Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Expoziția internațională de fotojurnalism World Pres Photo, acum la muzeul de artă Cluj (2-20 iunie 2021)

Cosmina Marcela OLTEAN
Fotografii: Feleki István și Ioan Alexandru Sîrbu

 


 

WORLD PRESS PHOTO,
prestigioasa expoziție anuală internaţională de fotojurnalism ce conectează publicul la realitatea socială din întreaga lume

WPPh, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2-20 iunie 2021)

Cea de-a 64 ediție a expoziției anuale internaționale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, pentru a 10-a oară în România, în București, Cluj-Napoca și Timișoara, în perioada mai-iulie 2021. În prima zi din iunie s-a transmis pe pagina de facebook a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca un material video ce a marcat deschiderea expoziției. Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini. 

În premieră, începând cu acest an, expoziția este însoțită și de un proiect de conținut care analizează rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri care se vor derula pe tot parcursul verii. Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundaţia Eidos și platforma Upgrade 100, cu sprijinul partenerilor strategici de comunicare, televiziunea DIGI 24 și Digi24.ro.

Evenimentul din Cluj-Napoca face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerantă în întreaga lume, fiind expusă în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție. Prestigioasa expoziție de fotojurnalism conectează publicul la realitatea socială din întreaga lume, povestită vizual prin fotografiile celor mai reputați fotojurnaliști de pe mapamond.

„Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a X-a oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen”, declara Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România. 

„Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact 10 ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung”, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și partener Thinkdigital – compania specializată care va administra parteneriatele comerciale ale WPPh în acest an.

Din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Alexandra Sârbu, istoric de artă şi muzeograf, se alătură şi în acest an echipei Fundaţiei Eidos, pentru a coordona ediţia 2021 a expoziţiei World Press Photo la nivel local. „Este un eveniment de excepţie, de o ţinută calitativă ireproşabilă, care se bucură la fiecare ediţie de un succes imens la public. Celebrează profesioniştii de top din domeniul jurnalismului vizual şi exemplele de excelenţă practică, iar prin plaja generoasă de subiecte şi teme pe care le abordează, caută să împărtăşească cu o audienţă globală experienţe şi evenimente marcante ale actualităţii recente. Toate fotografiile de presă şi fotoreportajele prezente în expoziţie întrunesc cele mai înalte standarde de profesionalism şi etică jurnalistică, aducând la cunoştinţa publicului aspecte importante ale lumii în care trăim, nu în puţine cazuri dureroase şi bulversante, dar care contează cu adevărat şi trebuie cunoscute pe scară largă. Sunt imagini puternice, provocatoare, impresionante, care te fac să te opreşti, să simţi, să reflectezi profund asupra lucrurilor pe care le vezi şi a «poveştilor vizuale» pe care le descriu… şi, de ce nu, sub impactul lor emoţional, să încerci să-ţi preschimbi în bine conduita şi propriile acţiuni, contracarând, pe cât posibil, efectele şi consecinţele adverse potenţiale. Cert este că o astfel de «mărturie» vizuală emblematică asupra unui an cu totul atipic, complicat, plin de riscuri, obstacole şi incertitudini, nu poate lăsa pe nimeni indiferent… este, în fond, echivalentul unei valoroase «lecţii de viaţă» din care se pot trage învăţăminte preţioase”, a declarat Alexandra Sârbu, istoric de artă şi muzeograf la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, coordonatorul ediţiei 2021 a WPPh la nivel local. 

„Ca şi la ediţiile precedente, concursul «World Press Photo 2021» a avut opt secţiuni tematice – Probleme de actualitate, Ştiri generaliste, Ştiri de ultimă oră, Proiecte pe termen lung, Portret, Natură, Mediu şi Sport –, iar imaginile desemnate câştigătoare tratează, într-o paletă largă de perspective şi unghiuri interpretative, probleme de maximă importanţă jurnalistică pentru evenimentele care s-au petrecut în lume în cursul anului trecut, dintre acestea evidenţiindu-se: criza sanitară globală provocată de noul tip de coronavirus (SARS-CoV-2), protestele stradale de amploare împotriva brutalităţii poliţiei şi a inegalităţilor rasiale (celebra mişcare politico-socială «Black Lives Matter», relansată odată cu decesul afro-americanului George Floyd), înlăturarea, la presiunea străzii, a statuilor controversate, asociate cu sclavia şi colonialismul, lupta pentru echitate şi justiţie socială, suferinţa «marginalizaţilor» şi manifestaţiile pentru apărarea şi promovarea drepturilor comunităţii LGBTQ, conflictele teritoriale actuale (războiul din Nagorno-Karabah sau ostilităţile militare israeliano-palestiniene din Cisiordania şi Fâşia Gaza), poveşti de viaţă motivaţionale sau efectele negative ale încălzirii globale asupra naturii şi a societăţii”, a precizat în continuare Alexandra Sârbu

În plus, faţă de Mads Nissen, câştigătorul distincţiei  „Fotografia de presă a anului”, pe podiumul prestigioasei competiţii internaţionale se află, însă, şi un italian. Este vorba despre Antonio Faccilongo, un fotojurnalist reprezentat de Getty Reportage, regizor de film şi profesor de fotografie la Universitatea de Arte Frumoase şi Universitatea Americană din Roma, căruia i-a fost conferit mult râvnitul trofeu „Fotoreportajul de presă al anului”. Despre povestea din spatele fotografiilor, aflăm mai multe detalii tot de la coordonatorul la nivel local al ediţiei 2021, Alexandra Sârbu: „«Habibi» («Iubirea mea» în limba arabă), impresionanta sa suită de instantanee fotografice, relatează poveşti de dragoste răscolitoare, desfăşurate pe fundalul unuia dintre cele mai lungi şi complicate conflicte din istoria recentă, războiul israeliano-palestinian. Seria de imagini, prin caracterul său descriptiv-evocativ, pune în lumină efectele impactului interacţiunilor antagonice asupra familiilor palestiniene şi dificultăţile cu care acestea din urmă se confruntă în privinţa conservării drepturilor reproductive şi a demnităţii umane. Fotograful a optat, în mod deliberat, pentru o perspectivă narativă ce parcurge şi sondează profund implicaţiile dramatice ale ostilităţilor militare asupra vieţii private, imortalizând cadre memorabile cu interioarele locuinţelor în care-şi duc traiul copiii şi soţiile celor încarceraţi pe termen lung în penitenciarele israeliene, existenţele lor fiind, cumva, suspendate într-o perpetuă şi agonizantă aşteptare. Îi descoperi, de pildă, gravitând lent în jurul hainelor şi a bunurilor personale ale celui ce-şi ispăşeşte pedeapsa, păstrate cu sfinţenie, nemişcate, la locul lor, într-un gest aproape ritualic ce aspiră nu doar la o anestezie a durerii sufleteşti, ci şi la suprimarea distanţei care-i desparte de celălalt, auto-amăgindu-se cu un soi de libertate iluzorie. Evident, o astfel de abordare necesită, ca o condiţie preliminară esenţială, deschidere, onestitate, încredere reciprocă şi un uriaş respect între fotograf şi subiectele sale”.    

World Press Photo, proiect prioritar al Ministerului Culturii

În Cluj-Napoca, expoziția are loc cu sprijinul Muzeului de Artă din Palatul Bánffy și se poate vizita pe întreaga durată a perioadei 2-20 iunie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00. După Cluj-Napoca, expoziția va fi deschisă și în Timișoara, în perioada 30 iunie – 20 iulie, iar detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de facebook a expoziției: www.facebook.com/WorldPressPhotoRomania, dar și printr-o secțiune dedicată în cadrul portalului DIGI24.ro. World Press Photo 2021 este prezentată de UniCredit, realizată în parteneriat cu DS Smith și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Proiectul este sprijinit și de partenerii instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean.

Expozițiile World Press Photo au loc atât în locuri neconvenționale, cât și în unele dintre cele mai apreciate și vizitate instituții muzeale din lume, precum Muzeul de Artă din Lima, Peru, Muzeul de Artă al Provinciei Buenos Aires, Argentina, Muzeul pentru Pacea Mondială din Kyoto, WestLicht Schauplatz für Fotografie, Viena, Cité Internationale Universitaire, Paris, Palazzo Madama, Torino, Mattatoio din Roma și nu numai.

Proiectul WPPh organizat în România a beneficiat, încă de la început, de statutul de proiect prioritar al Ministerului Culturii, dar și de un parteneriat special cu UN prin Organizația Internațională pentru Migrație. Începând cu 2016, expoziția din București a fost văzută de circa 52000 de vizitatori, care au avut ocazia unei experiențe unice în țară. Datorită impactului și succesului reputate în capitală, în 2017 expoziția a ajuns de la Muzeul Național de Artă al României la Muzeul de Artă din Timișoara, iar odată cu ediția din 2018 a început să fie găzduită, fără întrerupere, și de  Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Celebra Fundaţie World Press Photo, organizaţie independentă, non-profit cu sediul la Amsterdam, crede în puterea de a arăta şi în importanţa de a putea avea acces la poveşti vizuale de înaltă calitate. Totul a început în anul 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs internaţional (World Press Photo), pentru a-şi prezenta munca unei audienţe globale. De atunci, concursul s-a dezvoltat şi a devenit cea mai puternică competiţie de fotografie din lume. Încă de la momentul fondării, Fundaţia World Press Photo a luptat pentru apărarea libertăţilor de exprimare şi de informare, a libertăţii de investigaţie şi a libertăţii presei, stabilind an de an standardele fotojurnalismului vizual şi ierarhia celor care compun elita modială a profesioniştilor din domeniu. Scopul său este să conecteze comunitatea globală a jurnalismului vizual şi a storytelling-ului digital cu publicului de pe întreg mapamondul.  



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania