Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

 Eveniment cu  3A : Anne, Audrey, Anamaria 

Primit pentru publicare: 26 Ian. 2022
Autor: Octavia BUHOCIU, redactor la Revista Luceafărul
Editor: Ion Istrate
© Octavia Buhociu, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Trei femei și un mare succes în Franța în special, dar nu numai.
În ordine cronologică :  Annie Ernaux (născută în 1940) a scris romanul  Evenimentul (Gallimard, 2000, 130 pagini).
Apoi regizoarea Audrey Diwan (născută în 1980), folosind textul și titlul cărții, a făcut filmul, premiat cu Leul de Aur la Veneția în septembrie 2021. În 17 noiembrie 2021 a avut premiera filmului în Franța.
Și Anamaria Vartolomei, (1999), actriță, franco-romană, tulburătoare prin jocul ei în rolul principal, a obținut Premiul Lumières 2022: cea mai bună actriță pentru L’Événement.

Am văzut filmul, am citit cartea, m-am documentat, în această ordine.
Câteva informații despre Annie Ernaux : din 1974 a publicat aproape 20 de romane, multe cu tentă autobiografică, câteva dintre ele au fost premiate : Premiul  Renaudot, 1984 pentru La Place, Premiul Marguerite-Duras, 2008 și Premiul François Mauriac pentru Les Années,  Premiul Académiei din Berlin, 2019… Pe baza unor romane s-au făcut și trei filme : L’Autre, după  L’Occupation, réalizat de Pierre Trividic și  Patrick Mario Bernard, 2008, apoi Passion simple, după  romanul eponim, réalizat de Danielle Arbid, 2020 și cel mai recent L’Événement din 2021. Pasiune simplă  și  Locul au fost déjà traduse și în limba română de Vasile Zincenco la Editura Pandora-M, Tîrgoviște, 2004, 138 p. 

În interviurile date în toamna anului 2021,  Annie Ernaux insista asupra ideii că a scrie , pentru ea, nu este o simplă plăcere și bucurie solitară, înseamnă a schimba ceva prin cuvinte în viața unor oameni, chiar și literatura, dacă se poate. Tot ce a scris, chiar dacă are tente foarte personale , ca și Evenimentul, de exemplu, e nu numai povestea ei (un avort ilegal) ci și  a multor altora ; a încercat să treacă de la un statut social la altul,  nu a judecat niciodată pe nimeni, a vrut să fie o oglindă a realității în care trăia și care o traversează și pe ea ca pe toți ceilalți. Scriitoarea nu se simte unică, vrea să se înțeleagă pe sine și pe cei din jurul ei ; chiar dacă se separă de oameni, ea tot în mijlocul lor este. Adjectivul « autobiografic » care de multe ori i-a caracterizat opera trebuie luat în general, tot ce a trăit ea a făcut parte din biografia celor mai mulți semeni ai ei, de pretutindeni (reacții venite până și din Japonia la unele romane…) A distrus de multe ori foi de hârtie până a reușit să găsească forma de livrare a ceea ce simțea și resimțea scriind un roman.

 Audrey Diwan (1980) , de origine libaneză, este ziaristă, scriitoare, scenaristă și regizoare.  La acest al doilea film a obținut marele premiu la Veneția în 2021 . Este convinsa că, dacă  industria cinematografică franceză are încredere în femei, există șanse mai multe de a se obține premii : dovadă sunt Chlod Zhao și Julia Ducournau cu premii la Oscar și la Cannes în 2020.

Conform Wikipedia, Anamaria Vartolomei (n. 9 aprilie 1999, Bacău, România) este o actriță franco-română cunoscută pentru rolul Violettei Giurgiu din pelicula Mica mea prințesă.

Își începe cariera în film la vârsta de zece ani și jumătate, fiind aleasă dintre 500 de candidați pentru a interpreta unul din cele două roluri principale din Mica mea prințesă (2011), alături de Isabelle Huppert. Caracterul său puternic este inspirat de copilăria regizoarei Eva Ionesco. Acest prim rol a fost bine primit de criticii de film, aducându-i o nominalizare la premiul Lumières pentru cea mai promițătoare actriță. La Festivalul de la Cannes din următorul an, Anamaria Vartolomei este aleasă să apară pe afișul secțiunii « Semaine de la critique ». A mai jucat în filme precum Jacky în regatul femeilor (2014) sau L’Idéal (2016). În 2017, ea a jucat unul dintre rolurile principale din L’Échange des princesses .

Scenariul filmului Evenimentul urmărește romanul în cea mai mare măsură. Subiectul este trist, dar încă în actualitate, chiar dacă nu în Franța, ci în alte tări de prin lume. Nu e vorba numai de avort, ci de libertatea fiecăruia asupra vieții și viitorului său. Suntem în Franța, 1963, Anne, studentă la filologie, dorește să se afirme, să muncească în învățământ, să citească mai mult, să scrie și să  publice cărți la rândul ei, să se bucure de frumusețea vârstei  (muzică, rock’n’roll era la modă, dans, flirturi, plimbări, excursii) . Rămâne insărcinată, ia decizia să avorteze, chiar dacă este ilegal și imoral, după anumite norme. Este gata la orice pentru că numai ea poate « dispune de corpul și de viitorul ei ». Profesorului, mirat de scăderea randamentului și rezultatelor, ea îi replică : sufăr  de « o boală care nu lovește decât femeile transformându-le în gospodine ». Cu capul înainte, Anne din carte și din film, trece peste toate obstacolele (medici contra ideii, practicii avortului conform legislației, prietenul-iubit, familia nici nu este anunțată, colege, profesorii de la facultate), lipsa banilor, cutremurul psihic, durerea fizică. Și începe un maraton, o cursa contra cronometru pe măsură ce  burtica se cam rotunjește, examenele se apropie și nu apare soluția salvatoare. Și este singură împotriva societății și a legilor ei într-o luptă ce pare pierdută din capul locului. Anne din film a simțit foarte bine, uluitor de bine toate etapele durerii psihice și fizice prin care trece.  Tot coșmarul trăit se vede pe chipul și în corpul Anamariei Vartolomei, care a reușit minunat să fie în locul Annei din roman : actrița umple perfect fiecare plan prin prezenta ei aproape animalică, în câteva scene importante, depășește ecranul și iese parcă în sală printre spectatori. Ai senzația că intri și tu, ca spectator, în camera în care se face, până la urma, avortul. De fapt și Annie Ernaux a fost încântată de jocul actriței : « Nimeni nu ar fi putut interpreta mai bine fata care eram eu atunci… » . 

Filmul retranscrie cu artă anxietatea, suferința, neputința care caracterizează  situația aceasta de coșmar, datorită regizoarei Audrey Diwan.  Cum multor ziariști de specialitate le lipsesc calificativele pentru descrierea prestaței de excepție a actriței Anamaria Vartolomei, calea spre premiile Cesar ii este larg deschisă.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania