Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Jurnalism vizual la superlativ – World Press Photo 2023, ediția #66 

World Press Photo e din nou în turneu mondial, prezentând lumii poveștile care contează acum, aducând în prim-plan unele dintre cele mai mari probleme sociale și politice. Fotografiile câștigătoare ale competiției internaționale de mare prestigiu se văd și în țara noastră în perioada 05-31 mai, simultan la București (Piața Universității, Bd. Regina Elisabeta, nr. 3), Cluj-Napoca (Bd. Eroilor) și Sibiu, apoi în Constanța și Oradea în perioada 03 iunie-03 iulie, urmând a fi ulterior itinerate și în alte orașe. Calendarul expoziției se poate urmări pe paginile media ale WPP România.

 • Jurizarea concursului World Press Photo 2023 s-a petrecut între 14 ianuarie și 24 februarie 2023, implicând jurii regionale și un juriu global. Juriile regionale au făcut întâi o selecție pe categorii în regiunile lor, după care juriul global a decis câștigătorii regionali, iar dintre aceștia, s-au ales câștigătorii globali.
 • Fotografiile alese ca reprezentative pentru anul 2022 sunt indicative ale acestui moment în timp și vor servi drept documente istorice despre cum a fost anul, pentru generații viitoare, prin care să privescă înapoi și din care sperăm să învețe”, afirma Brent Lewis, președintele juriului global.
 • Reprezentând evenimente sociale majore și momente importante trecute cu vederea de mass-media în 2022, lucrările câștigătoare ale World Press Photo 2023 atrag atenția asupra unora dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă lumea de azi, de la devastatorul război din Ucraina și protestele din Iran, la realitățile din Afganistan și numeroasele fețe ale crizei climatice din țări precum Maroc, Australia, Peru și Kazahstan.
 • Expoziția anuală World Press Photo 2023 prezintă așadar o selecție (120 de fotografii) a tot ceea ce a fost relevant în materie de fotojurnalism și fotografie documentară în ultimul an. Câștigătorii au fost aleși în urma analizei a peste 60.448 de fotografii înscrise în competiție de peste 3.750 de fotografi.
 • Best of WPP #66
 • Cei 24 de câștigători regionali și cele șase mențiuni de onoare – care ilustrează povești din linia întâi în ce privește conflictul, cultura, identitatea, migrația și nu numai – au fost selectați de un juriu independent din peste 60.000 de lucrări a 3.752 de fotografi din 127 de țări. Dintre toți, juriul a desemnat 4 câștigători globali, cu titlul:
 • World Press Photo of the Year Mariupol Maternity Hospital Airstrike, de Evgeniy Maloletka, Ucraina, Associated Press;
 • World Press Photo Story of the Year The Price of Peace in Afghanistan, de Mads Nissen, Danemarca, Politiken/Panos Pictures;
 • World Press Photo Long-Term Project Award Battered Waters, autor Anush Babajanyan, Armenia, VII Photo/National Geographic Society;
 • World Press Photo Open Format Award Here, The Doors Don’t Know Me, autor Mohamed Mahdy, Egipt.
 • World Press Photo și-a asumat misiunea de a conecta lumea la poveștile mai puțin explorate, redate așa cum se prezintă ele în realitate, prin intermediul vizualului.
 • În țara noastră, expoziția a ajuns al 12-lea an consecutiv, prin implicarea Eidos Foundation, cu sprijin din partea Ministerului Culturii și a Raiffeisen Bank.

Cosmina Marcela OLTEAN
Sursa, worldpressphoto.orgAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania