Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 13 → 2021

1 Decembrie,  nu doar între parantezele Estului

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.12 (144),  Decembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


1 Decembrie,  nu doar între parantezele Estului

Primit pentru publicare: 01 Dec. 2020
Autor: Octavia BUHOCIU, redactor Luceafărul     
Publicat: 02 Dec.  2020

© Octavia Buhociu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

1 Decembrie,  nu doar între parantezele Estului

 

Chiar și sub pandemie și cu masca obligatorie, 1 Decembrie 2020 (102 ani de la Unirea din 1918) nu s-a speriat și a venit la noi toți (cine a vrut, putut să-l primească, evident) : în case, la ferestre, în balcoane, pe terase, în grădini, pe străzi, pe bulevarde, în piețe, în parcuri (mai găsiți și alte locuri …)

Și nu a venit singur ci și : cu polițiști, jandarmi, zâmbitori, politicoși, comunicativi, dar și intransigenți ( nimeni nu trece de panglică galbenă până nu se termină scurta și concentrata ceremonie !), cu oficialități locale ( fiecare în și din  localitatea ei), cu doar patru coroane mari și în trei culori, la început susținând  zidul unei clădiri în așteptarea renovării (în localitatea mea), cu un sobor de preoți, cu bandă sonoră pentru imn, așa cred,  cu un pas de defilare  al militarilor, cu localnici, nu prea mulți, cam înfrigurați după temperatura scăzută din termometrul de la farmacie, cu fotografi acreditați și  cu porumbei liberi in zbor, cu idei originale de folosire a tricolorului, cu un stejar aproape centenar (1 dec 1928!, din informațiile citite, l-am găsit și fotografiat, să-l introduc în viitorul tur ghidat prin oraș ), cu fotografii făcute pentru posteritate…

Și cu dorul și speranța că 1 decembrie 2021 va fi măcar ca în 1 decembrie 2019 ! Cei care au probleme cu ficatul nu sunt obligați să stea la coadă pentru fasole și ciolan. În rest, vinul fiert nu face rău, în cantitate moderată.

Oare ce-o fi gândit maiorul Grigore Ignat  din înaltul soclului său ? Poate că : România începe cu fiecare dintre voi ! Sau că : Fiecare dintre voi poate fi România ! Ce-ar fi să-ncercăm, noi ?  Că el a și  reușit.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați

comment closed

Drept de autor © 2009-2021 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5