Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Descoperire uimitoare: Mozaicuri vechi de 2 200 de ani găsite într-un antic oraş grecesc

Primit pentru publicare: 27 febr. 2017
Autor: Cosmina OLTEAN
Publicat: 28 febr. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

Descoperire uimitoare

Mozaicuri vechi de 2 200 de ani găsite într-un antic oraş grecesc

Apele mărilor şi pământul ascund multe comori, printre ele unele aparţinând unor civilizaţii antice dispărute, multe obiecte care le-au aparţinut, iar uneori, cum este cazul de faţă, oraşe întregi.

Trei mozaicuri de o valoare artistică incontestabilă au fost recent descoperite în oraşul grecesc Zeugma, localizat astăzi în provincia Gaziantep din sudul Turciei. Mozaicurile, care datează din secolul II î. Hr., au fost incredibil de bine conservate în timp. Descoperirea a fost făcută de profesorul Kutalmis Görkay şi echipa sa de la Universitatea din Ankara.

Zeugma a fost fondat în anul 300 î. Hr. de Seleucus I Nicator, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, care a numit oraşul după numele său, însă după ce a fost cucerit de Imperiul Roman, numele i-a fost schimbat în Zeugma. Ajuns unul dintre cele mai importante centre ale Imperiului Roman de Est, oraşul antic adăpostea aproximativ 80 000 de locuitori şi mii de case de locuit dintre care aproximativ 3 000 au fost descoperite cu ocazia excavaţiilor şi 25 se sunt încă sub ape, aflându-se într-o stare de conservare la fel de bună ca şi mozaicurile.

Zeugma era cunoscut pentru arhitectura sa, iar mozaicurile sunt cunoscute pentru frumuseţe şi detalii, după cum se vede şi în fotografiile de la sit. Se pare că mozaicurile din sticlă colorată împodobeau pardoseala Casei Muzelor, după cum numesc arheologii clădirea din care fac parte. Primul din cele trei mozaicuri înfăţişează 9 muze, precum zeiţa inspiraţiei şi literaturii, a ştiinţelor şi artelor, cu Calliope în centru. Al doilea este o personificare divină a Oceanului şi a surorii sale,Tethys, iar al treilea, mai mic, înfăţişează un tânăr bărbat.                                   

Până în anul 2000, oraşul se afla sub ape, iar excavaţiile au început în 2007 odată cu strângerea de fonduri pentru acest proiect din mai multe surse. Munca arheologilor continuă şi azi pentru că au rămas încă multe zone din oraş care urmează a fi explorate. Cine ştie câte alte descoperiri se vor face în zonele neexplorate. Este interesant doar gândul la ceea ce ar mai putea ascunde această comoară antică.

Descoperire similară în Egipt

Oraşul Heracleion a dispărut în Marea Mediterană şi a fost descoperit în adâncuri după 1 200 de ani, în perioada când a aparut şi Zeugma. Dispariţia, descoperirea simultană după secole de aparentă inexistenţă şi faptul că fiecare a avut la origini alt nume sunt toate puncte comune ale cele două oraşe antice.

Fondat în secolul VIII î. Hr., înaintea oraşului Alexandria, se crede că Heracleion servea ca port la intrare în Egipt pentru toate navele care veneau din Grecia. Grecii cunoşteau acest oraş sub numele de Thonis, însă acest nume aproape că a fost şters din memoria omenirii şi îl ştim azi pentru că s-a păstrat în câteva texte antice şi inscripţii rare găsite de arheologi.

Descoperirea acestui oraş antic egiptean aparţine arheologului Franck Goddio şi a echipei de la IEASM (European Institute for Underwater Archaeology) şi înainte de anul 2000 acesta nu exista pentru nimeni. Cu ajutorul unui echipament tehnic sofisticat, Goddio şi echipa de la IEASM au putut localiza, construi o hartă şi ulterior excava parti din oraş. Au fost găsite sub apă resturi a mai mult de 64 de nave îngropate în nisip, mai mult de 700 de ancore antice, monede de aur, statui gigantice şi altele mai mici care întruchipau zeităţi, bucăţi de piatră inscripţionate în greacă şi egipteană şi nu numai. Cercetările arată că situl a fost afectat de cataclisme naturale şi fenomene geologice. Mişcarea solului a afectat partea de S-E a bazinului Mediteranei, iar ridicarea nivelului mării a contribuit la scufundarea solului, precum şi presiunea clădirilor înalte. Din observaţiile echipei IEASM reiese că putea fi vorba şi de activitate seismică, ce ar fi favorizat scufundarea oraşului.
*
Siteografie:
http://www.sci-news.com/archaeology/science-mosaics-ancient-city-zeugma/
http://twistedsifter.com/2013/06/lost-egyptian-city-heracleion-found-underwater-after-1200-years/

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania