Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Doi argeșeni, Răzvan Sabie și Iosif Țăposu, autorii „farfuriei zburătoare românești”, de la Geneva 2018

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 06 Iun. 2018
De la fapte istorice, cu comentarii, Ion N.  OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 06 Iun. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

Doi argeșeni, Răzvan Sabie și Iosif  Țăposu, autorii „farfuriei zburătoare românești”,  de la Geneva 2018

 

La ultima ediție, a 46-a, a Salonului Internațional de Inventică de la Geneva, organizat sub înaltul patronaj conferit de către Guvernul Federal Elvețian, Cantonul și  Orașul Geneva, precum și de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală – OMPI – desfășurat în perioada 11-15 aprilie 2018 la Complexul Expozițional Palexpo, Geneva-Elveția, românul Răzvan Sabie, absolvent al Colegiului Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș, cu studii politehnice la București, și ing. Iosif Țăposu,  au reușit să câștige un premiu important – Marele Premiu al Presei – pentru un OZN care ar putea revoluționa transportul aerian de călători.

Anul acesta, la standul național românesc de la Geneva, realizat sub egida Ministerului  Cercetării și Inovării român au fost prezentate 36 de invenții, printre care și cea semnată de Răzvan Sabie, 49 de ani, inginer de motoare cu ardere intern, și ing. Iosif Țăposu, aleasă câștigătoare.

       „Aeronava noastră e destinată pentru viteze mari și foarte mari, în viitor. Aeronava are proprietăți foarte bune pentru a merge în supersonic și poate face niște mișcări pe care alte avioane sau aparate de zbor nu le poate face”, a declarat Răzvan Sabie despre OZN-ul românesc premiat la cel mai important salon internațional de inventică.

„Uraaaaaaa!!!! Uraaaaaaa!!!! Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, Răzvan Sabie, împreună cu domnul Iosif Țăposu, un mare, mare cercetător român, dar ilustru necunoscut în țara asta ingrată, au câștigat la Salonul de Inventică de la Geneva, Premiul Presei Internaționale, unul dintre cele mai mari premii de la acest eveniment!!!! E o mare reușită! Imensă! Imensă! Și nu cu orice, ci cu o Invenție în aviație, care este unul din domeniile de excelență ale acestui neam! Povestea din spatele acestei invenții este de o frumusețe rară, cum numai Dumnezeu o putea face posibilă, dar la acest moment nu vreau să o stric, spunând-o. Poate doar atunci când invenția va fi produsă pe scară largă… Poate că nici atunci… Sunt foarte, foarte fericit!!!! Nici nu știți ce români minunați are țara aceasta!!!! Revin cu detalii, fotografii, filmuleț și un interviu”, spunea Alexandru Cautis pe Fb, 13 aprilie, la 22:48. 

Și tot dânsul nota pe 15 aprilie 2018: „Cadoul meu pentru domnul Iosif Țăposu, un fiu de țăran, un mare cercetător în aviație, care a câștigat săptămâna aceasta Marele Premiu al Presei Internaționale și o medalie de aur, la Salonul de Inventică de la Geneva. Cei care treceți prin frumoasa localitate Ciocanu, din Argeș, să știți că aici s-a născut un mare român. Felicitări, domnule Țăposu! (Și lui Răzvan Sabie, partenerului dumneavoastră, argeșean și el, împreună cu care ați realizat proiectul premiat)”. 

Iosif  Țăposu are 72 de ani, este doctor în matematică și șef al Departamentului „Aerodinamica teoretică” de la Institutul de Aviație din București. Ei au pus în aer,după cât am înțeles, pentru prima dată în lume, un aparat demonstrativ de zbor, similar cu ceea ce în literatura științifico-fantastică este denumit drept OZN.

„Aparatul nostru mai spune inginerul Răzvan Sabie reprezintă o altă abordare decât cele de până acum, el poate zbura în orice direcție, are aceleași caracteristici aerodinamice și, în acest moment, este unicul în lume care poate face acest lucru. Zboară  la fel de bine în regim subsonic, cât și în cel supersonic. Din punct de vedere aerodinamic, aparatul trece „ca prin brânză” prin regimul transonic și poate ajunge cu mare ușurință la viteze foarte mari! Și din punct de vedere al pilotajului caracteristicile aparatului nostru sunt superioare, el este capabil să translateze sau să se întoarcă brusc, la viteze foarte mari, totul depinde de imaginația pilotului”.

„Un muscelean pe urmele lui Coandă! Doi argeșeni premiați la salonul de inventică de la Geneva pentru prima farfurie zburătoare din România”, scrie Diana Bumbenea în Evenimentul Muscelean din 21 aprilie 2018 și redă spusele musceleanului: „Ideea  mi-a venit acum 30 de ani, printr-o lucrare teoretică pe care am publicat-o prin 87, înainte de revoluție… rezultatele acelea mi-au dat curaj. am zis că este o idee. Am făcut un experiment și împreună cu Răzvan am construit modelul… l-am testat în zbor și a fost predat și la Salon… Căutăm parteneri și finanțatori pentru realizarea aparatului… să vedem farfuria cum zboară cu viteze amețitoare”.

„Nu a fost chiar Premiul cel Mare – pentru că acela a fost atribuit unei invenții care vindecă sau ameliorează miopia și din punct  de vedere etic și moral, așa și trebuia să fie” – spune Răzvan, dar Succesul ne aparține și nouă…

              5 iunie 2018

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania