Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Focșaniul nu e orașul Micii Uniri. E orașul Unirii dintâi. Elita uniristă din Focșaniul Unirii, autori Dan Nichita și Silvia Vrînceanu

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 1 (133), Decembrie 2019
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Elita uniristă din Focșaniul Unirii
A
utori Dan Nichita și Silvia Vrînceanu

Primit pentru publicare: 23 Ian. 2020
Autor: Prof. Vasile LEFTER, Prof. Elizia LEFTER Focșani
Publicat: 24 Ian. 2020
© Vasile Lefter© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

                                Elita uniristă din Focșaniul Unirii
A
utori Dan Nichita și Silvia Vrînceanu

                                                                         „Carte frumoasă cinste cui te-a scris!”(Tudor Arghezi)                

                     Focșaniul nu e orașul Micii Uniri. E orașul Unirii dintâi. Cartea eveniment „Elite Uniriste din Focșaniul Unirii.(Istorii. Destine. Patrimoniu), scoasă din documente de Dan Nichita și Silvia Vrînceanu, demontează sintagma „Mica Unire”.
Această lucrare „pentru minte și inimă” , scoasă într-un format modern, demonstrează că aici, în orașul de pe Milcov, a prins vlagă ideea unirii. Nu există Unire mica și Unire mare. Există doar Unirea dintâi, fără de care nu ar fi fost posibilă Unirea finală.

       Focșănenii au trecut prea ușor peste cartea-eveniment, considerând că era firesc să apară o asemenea tipăritură. De ce nu a apărut până acum? Nu am avut istorici în Focșani, preocupați de fel de fel de monografii locale cu impact minim asupra fixării în stampă a Vrancei, leagăn de românism?

       Cartea avocatului Dan Nichita și a ziaristei Silvia Vrînceanu Nichita izvorăște dintr-un spirit civic de excepție, deasupra banalului și uzatului „patriotism local.” E un început dintr-o mare carte a Vrancei , care încă nu s-a scris. E nevoie de energii intelectuale conjugate pentru a se realiza o astfel de carte a cărților,poate sub titlul unui documentar al nostru,„VRANCEA, CARTE ROMÂNEASCĂ DE ÎNVĂȚĂTURĂ!”.

        Sunt sigur că mai marii zilei din Vrancea vor veni în întâmpinare ,dornici să sponsorizeze o astfel de lucrare. Vrancea are destui oameni deștepți ,dornici să pună umărul. Catalizatori trebuie să rămână autorii lucrării ieșite luna aceasta de sub teascurile tipografice.

     Un mare român. Fondator al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Grigore T. Popa spunea:„Este în firea lucrurilor că „dacă purtăm o flacără, să o trecem altora și peste abisul morții.”
Alt fel spus, dăinuirea presupune înfigerea rădăcinilor în pământul care ne-a propulsat.

       Lansarea cărții soților Nichita în amfiteatrul Colegiului Național Unirea a demonstrat interesul sporit al vrâncenilor , tineri și vârstnici, pentru valorile naționale, presărate pretutindeni, acolo unde se simte românismul.
      Un Cuvânt la început de drum e semnat de Sergiu Iosipescu. Un reportaj de Gheorghe  Rozali ne introduce în Focșaniul Unirii.      Suntem în fața unei lucrări –document, bazate nu doar pe informații seci. Ni se dezvăluie o lume care a fost, cu bruiaje politice, dar și cu săgeți pline de ironie și umor. 

      Ca oameni iubitori de cuvinte meșteșugite , am gustat epigramele inteligente ale unor politicieni cu talent beletristic. Unele pot fi actualizate, fiindcă lupul își schimbă părul, dar năravul ba.
     Poetul unirist Dimitrie Dăscălescu remarca plin de umor: „ În obșteasca adunare/ Am văzut câțiva strigoi./Se strâmbau care de care,/Toți uitîndu-se la noi./ Deputați, grija e mare,/Cătați bine între voi/ În obșteasca adunare/ Am văzut niște strigoi.

Suflul patriotic îi întărește pe unioniști în credința că va fi o Românie Mare. Alexandru Sihleanul, numit de Eminescu în „Epigonii”„liră de argint”., lansează  o chemare entuziastă, izvorâtă din dragoste de țară care ne emoționează și astăzi în ceas aniversar: „ Fii ai României,/frații mei de sânge/Răscoliți cenușa vetrei stămoșești/ Și văpaia lavei din trecut va-ncinge/inimile noastre mari și bărbătești.

        Autorii cărții Unirii trecute prin Focșani selectează cu grijă oameni de seamă intrați în cartea de aur a națiunii: Gheorghe Apostoleanu, Ion Mincu,  Lascar Zamfirescu, Nicolae Voinov,Smaranda Apostoleanu, RUXANDA Stamatin, ultima boieroaică a Focșaniului.
      Cartea-document, editată modern,nu uită nici de aceia care veghează din cimitire. Sunt semnalate abuzuri, se trag semnale avertisment, se lansează provocări pentru cunoașterea spațiului unirist, inițiindu-se programe antrenante, cel mai cunoscut fiind cel intitulat „Povestim Focșaniul”, un proiect drag Silviei Vrînceanu.

 Autorii au răsfoit arhivele locale și naționale și au avut alături vrânceni de ispravă, nominalizați la loc de cinste.
Să vedem în această carte un salut peste vreme cu mulțumiri adresate acelora care au vegheat la păstrarea identității naționale , după puteri, dar cu devotament total.

 Elizia Lefter
Vasile Lefter            

   



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania