al comunei, în semn de apreciere a activităţii acestuia de colecţionar – numismat şi filatelist –şi a ataşamentului pe care l-a manifestat continuu pentru localitatea în care s-a născut, titlul de Cetăţean de Onoare al comunei.

         Evenimentul al cărui personaj principal a fost, i-a adus alături de Mihai Cornaci, pe câţiva dintre numeroşii săi prieteni, între care doctorul în istorie, profesorul Dan Prodan, inginerul Gheorghe Hreapcă, unul dintre cunoscuţii epigramişti botoşăneni şi subsemnatul. I-au fost, de asemenea aproape, foşti colegi de şcoală, rude şi nu în ultimul rând profesoara octogenară Zamfira Gorbănescu, al cărei elev a fost fost în anii de gimnaziu.

           Conform uzanţelor, după cuvântul primarului au rostit scurte alocuţiuni Gheorghe Median şi profesorul Dan Prodan, reliefând, fiecare dintr-o altă perspectivă, activitatea excepţională de colecţionar, participant la mari evenimente        filatelice şi numismatice din ţară şi străinătate şi animator al vieţii culturale botoşănene a lui Mihai Cornaci, încheierea făcând-o Gheorghe Hreapcă, cu o şarjă de epigrame, prin care a ţinut să aducă în discuţie şi o calitate mai puţin cunoscută a sărbătoritului,     cea de talentat epigramist.

     În finalul acestui emoţionant moment, Mihai Cornaci a mulţumit celor care i-au acordat acest onorant titlu, promiţând să fie, ca şi până acum, un bun şi îndatoritor fiu al comunei, a citit câteva epigrame şi a dăruit celui mai mic dintre participanţii la festivitate, o insignă rară înfăţişându-l pe Mihai Eminescu.

     Mihai Cornaci este una dintre personalităţile importante ale judeţului, cunoscut nu doar în lumea colecţionarilor, ci şi în cea a şcolii şi culturii în general, şi de aceea nu credem că este necesară o prezentare exhaustivă a activităţii sale, în acest cadru. Ţinem totuşi să amintim că s-a născut la 23 octombrie 1949,  că din anul 1974 este membru al Societăţii Numismatice Române iar din anul 1976 membru al Asociaţiei Filateliştilor din România, că alături de Mihai Urigiuc şi Ştefan Nicolau, a pus, în anul 1982 bazele Secţiei Botoşani a Societăţii Numismatice Române, îndeplinind funcţia de secretar al acesteia, a deţinut funcţia de preşedinte al Cercului Filatelic Municipal „Mihai Eminescu” între anii 1980 – 1984, iar în prezent face parte din comitetul de conducere al Asociaţiei Filateliştilor Botoşani. De asemenea, se impune a fi remarcat faptul că din anul 2010, Mihai Cornaci este consilier al Societăţii Numismatice Române.

         Mihai Cornaci este posesor al unor impresionante colecţii filatelice şi numismatice având ca obiect mari personalităţi ale culturii române, între care Mihai Eminescu şi variate aspecte ale istoriei Botoşanilor şi participant la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, fiind multiplu laureat al acestora. Dintre prezenţele sale ca expozant, coorganizator sau membru al juriului la manifestări expoziţionale deosebite, amintim: expoziţiile de filatelie România – Ungaria, 1986 şi România – Polonia, 1997, Expoziţia Mondială de Filatelie, Sofia, 1989, Centenarul „Mihai Eminescu”, 1989 şi Centenarul Societăţii Numismatice Române, 2003. Un corolar al prezenţelor expoziţionale ale lui Mihai Cornaci de-a lungul îndelungatei şi fructuoasei sale cariere de colecţionar l-a constitui Expoziţia „Universul Colecţiilor”, deschisă în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2015 la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani.

         Mihai Cornaci are şi o bogată activitate publicistică, semnând studii privind numismatica şi filatelia în Anuarul Muzeului Judeţean Botoşani „Acta Moldavie Septentrionalis”, Revista Carto –Clubului Bucureşti, „Colecţionarul – Buletinul Informativ” al Grupării colecţionarilor „Mihai Eminescu” Botoşani şi în multe alte publicaţii. Este, de asemenea, singur sau împreună cu colaboratorii, autorul mai multor cărţi privind numismatica, între care „Moneda românească”, „Bancnota românească”, „Eminescu în numismatică”, Insignele judeţului Botoşani”şi „30 de ani de activitate numismatică la Botoşani – 1982 -2012”, apărute între anii 1997 – 2013 la Botoşani.

       În prezent, este bibliotecar la Biblioteca „Mihai Eminescu” din Botoşani, unde a amenajat o deosebit de elaborată Secţie de numismatică – prima de acest fel deschisă în cadrul unei biblioteci publice din România –  în care iniţiază copiii dornici de a deveni colecţionari şi unde, în mod frecvent sunt prezenţi elevi de la şcolile din municipiu, pentru a-şi completa cunoştinţele deprinse la orele de istorie.

         Credem că cele scrise mai sus, sunt o dovadă mai mult decât concludentă că titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei Coşula  care i-a fost acordat este pe deplin meritat, iar noi ne folosim de acest prilej pentru a-l felicita şi a-i ura sănătate, putere de muncă şi noi succese în activitate.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. NICOLAE IOSUB spune:

    Felicitari colegului de munca si de pasiune pentru titlul de mare onoare acordat!
    Multe realizari in continuare, in folosul oamenilor si locurilor unde s-a nascut,invatat si format!

  2. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Sincere felicitări și aprecieri, cele mai bune gânduri pentru numismatul MIHAI CORNACI!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania