Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

„Dirijorul Gheorghe Cojocariu şi corurile sale”, autor prof. Maria Cojocariu

Marţi, 30 iulie 2013, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a avut loc o manifestare culturală demnă de interesul botoşănenilor, dar şi pentru foştii elevi ai Liceului Pedagogic şi anume lansarea cărţii Picture2Dirijorul Gheorghe Cojocariu şi corurile sale”, autor prof. Maria Cojocariu, soţia regretatului compozitor.

La acest eveniment, au participat, Costică Macaleţi, prefectul jud. Botoşani reprezentanţi ai Primăriei, cadre didactice din Suceava, Botoşani, Dorohoi, Dersca, Ungureni, oameni de cultură, dar şi copiii familiei Cojocaru : George Constantin – solist la opera din Iaşi, Bogdan-Ionuţ – lector universitar la Conservatorul ieşean şi Radu-Ovidiu – solist la opera Mannheim (Germania).Gheorghe Dolinschi (Suceava), Lili BobuCorneliu Drescanu, Petronela Chiribuţă, Angela Dananale. A fost acordat din partea Primăriei DIPLOMA DE EXCELENTA doamnei Maria Cojocariu pentru aportul deosebit la conservarea şi promovarea artei muzicale româneşti a Botoşaniului.

Lansarea volumului a fost însoţită de un adevărat spectacol şi prezentată de Traian Apetrei, directorul instituţiei culturale, care  a alternat într-un mod original, momentele de prezentare ale cărţii cu cele de evocare ale personalităţii fostului dirijor botoşănean.

Lansare carteDomnul Apetrei Trăian, a declarat: ,, Cu Bogdan, unul din băieţii familiei Gh. Cojocariu, discutam de multe ori în contradictoriu că acest fenomen Gh. Cojocariu, a fost posibil pentru că era moda acelor ani în care corurile erau preţuite, apreciate şi erau socotite a fi o valoare muzicală  cu totul deosebită.

     Veţi citi în această carte despre personalitatea profesorului Gh. Cojocariu, despre minunatele cuvinte spuse de acei de prim rang ai muzicii culte româneşti, şi despre rostul muzicii corale.

         Prin muzică ne întrebăm dacă suntem supuşi cu totul destinului sau dimpotrivă mai putem face ceva. Prin muzică ni se deschid ferestrele asupra naturii, asupra oamenilor din jur. Prin muzică înţelegem dacă viaţa este eminamente tristă, sau este deopotrivă o bucurie.

Acest fenomen nu se mai repetă fără îndoială. Activitatea profesorului Gh. Cojocariu în principiu în domeniul muzicii româneşti şi în această urbe rămâne pilduitoare.

Era o ispită să păstrăm un moment de reculegere pentru Gh Cojocariu. O bună prietenă de a mea îmi spunea că : ,, acest moment este o odă de bucurie” Dacă preiau expresia prof. Corneliu Drescanu acesta spunea: ,, Gh. Cojocariu se află încă printre noi”.

Gh. Cojocariu, a dat prin activitatea sa de peste 30 ani, generaţii de profil, elevi de la Liceul Pedagogic şi de la alte licee.

Mii de admiratori ai muzicii corale au înţeles că şi la Botoşani, muzica prin corul format din elevi neprofesionişti poate fi apreciată şi ridicată alături de ceea ce fac profesioniştii.

Suntem într-un moment în care Gh. Cojocariu este acolo sus şi dirijează această întâlnire, a noastră, care are drept un scenariu de câteva foi.

              Spuneam că ne înclinăm în faţa unei personalităţi  şi să spunem mai departe, dragi oaspeţi, că extragem vitalitatea, ceea ce poate fi ca model din viaţa lui Gh. Cojocariu. A dirijat multe coruri cu elevii de la licee, a cântat pe scena Atheneului Bucureşti cu mult profesionalism. Am invitat tineri în această seară pentru ca să înveţe tenacitatea, vitalitatea nemaipomenită a lui Gh Cojocariu, pentru a umple golul lăsat de dirijorul Gh Cojocariu, care a plecat dintre noi.

              Fără doamna Maria Cojocariu, compozitorul şi dirijorul Gh. Cojocariu, nu ar fi ajuns aici, omul de muzică şi performanţele domniei sale. Doamna Maria Cojocariu s-a sacrificat pur şi simplu. Putea fi o solistă de talie naţională dar, s-a sacrificat şi i-a iertat totul soţului pentru a face performanţă în muzică.

          Dacă în politică, cultură, industrie, am avea mulţi oameni ca Gh. Cojocariu, faţa lumii ar fi alta”.

Cartea  scrisă de doamna Maria Cojocariu conţine tabele, articole, aprecieri ale oamenilor de muzică. A pus în această carte de 500 pagini, ceea ce au spus alţii despre Gh. Cojocariu. Este o carte scrisă de o femeie, care l-a cunoscut atât de bine şi a acceptat sacrificiul pentru ca Gh. Cojocariu să strălucească. A renunţat la cariera ei muzicală în favoarea soţului şi a familiei cu 3 copii , care sunt muzicieni.

         Ea, a adunat cu meticulozitate toate articolele. Corul dirijat de Gh. Cojocariu, a cântat şi pe vârful dealului de la Stînceşti şi a fermecat muncitorimea, dar şi la Atheneul Român, unde a fost apreciat de personalităţi ale muzicii. De aceea trebuie să privim din acest unghi,  fenomenul Gh. Cojocariu, şi să observăm tenacitatea, abnegaţia, talentul uitării de sine, a spiritului muzicii. A ajutat copiii să înveţe muzică, a ştiut cum să deschidă în sufletul copiilor dorinţa de a se exprima prin muzică, să iubească muzica şi să urce pe scena Ateneului, asta însemnând performanţă.

Pefectul Judeţului Botoşani, Costică Macaleţi a declarat: ,, mă bucur să fiu aici, la lansarea cărţii ,,Gheorghe Cojocaru şi corurile sale” , mă bucur că aţi avut forţa necesară de a scrie despre Gh. Cojocariu şi aţi adunat în coperţile cărţii, ceea ce a făcut dirijorul, compozitorul, profesorul Gh. Cojocariu.

După spusele lui Traian Apetrei, directorul Teatrului ,, Mihai Eminescu”, din Botoşani, laudatio, care le-a făcut domnia sa, nu rămâne decât să o felicit pe prof.Maria Cojocariu şi să purtăm în amintire aşa cum a fost el. Gh. Cojocariu”.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Lucia Olaru Nenati spune:

    Chiar daca nu a fost posibil sa fiu si de asta data langa marea Doamna Maria Cojocaru, sunt cu sufletul alaturi de ea si ma bucur pentru ca a reusit sa mai scrie o carte si nu una oarecare, ci o adevarata istorie culturala a marelui sau consort, profesorul dirijorul, muzicianul Gheorghe Cojocaru,unul dintre „oamenii de patrimoniu” ai acestui oras. O felicit si ma bucur pentru ea si pentru ca a avut alaturi oameni de suflet care sa stie sa-i puna in valoarea calitatea si sa transforme lansarea in eveniment. Ii doresc sa gaseasca inca multa Energie pentru a lumina trecutul dar si prezentul acestui loc si ma simt favorizata de prietenia sa pe care o impartasesc fara rezerve.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania