Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143), Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 22 Nov. 2020
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Revista Luceafărul
Foto –Galeria Aparte (cadre din expoziția Arhiva)
Publicat: 23 Nov. 2020
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
În noiembrie, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași au avut loc o serie de evenimente expoziționale, editoriale și discursive deosebite realizate în cadrul proiectului „Baza de Activități și Practici în ARTE – Baza Aparte”, finanțate prin intermediul grantului FDI – D3, CNFIS-FDI-2020-0084, al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași ce vizează stimularea și eficientizarea activităților expoziționale realizate în Galeria Aparte a UNAGE Iași de către studenții UNAGE Iași, ca parte a procesului didactic de achiziționare a cunoștințelor interdisciplinare specifice artelor contemporane. Proiectul este finanțat de Ministerul Educației și Cercetării, prin Fondul de Dezvoltare Instituțională destinat universităților de stat – FDI 2020, fiind coordonat de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).
Colocviul online VIZIUNI ARTISTICE, VIZIUNI CURATORIALE: ADAPTAREA, NEGOCIEREA ȘI TRANSFORMAREA SPAȚIULUI EXPOZIȚIONAL
Colocviul cu alumni ai FAVD UNAGE Iași ce a avut loc pe 3 noiembrie prin intermediul Microsoft Teams, a fost moderat d e Cristian Nae, critic de artă și teoretician, și i-a avut invitați pe absolvenții Alexandra Asaftei, Sarah Muscalu, Andrei Nacu, Luminița Toma, Daniel Ungureanu, Smaranda Ursuleanu.
Discuția a punctat aspecte din experiențele mai multor tineri artiști și curatori, formați la UNAGE Iasi, cu privire la modalitatea lor personală de abordare a spațiului expozițional și de instalare site-specific a lucrărilor de artă contemporană. Printre tematicile abordate în aceasta dezbatere se numără etica actului curatorial, libertatea artistului în cadrul expoziției personale în raport cu expoziția de grup, dificultăți întâmpinate și soluții creative la care au recurs pe parcursul anilor de studii și ulterior absolvirii, abordarea experimentală vs. conservatoare a spațiului de expunere.
Evenimentul s-a adresat atât studenților UNAGE Iași, cât și tuturor celor interesați de fenomenul artei contemporane.
CRISTIAN NAE, critic de artă și teoretician, predă cursuri de istoria și teoria artei la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. A beneficiat de burse și proiecte de cercetare finanțate de Getty Foundation, CAA, UEFISCDI, NEC sau Erste Stiftung. Publicațiile și proiectele sale curatoriale se focalizează asupra istoriei și teoriei expozițiilor, artei contemporane în Centrul și Estul Europei după 1960, discursului decolonial și artei critice in societățile post-socialiste.
Prezentare activitate curatorială – Alina Șerban: AERUL DIN JURUL MATERIEI SAU ÎNCOTRO ÎN CERCETAREA CURATORIALĂ
Evenimentul din 5 noiembrie, organizat de Galeria Aparte – UNAGE Iași şi CEAR – Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică, a fost o prezentare a activității curatoriale a Alinei Șerban, istoric de artă și curator, care în ultimii ani a realizat o serie de expoziții la Salonul de Proiecte, București; Domino, Cluj; Sala Dalles–MNAC, București; Fotogalleriet, Oslo; Uqbar Project Space, Berlin; Kunsthalle Fridericianum, Kassel; Galerie im Taxispalais, Innsbruck; Fotogalerie Wien. În 2009, Alina Șerban a fost curator al Pavilionului României la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, unde a expus lucrări ale artiștilor Ștefan Constantinescu, Andreea Faciu, Ciprian Mureșan, proiect itinerat în 2010 la The Renaissance Society (Universitatea Chicago, SUA).
Din 2011 coordonează, cu sprijinul Asociației pepluspatru, platforma editorială P+4 Publications dedicată artei și arhitecturii românești contemporane. În prezent, coordonează (împreună cu Ștefania Ferchedău) platforma de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative intitulată IP — Institutul Prezentului, care examinează diverse practici și situaţii din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnaţională și transculturală.
EXPOZIȚIILE PERIFERIC-ului, prezentare de Matei Bejenaru
Bienala internațională de artă contemporană Periferic de la Iași a fost unul dintre proiectele cele mai relevante în arta contemporană românească din anii de după căderea comunismului. Organizată de către Asociația Vector între 1997-2008, bienala a câștigat vizibilitate și reputație, punând orașul Iași pe harta internațională a artei contemporane și creând premisele pentru apariția unei scene artistice locale.
Prezentarea realizată de Matei Bejenaru, inițiatorul Periferic-ului, va analiza locațiile și formatele expoziționale din diferite ediții ale bienalei, de la spații consacrate precum Palatul Culturii și Galeria Cupola, la spații publice și spații alternative precum Baia Turcească din Iași.
Evenimentul s-a desfășurat online, pe 9 noiembrie, adresându-se atât studenților UNAGE Iași, cât și tuturor celor interesați de fenomenul artei contemporane și de istoria recentă a acesteia.
MATEI BEJENARU este o personalitate marcantă în domeniul fotografiei contemporane la nivel național și internațional. Predă fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada 2001-2011. Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de fotografie contemporană și imagine dinamică „Camera Plus”.
În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video si performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.
Expoziția ARHlVA. Galeria Aparte 2005 – 2020
Expoziția „ARHIVA. Galeria Aparte 2005 – 2020”, deschisăîn intervalul 22 octombrie – 10 noiembrie, coordonată de Lavinia German, Cătălin Gheorghe, Daniel Sofron, Cătălin Soreanu, Mihai Vereștiuc, și-a propus să arate publicului o selecție de evenimente și proiecte expoziționale de artă contemporană realizate în cadrul Galeriei Aparte a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, începând din 2005 până în prezent. “Expozițiile au fost realizate atât de către studenții UNAGE Iași, ca parte a procesului educațional de învățare și exersare a aptitudinilor caracteristice gândirii și practiciilor artistice expoziționale, cât și de cadre didactice sau artiști invitați, reflectând pluralitatea problematizărilor și experimentărilor specifice practicilor artei contemporane.
„ARHIVA” include proiecții video și ecrane TV cu slideshow-uri cu imagini din evenimentele desfășurate în Galeria Aparte în intervalul 2005 – 2020, precum și un index vizual al celor peste 200 de expoziții documentate pentru acest proiect”, afirmă organizatorii.
Galeria Aparte a fost înființată în 2004 ca un spațiu de proiecte al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul UNAGE Iași, cu scopul de a dezvolta o interfață (inter)activă între mediul educațional artistic universitar și publicul ieșean de artă contemporană.
Cosmina Marcela OLTEAN
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania