ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 23 Oct. 2018
Autor: Ionel NOVAC
Publicat: 25 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Trebuia să fie dezvelit la începutul lunii septembrie, cu prilejul celui de-al VII-lea Congres Internațional al Eminescologilor. Dar, în ciuda strădaniilor depuse de echipa coordonată de doamna Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional „Eminescu”, lucrările speciale de amenajare a spațiului adiacent au amânat acest moment până la 14 octombrie. Ziua în care întreg Chișinăul, cu mic, cu mare, îmbrăcat în haine de sărbătoare, din zori de zi și până târziu în miez de noapte, și-a sărbătorit hramul.
Printr-o fericită întâmplare, am avut șansa de a lua parte la acest deosebit eveniment, în urma căruia municipiul Chișinău și-a adăugat încă o bijuterie în salba de busturi dedicate scriitorilor. Un nou bust al lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Romi Adam din Alba Iulia, care ni-l înfățișează pe poet în anii maturității sale creatoare.
Turnat în bronz, bustul este amplasat la intrarea în clădirea Centrului Academic Internațional, pe un postament din piatră de Cosăuți, în care au fost dăltuite numele poetului (MIHAI EMINESCU), data nașterii (15.01.1850) și cea a trecerii sale în eternitate (15.06.1889).
Evenimentul, care a adunat câteva zeci de admiratori și iubitori ai creației eminesciene, a început la ora prânzului, cu momentul în care doamna Elena Dabija a invitat câteva dintre personalitățile prezente să dezvelească bustul. În aplauzele celor prezenți, imensul steag tricolor ce înfășura bustul a fost dat la o parte, lăsând privirii chipul Poetului în toată splendoarea sa. Înfășurată în jurul gâtului, atârna o panglică tricoloră, ce se mișca încetișor în adierea molcomă a vântului.
A urmat slujba de sfințire a bustului, ritual îndeplinit de către doi preoți, după care a luat cuvântul domnul academician Mihai Cimpoi, director onorific al Centrului Academic Internațional Eminescu. În alocuțiunea domniei sale, acesta a subliniat faptul că „dezvelirea unui bust al lui Eminescu pare să aibă o semnificație culturală obișnuită, indiferent de locul unde este instalat: se prezintă ca un simbol al personalității sale artistice și intelectuale de excepție și a operei sale geniale, dar și ca un însemn al întregii spiritualități românești. Se sinonimizază la mod absolut cu imaginea emblematică a culturii noastre naționale”.
Continuând, academicianul Mihai Cimpoi, a arătat că „semnificația sa sporește în condițiile mai speciale ale sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, căci reactualizează obiectivul programatic pe care-l formula în primul său articol din „Federațiunea” de la Pesta și în materialele pregătitoare pentru celebrarea aniversării a 400 de ani de la ctitorirea Mănăstirii de la Putna: ÎN UNIRE E TĂRIA. Ne aducem aminte, a subliniat domnul Mihai Cimpoi, și de îndemnul călăuzitor pe care-l adresa românilor din afara Țării: să se țină de limbă și credință precum se ține cel ce se îneacă de un pai. Este cea ce au făcut și fac acum românii basarabeni, pentru care Eminescu reprezintă o Biblie luptătoare”.
În continuare, au rostit scurte alocuțiuni domnii Serafim Ungureanu, fost primar la Chișinăului, Oleg Rățoi, pretorul sectorului Botanica (în care este situat Centrul Academic Internațional „Eminescu”), poetul Iulian Filip și Theodor Codreanu, reputat eminescolog din România. Aceștia au vorbit despre eforturile depuse pentru materializarea proiectului, despre semnificația dezvelirii bustului în an centenar, ca și despre actualitatea operei eminesciene în contextul manifestărilor legate de acest eveniment major din istoria recentă a poporului român.
Manifestarea a continuat cu un regal de poezie („Odă orașului Chișinău”), în care au recitat din creațiile personale poeții Iulian Filip, Ianoș Țurcanu, Ion Cuzuioc, Traian Vasilcău ș.a. Acesta a fost completat cu expoziția de documente „Chișinău – oraș de vis” și vernisajul expoziției de pictură „Chișinău – catedrală de suflet și lumină”, care, la rândul lor, au captat atenția și interesul deosebit al tuturor celor prezenți.
Prin dezvelirea acestui nou bust al lui Mihai Eminescu, Chișinăul a dovedit încă o dată faptul că, deși pașii inegalabilului Poet au trecut pe aici doar în drumurile sale spre și dinspre Limanul Kuialnik (Odessa), pentru a-și trata ”boalele la picioare”, spiritul său este mereu prezent în ființa și existența sa și că acesta se află aici, mai mult decât în oricare alte locuri, la el acasă.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania