Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 26 Oct. 2020
Autor: Octavia BUHOCIU, redactor Rev. Luceafărul
Publicat: 28 Oct. 2020
© Octavia Buhociu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion Istrate
Din nord-estul Estului : Jurnale de clasă
De prin podul casei coborâte și două jurnale ale clasei (anului ) a IIIa D și a IVa D, deci actualele clase a XIa și a XIIa, de la liceul (pe atunci nu era colegiu național) « Mihai Eminescu » Botoșani, strada I.C. Frimu de prin anii 1970. Pentru începătorii în istorie : Ion Costache Frimu (1871-1919) a fost un militant socialist și fruntaș al Partidului Social-Democrat, care a murit în urma bătăilor suferite în închisoare, ca urmare a participării sale la manifestațiile muncitorilor tipografi din decembrie 1918, după Wikipedia).
Din instrucțiunile pentru folosirea jurnalului de clasă, aflăm că acesta este un document școlar oficial, pentru clasele a Va – a XIIa, în care profesorii consemnează zilnic lecțiile, temele de scris date elevilor pentru acasă, activitățile în afara lecțiilor și extrașcolare și aspecte deosebite privind conduita elevilor, programarea tezelor. Dirigintele clasei ar fi trebuit să completeze rubricile, dar , de fapt, responsabilul / șeful clasei, instruit de profesor, o făcea de cele mai multe ori. După scrisul diferit la multe pagini, e clar că ne instruiam unii pe alții pentru această sarcina importantă în economia unei clase. Duminică nu se învață, sâmbăta da, pentru uituci sau neavizați. „Alte activități” înseamnă activități în afară orarului zilei, de exemplu : cercuri pe materii, concursuri, excursii, muncă patriotică (ei da, și voluntară pe deasupra!), vizite în întreprinderi și muzee, vizionări de filme, piese de teatru, etc. La „ Observații cu privire la comportamentul elevilor”, profesorii ar fi trebuit să consemneze actele de indisciplină ale unor elevi, fapte ce ar fi fost discutate mai apoi pentru a îmbunătăți situația la învățătură și disciplină a elevilor. Din consemnarea temelor date spre rezolvare acasă, a activităților extrașcolare, dirigintele ar fi putut observa supraîncărcarea elevilor și propune măsuri de remediere. Jurnalul se păstra în dulapul clasei sau la cancelarie, două dintre ele le-am primit sau luat eu la sfârșitul anului școlar…
Iată lista elevilor ultimei clase de liceu, profil uman, mai multe fete și mai puțini băieți după cum se va vedea mai jos :
Ababei Niculina Alexandrescu Angela
Aparaschivei Felicia Avasiloaie Liliana
Avădani Doinița Brînză Rodica
Brumischi Rodica Buhociu Octavia Caluschi Ortansa
Cazacu Any Codău Eduard Condurache Elena
Conțac Maria Cotruță Dorica Derscariu Lenuța
Diculencu Dan Giuclea Lia Hrițcu Viorica
Ivanciuc Doina Lămășanu Emil Moldoveanu Silvia
Muraru Carmenina Onofriesei Ruxandra Paramanov Nadia
Pascaru Frasina Podovei Aurica Rădvan Anișoara
Rotaru Florin Sadagurschi Elena Sîrbu Silvia
Solonaru Anișoara Sofian Mihaela Strugaru Liliana
Țurcanu Mina Vizitiu Cecilia Zelincă Margareta
Iată și o lista, incompletă,din păcate, a profesorilor pe care i-am avut în cei patru ani de liceu:
Georgeta Hânțescu- limba franceză (și diriginție), I. Alexa
Emilia Ureche -istorie și diriginție
Ioan Vieru , Vasile Leonte -geografie
Eduard Boiarschi, Mihai Savel -matematică
GheorgheTimofte -muzică
Ilusia Simirad -limba română
Niusia Blumental – limba rusă
Petcu – limba latină
Mirela Ganea -desen
Teodor Turtoi – educație fizică
Cornelia Popa- atelier
Eugen Ștefănescu -fizică
Eugenia Grasu -economie politică, filosofie, logică
Lili Iftincăi -chimie
Ecaterina Rădăuceanu – biologie
Florentin Prutu – pregătire militară
Directori în această perioada au fost Eduard Boiarschi, Constantin Ștefan și Vasile Pricopi.
Consemnările în jurnale încep prin luna octombrie : jurnalele se distribuiau la 2-3 săptămâni după 15 septembrie sau mergeam noi la muncă în agricultură ?
Am găsit consemnate și câteva activități extrașcolare : miercuri 1 noiembrie 1972 am avut adunare generală UTC ( Uniunea Tineretului Comunist, dacă nu se știe) pentru alegerea noului birou pe clasă (recunosc scrisul , este al lui Any Cazacu); vineri 10 noiembrie, între 12-13, am avut învățământ politic cu tema : „Dezvoltarea forțelor de producție – factor principal pentru depășirea stadiului de țară în curs de dezvoltare și apropierea României de țările dezvoltate”. Se vede că a fost fără mare efect.
Joi 17 mai : pregătire pentru bacalaureat a elevilor la limba latină și limba franceză între orele 17-18. La istorie /biologie sâmbătă 19 mai între orele 7-8. Nu că n-ar fi fost mai multe..
Un coleg nota, el cu mâna lui, vineri 5 noiembrie 1971 că ”fetele s-au purtat cam urât cu mine, parcă aș fi fost….( cuvântul a fost barat cu niște linii) ” .
Marți 19 decembrie eu am lipsit de la ora de istorie (!?), fapt consemnat chiar de dna dirigintă E. Ureche.
Joi 25 ianuarie 1973, dl profesor I. Alexa nota :”Elevul Codău Eduard, la invitația de a pleca din clasă pentru că a răspuns neîntrebat, a emis o pronunțare onomatopeică insultătoare”. Asta motiv !
La finele anului II/ clasa a X-a, am făcut, probabil toate clasele, un semn de carte cu fotografiile noastre. Eram mai numeroși decât la finalul liceului…
Dacă tot nu am avut nicio întâlnire a absolvenților clasei noastre în atâția ani, măcar acest articol… poate va fi citit de cine trebuie.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania