Din 2 iunie, timp de o săptămână, pe platoul din fața Palatului administrativ din Miercurea-Ciuc, pot fi admirate de către pasionații de artă, fotografie și etnografie o serie de fotografii adunate într-o expoziție pavilionară în aer liber, semnată de Dávid Botond, un proiect Geofolk, ce poate fi privit, pe de o parte, ca un demes artistic – de artă fotografică, observând elementele care îl înscriu aici (portretistica, gestica, cromatica), iar pe de altă parte, acesta poate fi interpretat și ca un demers științific, ce relevă multiple aspecte ce țin de antropologia culturală.
Fotograful Dávid Botond ne propune așadar un proiect fotografic cu puternice valențe artistice și documentare, un proiect ce s-a concretizat în urma a 10 ani de muncă. Rezultatul este o privire de ansamblu asupra etnografiei prin estetica portului, subliniind aspecte particulare din cultura vizuală a unor popoare, culese de pe întreg mapamondul. Regăsim foarte bine reprezentate în expoziție aspecte etnografice din diferite regiuni din România, Ungaria, Franța, Spania, Italia, Croația, Cehia, Slovacia, Belgia, Rusia, China, India, Indonezia, Albania, Cipru și nu numai. Expoziția adună aproape 2.500 de exemple de port din regiunile amintite, iar fotografiile în sine se remarcă prin cromatică, dinamicitate și atitudinea artistică a modelelor. Fotograful mărturisea că ceea ce l-a interesat inițial au fost portretele, prin expresivitatea personajelor feminine, însă treptat a prins contur un veritabil proiect de cercetare etnografică.
Expoziția a călătorit și a avut succes în mai multe capitale europene, iar la începutul lunii trecute aceasta se găsea în centrul orașului Cluj-Napoca. Scopul proiectului, așa cum a fost stabilit de autor, este de a reprezenta vizual particularitățile etnice ale mai multor popoare ale lumii, documentate fotografic și adunate în conceptul unei expoziții. Astfel au fost alăturate culturi dintre cele mai diferite, tocmai pentru a accentua frumusețea diversității. Avându-le la îndemână, privitorii vor face inevitabil comparații, iar în multe cazuri vor descoperi elemente comune, aspecte ce ne aseamănă altor popoare.
Etnografia este ramură a antropologiei și un instrument de investigare al acesteia, iar în noile cercetări în domeniu, desfășurate la nivel internațional, cele două sunt integrate sferei largi a studiilor culturale. Proiectul fotografului Dávid Botond valorifică rezultatele cunoașterii modului de trai și a culturii popoarelor lumii, prin identificarea particulărităților generale și specifice ale etniilor, prin aspecte legate de dezvoltarea istorică și nu numai. Etnografia ne învață despre origini și procese etnice ce au avut loc în formarea lor, despre apartenență lingvistică, antropologică, aspecte legate de credință, ocupații, mod de trai în familie și comunitate, aspecte ale culturii materiale și spirituale tradiționale – toate acestea se reflectă și în port și le putem desprinde din fotografiile expuse în cadrul acestei expoziții.
Text și foto – Cosmina Marcela OLTEAN
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania