Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Revista Noastră, publicație a elevilor și profesorilor Colegiului Național „Unirea” Focșani, tradiție și înnoire

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 3 (123), Martie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Revista Noastră, publicație a elevilor și profesorilor Colegiului Național „Unirea” Focșani, tradiție și înnoire

Primit pentru publicare: 08 Mart. 2019
Autor: Vasile LEFTER
Publicat: 09 Mart. 2019
© Vasile Lefter© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro

 

Revista Noastră, publicație a elevilor și profesorilor Colegiului Național „Unirea” Focșani


               Un nou număr, Seria a III-a, ianuarie 2019, Nr. 51/52, continuă tradiția începută în 1912, anul fondării. Cu fiecare ieșire la lumină, revista pare a fi  în competiție cu timpul, deviza nerostită fiind „Excelsior!”. Publicația uniristă e de mare ținută intelectuală și estetică, valorificând inteligent resursele mereu regenerabile din spațiul generos al unirismului. Colegiul Național „Unirea” rămâne o emblemă a școlii românești,atât ca tradiție, cât și ca performanță!

       Axul central în jurul căruia se brodează tematica este libertatea. O pledoarie „pro domo” face Daniela Plăiașu în „Argument”. Este o provocare la dialog pe tema „fructelor libertății”. Coordonatoarea numărului din ianuarie inserează „multiple definiții ale acestei valori fundamentale (libertatea!) din partea unor personalități din România, dar și din alte țări, oameni  care vorbesc despre ea, luptă pentru ea, alții învață noile generații despre ce înseamnă a fi liberi… sunt activiști, scriitori, oameni ai Bisericii, profesori, artiști, politicieni.”. Enumerăm câteva nume de referință, care au răspuns provocării cu impact direct asupra dezvoltării personalității: Lucia Hossu-Login, Doina Popescu-Brăila, Mihai Mândru, Ana Adriana Săftoiu, Vasile Brănescu, Florin Manole, Cristian Manole, Emanuel Ungureanu, Robert Tătăruș, Adelina Toncean, Irina Zamfirescu, Magda Ursachi și lista continuă.  

         Și acest nou număr este unul ce degajă profesionalism. Cei doi profesori coordonatori, al doilea este Romulus Buzățelu, căruia îi aparțin tehnoredactarea și conceptual grafic, impun un nou standard peste ce era odinioară o revistă școlară. Nu mai sunt informații din curtea școlii sau din pauza mare. Subiectele propuse sunt în majoritate acoperite de o atentă documentare, materialele fiind redactate cu grijă maximă.

Laitmotivul anunțat încă din „Argument” se îmbracă mereu cu alte opinii, cu alte nuanțe. Bianca Vrânceanu deschide excursul despre libertate printr-un eseu, reflecțiile apărând sintetizate în 4-5 rânduri. Cele nouă secvențe reflexive sunt scrise în tehnica acrostihului „Libertate”. Poezia este definite  ca „Libertate însetată de logos”.

Conceptul  laitmotiv este luminat din varii unghiuri în articole originale, declanșând o stare de meditație. Fiecare semnatar oferă o altă perspectivă privind modul de abordare a acestei stări esențiale pentru dezvoltarea noastră ca indivizi și colectivitate. Elena Mocanca reflectează asupra jocului de șah ca esențial pentru libertatea de a alege, Lizetta Amir Kleiman amintește că în ebraică există trei cuvinte diferite, sinonime,  pentru libertate-Hofesh, Herut, Dror, fiecare folosindu- se în alt mod, în altă situație, dar cu același înțeles,Teodora Popovici distinge între libertate și liber arbitru, Ioan Nicolae Săcrieru vede libertatea legată de responsabilitatea ca temei interior al libertății, Crina Capotă aduce în discuție libertatea de-a alege în operele existențialiștilor francezi, o viziune interesantă asupra libertății aduce Beatrice Racovițeanu, Cosmin Bacău ne invită să privim libertatea în ochii unui țăran, Sorina Ionașc  este atrasă de libertatea nefericirilor, Daniela Plăiașu atenționează cititorul asupra libertății de a învăța să gândești cu mintea proprie, Elena Ștefănescu Marcu surprinde intersecții cu ideea de libertate, Iuliu Octavian Dragomir scrie despre libertatea de a iubi necondiționat Romania.

      Un spațiu editorial generos acordă Revista Noastră premiilor obținute de uniriști la diferite concursuri naționale și internaționale. În 2018, Revista Noastră a obținut trei premii naționale: Premiul I la Concursul Național al Revistelor Școlare„Aproape de voi”, Medgidia 2018, Premiul al II-lea în cadrul Simpozionului Internațional „Literatura și celelalte arte”. Secțiunea a doua – „Sincretismul artelor”- Reviste școlare, Iași 2018, Laureat al Concursului de Reviste Școlare, organizat de MEC, București 2018.

Uniriștii au fost premiați la „American Computer  Science League-2018” (Liliana Colin), au obținut „Trofeul internațional de robotică ROBOTOR” (Liliana Neșu) etc.

          Numărul dublu din ianuarie al Revistei Noastre cuprinde numeroase alte materiale, bine scrise, de la medalioane, puncte de vedere critice, creații literare, până la  tabele cu premianți, consemnări din preocupările artistice ale elevilor Colegiului, biografii, documentare și multe altele.

        O notă maximă se cuvine graficii excelente care însoțește fiecare colaborare,grafică ce aparține în cea mai mare parte elevilor membri ai Clubului de Artă al Revistei Noastre.

         Suntem în fața unei publicații de aleasă ținută. Merită amintiți principalii truditori asupra cuvântului pus în pagină.

Pe lângă profesorii coordonatori Daniela Plăiașu și Romulus Buzățelu, care semnează și tehnoredactarea, pe lângă profesoara Roliana Giuclea,îndrumător grafică și fotografie, ne face plăcere să amintim colectivul de redacție, alcătuit din Iulia Silvia Plăiașu, Alexandra Elena Chipăilă, Elena Alexandra Mocanca, Bianca Georgiana Vrânceanu, Andreea Rotaru.

Tuturor un sincer Bravo !Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. LAZARESCU MIRCEA spune:

    STIMATI PRIETENI,

    VA FELICIT PENTRU EXCELENTA REVISTA A COLEGIULUI NATIONAL „UNIREA” AL CARUI ABSOLVENT AM FOST IN ANUL 1957. DE ASEMENEA, SUNT MANDRU DE ACTIVITATEA FRUCTUOASA A UNUIA DINTRE COLEGII MEI,DISTINSUL PROFESOR VASILE LEFTER.
    VA UREZ „LA MULTI ANI” SI VA DORESC TOT BINELE DIN LUME.

    CU DEOSEBITA STIMA, MIRCEA LAZARESCU – CONSILIER DIPLOMATIC

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania