Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

MIHAI EMINESCU. O fotografie mai puțin cunoscută

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.4 (148), Aprilie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


MIHAI EMINESCU
O fotografie mai puțin cunoscută

Primit pentru publicare: 21 Apr. 2021
Autor: Nicolae IOSUB, Botoșani – redactor Revista Luceafărul
Publicat: 22 Apr. 2021
© Iosub Nicolae, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE

 


 

      Domnul Gheorghe Frunză din Piteşti ne-a trimis xerocopia unei fotografii cu bustul lui Eminescu din anul 1889, anul morţii poetului. Este vorba despre fotografia făcută după bustul în ipsos a lui Eminescu, autor Ioan Georgescu, realizat după moartea poetului şi expus în holul Ateneului Român.   

      După acest bust în ipsos, sculptorul Ioan Georgescu a realizat primul bust în bronz a lui Eminescu, amplasat în faţa şcolii Marchian din Botoşani, pe 11 septembrie 1890. Bustul redă pe Mihai  Eminescu așa cum l-a cunoscut artistul în ultimii ani de viață a poetului, obosit și bolnav.    

         Fotografia este făcută de J. Niculescu, fotograf din Bucureşti şi are dimensiunile de 6,7X 10,7 cm. Pe aversul fotografiei este bustul poetului şi o plăcuţă de marmură albă pe care sunt inscripționate cuvintele: „OMAGIU CU STIMĂ ȘI RECUNOȘTINȚĂ DIN PARTEA SOCIETĂȚII GENERAȚIA VIITOARE MARELUI POET MIHAIL EMINESCU”, iar în partea de jos cu „J. Niculescu- BUCURESCI”. Pe revers, fotografia are imprimată emblema fotografului bucureștean, pe care sunt reprezentate mai multe distincţii regale, stema regatului,  încadrate cu frumoase ornamentaţii şi inscripţia: „J. NICULESCU/ OFICIANT/ Telegrafist/ FOTOGRAF/ BUCURESCI”.

    Această fotografie a aparţinut Societăţii „Generaţia viitoare” din Bucureşti, societate înfiinţată în anul 1889, după ştampila cu antetul societăţii, aplicată pe reversul fotografiei:” SOCIETATEA REVISTEI/ GENERAŢIA VIITOARE/ FONDATĂ ÎN ANUL 1889/ BUCURESCI/ Strada……N”. Observăm că Societatea „Generaţia Viitoare” scotea şi o revistă începând din anul 1889, anul morţii lui Eminescu. Această revistă cu același nume, schimbată apoi în ,,Generația nouă” a apărut în perioada 1889- 1903, la București. Societatea avea sediul pe strada Basarabilor nr. 3 din București.

      Societatea ,,Generația viitoare” se alătură ,,Societății generale a studenților din România”, care la inițiativa studentului botoșănean Corneliu Botez, vor să realizeze un bust poetului la Botoșani, locul nașterii sale. Societatea generală a studenților din România au lansat liste de subscripție pentru a strânge fonduri pentru turnarea bustului în bronz și amplasarea lui la Botoșani, fonduri la care s-au adăugat și cei 1518 lei rezultați din vânzarea cărții editate de V. G. Morțun ,,M. Eminescu. Proză și versuri, 1890”, bani ce-i reveneau lui Eminescu.

     Bustul din ipsos, realizat de sculptorul Ioan Georgescu, a fost amplasat în holul Ateneului Român, pentru a fi văzut de public. După acest model în ipsos sau realizat fotografiile distribuite în țară pentru realizarea de fonduri, pentru acoperirea cheltuielilor cu execuția bustului.

      Fotografiile cu valoarea de un leu bucata, au fost trimise şi prefectului de Botoşani, cu rugămintea de a fi vândute: ,..De aceea  comitetul central dirigent vă roagă, ca în calitatea dumneavoastră de cetăţean român, patriot şi înalt funcţionar al ţării, să binevoiţi, uzând de imensa influenţă morală de care dispuneţi în judeţul dumneavoastră, să binevoiţi, zicem, a ne acorda şi preţiosul dumneavoastră sprijin prin distribuirea pozelor (a un leu nou un exemplar) amicilor şi concetăţenilor dumneavoastră, când e vorba de Eminescu, care a făcut gloria ţării Româneşti. Siguri fiind, domnule prefect, de patrioticile d-tră simțăminte, primiți asigurarea deosebitei noastre considerațiuni. Ai domniei voastre supuși și devotați. Comitetul dirigent, Secretar, Sever Dariu” (Societatea Revistei Generaţia Viitoare –Bucureşti, 10 decembrie 1889).

       Un număr de 25 de bucăţi au fost trimise, pe 10 decembrire 1889, prefectului de Botoşani pentru a fi vândute. Toate cele 25 de bucăţi au fost vândute la Botoşani şi s-a trimis societăţii bucureştene suma de 24 lei şi 50 de bani, diferenţa fiind taxa de expediere. Prefectura trimite banii pe adresa Prefecturii poliției capitalei, cu recipisa mandatului poștal, cu rugămintea de a fi dat societății. Prefectura Botoșani, probabil, nu avea încredere în această acțiune, din cauza mai multor grupuri sociale care strângeau fonduri în numele lui Eminescu, un fel de ,,cerșetorie națională” cum spunea poetul, lucru ce-l deranja în mod deosebit.

       Din păcate, din cele 25 de exemplare distribuite la Botoșani, se cunoaște un singur exemplar la Memorialul Ipotești, dar, sperăm, că în timp se vor găsi și alte exemplare prin arhivele botoșănene sau pe la persoane particulare. 

   Această fotografie poate sta cu cinste în oricare muzeu dedicat poetului și în orice colecţie cu tema „Mihai Eminescu”.
___

                                           Bibliografie:

  1. Gheorghe Ungureanu – EMINESCU în documente de familie– Ed. Minerva București, 1977
  2. Augustin Z. N. Pop. – Contribuţii documentare la biografia lui Eminescu – Ed. Academiei R.P.R. București, 1962
  3. G. Călinescu- Viaţa lui Mihai Eminescu – Ed. Junimea, Iași, 1974 
  4. Eminescu. Focul meu. Imaginea poetului în arte– Editura Litera- David, Chișinău, București, 2000
  5. Ala Sainenco- Fotografie de la Memorialul Ipotești- Facebook
    __
    Exemplar Memorialul Ipotești  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xerocopie după exemplarul d-lui Gh. Frunză

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan Georgescu- sculptor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bust Eminescu, școala Marchian, 1909

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania