Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

“World Press Photo” – cea mai importantă expoziție de fotojurnalism, itinerată în România în intervalul iulie – septembrie

“World Press Photo” – cea mai importantă expoziție de fotojurnalism, itinerată în România în intervalul iulie – septembrie

 

Expoziția internaţională de fotojurnalism “World Press Photo”, ediția cu numărul 63, ajunge în perioada următoare în țara noastră, în cele mai importante centre culturale din Cluj-Napoca, București și Timișoara. În perioada 17 iulie – 6 august 2020, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Ministerului Culturii și a Ambasadei Olandei în România, prezintă publicului clujean fotografiile câștigătoare ale ediției “World Press Photo” 2020, prin care sunt subliniate aspecte importante din societatea actuală și povești ce merită și trebuie arătate lumii. “World Press Photo” demonstrează că într-adevăr o știre poate fi spusă doar printr-un cadru, că o imagine de impact poate echivala oricând un text jurnalistic.

Expoziția “World Press Photo” este itinerată în întreaga lume, fiind prezentată în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizualizată de peste 4,5 milioane de vizitatori la fiecare ediție. La noi în țară, acest eveniment fotojurnalistic unic este prezent datorită implicării Fundației Eidos din București, sprijinită în acest demers de o serie de instituții culturale din Cluj-Napoca, București și Timișoara. Din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Alexandra Sârbu, istoric de artă şi muzeograf, se alătură echipei Fundaţiei Eidos, pentru a coordona această ediţie la nivel local.

“Înainte de a ajunge la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, ediţia 2020 a prestigioasei expoziţii internaţionale de fotojurnalism a fost deja adusă în atenţia publicului din Amsterdam, Praga, Vilnius, Roma, Berlin, Alkmaar, Monreal, Dortmund sau Barcelona. După Cluj-Napoca, traseul itinerării expoziţiei în România va cuprinde alte două destinaţii importante – Muzeul Naţional de Artă din Timişoara (12 august – 31 august) şi Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti (9 – 30 septembrie), graţie eforturilor substanţiale depuse de reprezentanţii Fundaţiei Eidos care, în ciuda contextului pandemic actual teribil de dificil, nu s-au lăsat deloc tentaţi de perspectiva unei posibile contramandări în acest an a evenimentului „World Press Photo”. Competiţia îi premiază pe fotojurnaliştii profesionişti pentru cele mai bune fotografii – prezentate singure sau în cadrul unor materiale mai ample – care şi-au adus o contribuţie decisivă, pe parcursul ultimului an, la dezvoltarea jurnalismului vizual”, preciza Alexandra Sârbu, istoric de artă şi muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Povestea “World Press Photo” începea în 1955, când un grup de fotografi profesioniști din Olanda organizau un concurs de fotojurnalism. Luând amploare cu fiecare ediție, evenimentul a devenit unul de referință pentru acest domeniu. Anual, profesionalismul și talentul fotojurnalistic e recunoscut și apreciat prin premiile oferite de “World Press Photo” Foundation la Amsterdam. Principalele obiective ale fundației este sprijinirea continuă a fotojurnalismului profesionist la nivel mondial, cu înalte standarde vizuale și schimbul de cunoștințe tehnice și artistice. “World Press Photo” Foundation organizează periodic evenimente educative precum seminarii, workshop-uri și un masterclass anual de fotografie.

„Fundaţia «World Press Photo» face o veritabilă profesiune de credinţă din promovarea unui jurnalism vizual – şi mai nou storytelling digital – la cele mai înalte standarde de profesionalism, etică şi conduită deontologică. Iar în această privinţă, competiţia anuală internaţională pe care o patronează este unanim recunoscută în rândul breslei «profesioniştilor informaţiei» drept un garant autentic al seriozităţii şi onorabilităţii”, spune Alexandra Sârbu. 

De peste 60 de ani, acest redutabil «brand» olandez militează puternic pentru asigurarea, consolidarea şi respectarea libertăţilor de exprimare şi de informare, în fond valori şi, totodată, drepturi fundamentale care astăzi, poate mai mult ca niciodată, riscă să fie acut periclitate şi, mai grav chiar, subminate sub «asediul» efectelor devastatoare pe care le generează, la nivel societal, fenomenul «fake news». În optica «World Press Photo», unicul antidot, realmente, eficient în combaterea activă a nocivităţii «strategiilor de dezinformare şi manipulare» rămâne profesarea unui fotojurnalism responsabil şi documentat, care reinstaurează primatul calităţii. 

Din acest motiv, criteriile de jurizare care stabilesc ierarhia finală de pe «lista scurtă» a premianţilor celebrului concurs sunt foarte stricte şi exigente. De pildă, una dintre mizele esenţiale ale procesului riguros de verificare prin care trec, practic, toate fotografiile înscrise în competiţie este tocmai certificarea faptului că autorul imaginilor a fost, în afara oricărui dubiu, martorul ocular al scenelor imortalizate, deseori surprinse în circumstanţe cu un grad de periculozitate extrem de ridicat (conflicte armate, dezastre naturale, atacuri împotriva civililor, tensiuni sau ciocniri violente între refugiaţi şi forţele de ordine etc.). 

Alte aspecte care sunt atent examinate privesc acurateţea, autenticitatea, integritatea şi echidistanţa în abordarea «cazuisticii» pe care o tratează «poveştile vizuale» competitoare, fără a pierde din vedere nici gradul lor de relevanţă şi importanţă în ceea ce priveşte dezvăluirile pe care le fac despre lumea în care trăim. Şi asta cu atât mai mult cu cât concursul «World Press Photo» nu abdică, sub niciun pretext sau motiv, de la menirea pe care şi-a asumat-o încă de la momentul lansării primei ediţii (1955): celebrarea excelenţei în reportajul de actualitate, realizat în interesul unei informării corecte şi nepărtinitoare. 

Pentru a împlini acest deziderat, responsabilitatea desemnarii imaginilor câştigătoare a fost încredinţată de la bun început unui juriu internaţional independent, format din experţi cu o reputaţie impecabilă, a cărui componenţă se schimbă însă în fiecare an, pentru ca imparţialitatea şi obiectivitatea procesului de evaluare să nu sufere vreo viciere”, completa muzeografa.

 „Având în vedere că astăzi lumea, jurnalismul și fotografia suferă modificări seismice, WPP se străduiește să ajute atât jurnaliștii vizuali, cât și publicul lor să înțeleagă și să răspundă la aceste transformări, astfel încât aceste libertăți să poată fi asigurate, iar în lupta cu știrile false să se alăture și exemplele de excelenţă practică”, spunea Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation, reprezentant “World Press Photo” în România. 

De ce ar fi merita să vezi această expoziţie?

Răspunsul vine tot de la Alexandra Sârbu: „Pentru profesioniştii din mass-media, dar şi pentru cei care nutresc o pasiune reală pentru fotografie sau, pur şi simplu, tind să fie atraşi doar de notorietatea «brand»-ului World Press Photo, un eveniment expoziţional de o asemenea magnitudine este, fără îndoială, o ocazie deosebită, de neratat. Pe de o parte, îţi oferă şansa extraordinară de a te confrunta direct cu «discursul vizual» al celor care compun, în prezent, elita mondială în domeniul fotojurnalismului, iar pe de altă parte, îţi asigură accesul la o copleşitoare «radiografie-document» a timpului nostru… prin excelenţă, un comentariu lucid, sever şi neiertător, pe alocuri pigmentat cu note de sarcasm la adresa unor aşa-zise «urgenţe şi priorităţi» contemporane, dar a cărui elocinţă are forţa de a demasca, în mod făţiş, arbitrara sau, poate mai corect spus, iluzoria «ordine» pe care, conştient sau nu, consfinţim, de fapt, cu toţii să o trăim, indiferent de locul în care ne aflăm în lume”.  

a ediția curentă a “World Press Photo” 4,282 de fotografi din 125 de țări au înscris 73,996 de fotografii. Dintre aceștia, doar 44 de fotografi au ajuns în selecția finală a juriului. Nu ezitați să vizitați expoziția, mai ales dacă vă veți afla în perioada următoare în apropierea unuia dintre cele 3 orașe care o vor găzdui.

Cosmina Marcela OLTEANAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania