Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Provocările erei digitale la clasă

În contextul pandemic actual ne confruntăm, cu atât mai mult ca oricând, cu o serie de provocări la clasă, în predarea faţă în faţă, deoarece timp de 3 ani şcolari am avut perioade mai lungi sau mai scurte de predare online, lucru care a bulversat foarte mult, modul de interacţiune dintre elevi şi profesori. Mai mult, cu toţii ne-am obişnuit să petrecem multe ore în mediul virtual şi să utilizăm o serie de aplicaţii în procesul de predare-învăţare, ori, întoarcerea la clasă a reprezentat un fel de şoc pentru mulţi dintre elevi, deoarece nu reuşesc de multe ori să se concentreze la lecţiile obişnuite, cu suport vizual clasic sau să ţină pasul cu ritmul relativ alert al predării la clasă.

Oricât de mult am încerca, în calitate de dascăli, să captăm atenţia elevilor şi să o menţinem alertă timp de câteva zeci de minute, acest lucru este destul de dificil, deoarece mintea elevilor a început să reacţioneze mai bine la stimuli din mediul virtual şi la diverse aplicaţii online. Însă, odată aflaţi în sala de clasă, trebuie să exersăm cu elevii şi scrisul la tablă, activităţi de interacţiune frontală, în perechi, pe grupe, cu păstrarea măsurilor de distanţare sau diferite jocuri pe hârtie sau orale, deoarece acest lucru îi ajută foarte mult să îşi reia vechile deprinderi, formate înainte de perioada aceasta cu totul excepţională în istoria invăţământului modern.

Totodată, este foarte important să limităm utilizarea, de către elevi, a telefoanelor mobile în timpul orelor de curs în alt scop decât cel educativ şi să promovăm importanţa creării unui echilibru între metodele clasice şi cele moderne. Cu alte cuvinte, nu putem ignora utilitatea instrumentelor digitale, însă le putem îmbina cu cele clasice.

Dacă la început unii elevi pot arăta o aversiune fată de metodele non-digitale, unii dintre ei chiar refuzând participarea în activităţi ce presupun interacţiunea verbală sau de orice fel cu colegii şi cu profesorul de la clasă, în timp se vor reobişnui cu acest lucru şi se vor strădui să lase la o parte telefoanele şi Internetul şi să se lase antrenaţi, în astfel de ore de curs.

Este nevoie de multă răbdare şi de o gestionare foarte bună a situaţiilor dificile la clasă, din partea noastră, a dascălilor, deoarece noi suntem cei care putem să schimbăm comportamente şi să ne ajutăm elevii să îşi reia ritmul de învăţare de dinainte de pandemie şi să îi ajutăm să poată ţine pasul cu schimbările din învăţământ şi din societate.

O bună comunicare este cheia succesului privind acest subiect şi este foarte important să creăm o legătură de încredere între noi şi elevi, încercând să fim cât mai empatici şi mai atenţi la nevoile lor educaţionale şi emoţionale.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania