Prezentă pentru a 11-a oară în România, prin implicarea Ministerului Culturii și a fundației Eidos din București, expoziția internațională anuală World Press Photo, ediția 65, iese din muzee anul acesta pentru a fi expusă publicului larg în marile orașe ale țării: București, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Iași, Constanța și Oradea, în perioada mai – august 2022.
Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România declara că „nicicând lupta cu fake news-ul nu a fost mai dură ca acum, iar jurnalismul adevărat și fotografia de reportaj încearcă să aducă adevărul în fața privitorului în cel mai nealterat mod posibil. Este extrem de important să expunem aceste imagini și povești în locuri ușor de accesat și în forme simplu de consumat astfel încât societatea să vadă, cu ochii ei, evenimentele din întreaga lume. Din acest motiv, anul acesta am scos expoziția din muzeu și am mers direct către public, în inimile marilor orașe și, sperăm, în memoria cât mai multor oameni”.
Cele 122 de fotografii din expoziție surprind evenimente importante din întreaga lume, de la marile incendii din Grecia și mașinăria de fake news din Macedonia, până la defrișările din pădurea Amazoniană și protestele violente din Sudan. În expunere, fotografiile sunt însoțite și de un audio-tur, narat în limba română de actrița Ada Galeș și de jurnalistul George Popescu, prin care vizitatorii pot asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.
„E timpul să ne informăm corect, să ne verificăm sursele, să fim educați, să ieșim din ciclul știrilor locale și să ne îndreptăm privirea și către subiectele globale importante. Iar expoziția World Press Photo are această forță. Dorința noastră este ca cei care o văd să plece măcar cu un semn de întrebare, dacă nu complet schimbați. (…) World Press Photo are puterea de a conecta societatea la poveștile globale care contează, prin intermediul imaginilor de înaltă calitate, care prezintă realitatea justă, așa cum este ea. Criza climatică, drepturile civile, accesul la educație – indiferent de subiectul surprins, vrem ca poveștile prezentate să-i facă pe oameni să se oprească, să simtă, să gândească și să acționeze”, mai adăuga Cristian Movilă.
Ediția 2022 a WPP vine cu o schimbare de strategie
Poveștile culese de fotojurnaliştii lumii merită spuse unui public global. Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază cele mai relevante povești ale societății contemporane din întreaga lume.
Pentru a reflecta cu adevărat aceste perspective globale, așa cum își asumă anual proiectul, Fundația WPP a lansat o nouă strategie regională subliniind cuvintele cheie din denumirea competiției “lume, presă, fotografie”, după ce s-a constatat că anumiți fotografi, din zone mai defavorizate, au spus deschis că acest concurs nu pare pentru ei.
“În ultimul deceniu sau mai mult, diverse mișcări sociale au scos la lumină inechități și nedreptate socială. Ele sunt deseori poveștile care sunt spuse în propunerile pentru concurs. Dar cine poate spune acele povești? Și cum arată celelalte povești, despre viața de zi cu zi, despre luptele și triumfurile oamenilor care le experimentează ei înșiși? Suntem îngrijorați de ceva timp de dezechilibrul înregistrărilor în concurs. În 2021, dintre cele peste 4.000 de fotografi din 130 de țări care s-au înscris la World Press Photo, 48% au venit din Europa, 22% din Asia și 14% din America de Nord și Centrală, doar 7% dintre înscriși au fost din America de Sud, 5% din Asia de Sud-Est și Oceania, și doar 3% din întreg continentul Africa. Și asta nu pentru că există mai puțini fotografi în acele locuri decât în altă parte. Când am întrebat un partener regional de ce, mi s-a spus: <<Nu cred că această competiție este pentru ei. Ei nu se văd printre cei selectați, nu se simt reprezentați.>> Asta trebuie să se schimbe. (…) Ne dorim ca lumea reflectată de World Press Photo să fie cu adevărat reprezentativă, prin voci care vin de pretutindeni și care sunt auzite și respectate peste tot”, sublinia Joumana El Zein Khoury, noul director executiv al World Press Photo Foundation.
Ediția 2022 a încercat să rezolve această problemă, concentrându-se mai mult decât în trecut pe etapele regionale și apelând la jurați care cunosc în profunzime fiecare regiune, cu problemele ei sociale.
Elita fotojurnalismului în 2022
Anul acesta, dintre cele peste 64.800 de fotografii înscrise de către 4.066 de fotografi din 130 de țări din întreaga lume, au fost selectați 241 de câștigători regionali și ulterior 4 câștigători globali.
În urma jurizării, premiul „Fotografia anului” i-a fost acordat fotografei Amber Bracken (Canada), pentru Kamloops Residential School, realizată pentru New York Times. Pentru prima dată în istoria WPP, imaginea câștigătoare nu surprinde oameni. Fotografia lui Amber Bracken comemorează copiii care au murit în școala rezidențială indiană Kamloops, o instituție creată pentru a asimila forțat copiii indigeni și unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate.
Premiul „Articolul anului” a fost acordat fotografiei Saving Forests with Fire de Matthew Abbott (Australia), realizată pentru National Geographic/Panos Pictures, Premiul pentru proiecte pe termen lung a mers către Amazonian Dystopia, de Lalo de Almeida (Brazilia), pentru Folha de São Paulo/Panos Pictures, iar Premiul pentru proiect multimedia a mers în Ecuador, pentru Blood is a Seed de Isadora Romero.
Până în august, mai puteți vedea rezultatele prestigiosului proiect expozițional după acest calendar: între 10 iunie – 14 iulie la Brașov, Constanța și Sibiu, iar în intervalul 22 iulie – 25 august, la Oradea și Iași. În București, Cluj și Timișoara, expoziția a fost disponibilă vizitării în perioada 1 mai – 4 iunie.
Foto – WPP
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania