Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Excelența în învățământul actual

De câțiva ani tot se vorbește despre această excelență în învățământ. Avem centre de excelență, grupe de excelență, dascăli excelenți, elevi excelenți, numai învățământul românesc nu mai este așa: dascăli care dau meditații și nu-și fac treaba la clasă, elevii care nu iau examenele, manualele sunt cum sunt, dotările din școli nu prea sunt… Oare ce să mai creadă cineva care nu este în sistem și nici nu are copii. Am ales un astfel de exemplu considerând că un astfel de adult este echidistant și nepărtinitor.

Ce este de fapt această excelență? DEX `98 definește acest termen ca ceva „deosebit, admirabil, minunat, excepțional de bun”. În acest sens, în 2020, ministrul educației de atunci, Monica Cristina Anisie, a aprobat înființarea în fiecare județ de centre de excelență ce funcționează ca unități conexe ale Ministerului Educației, având personalitate juridică., totul deoarece conform Legii educației naționale nr.1/2011 „statul sprijină copiii și tinerii capabili de performanțe înalte atât în unități de învățământ, cât și în centre de excelență”

M-am dus și am întrebat prietenul Google ce înseamnă aceste lucruri, cui se adresează. Peste tot apare  definiția de  ”tineri capabili de performanță” . Să presupunem că  se realizează aceste  grupe de excelență, pe ani de studiu și discipline, numărul de elevi din fiecare grupă fiind de minim 10 și maxim 15.  Zic probabil deoarece am experiența acestui  an, cel puțin la nivel de județ, nu vorbesc de municipiul București. La gimnaziu, la matematică, limba română, informatică, engleză, grupele sunt complete, cerere peste ofertă. Nu toți doritorii ar fi de nivel de excelență, dar având examene , părinții- care la acest nivel încă hotărăsc- îi trimit. La celelalte materii, ocuparea locurilor se face mai greu. La liceu interesul scade de la clasă la clasă chiar și la materiile de examen. Vina ? Greu de spus și mult de discutat pe această temă!
(…) Lectură completă : https://edict.ro/excelenta-in-invatamantul-actual/

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania