Parlamentul European și Consiliul European au adoptat Recomandarea 2006/962/CE care îndeamnă guvernele UE să includă predarea și învățarea competențelor cheie în strategiile lor de învățare pe tot parcursul vieții. Recomandarea identifică opt competențe cheie care sunt fundamentale pentru fiecare persoană în cadrul unei societăți bazate pe cunoaștere. Aceste competențe cheie sunt prezentate ca rezultate ale învățării, elementul central al dezvoltării deoarece produce schimbări în cunoaștere și comportament.
Competentele cheie europene sunt ansambluri de cunoștințe, abilități şi atitudini care urmează să fie formate tuturor tinerilor pentru învățarea pe parcursul întregii vieți. Pe baza celor opt competențe cheie, urmărite pe tot parcursul programului de școlarizare, s-a structurat profilul de formare al absolventului de clasa a VIII-a:
1. Comunicare în limba română;
2. Comunicare într-o limbă străina;
3. Competențe matematice(A) și competențe de bază în științe și tehnologii(B);
4. Competența digitală;
5. A învăța să înveți;
6. Competențe sociale și civice;
7. Spirit de inițiativă și antreprenoriat;
8. Sensibilizare și exprimare culturală.
Competențele se formează la absolut toate disciplinele de studiu pe termen lung pe baza acumulării a numeroase abilități, priceperi, deprinderi, cunoștințe, prin studiul fiecărui obiect din programele școlare.
La disciplina școlară „Istorie”, competențele cheie se formează pe parcursul celor patru ani de gimnaziu în cadrul orelor de predare-învățare-evaluare, în număr de 2-1-1-2 ore pe săptămână, și prin activități de lucru individual sau în echipă, prin intermediul următoarelor competențe generale:
1. Utilizarea în contexte diverse a coordonatelor şi reprezentărilor de timp şi spaţiu
2. Utilizarea critică şi reflexivă a limbajului de specialitate şi a surselor istorice
3. Manifestarea comportamentului civic prin valorificarea experienţei istorice şi a diversităţii socio-culturale
4. Folosirea autonomă şi responsabilă a instrumentelor necesare educaţiei permanente si a mai multor competențe specifice fiecărui an de studiu.
În rândurile de mai jos, prezentăm modul în care disciplina istorie contribuie la dobândirea competențelor cheie prin intermediul competențelor specifice. Apoi oferim un exemplu concret de formare a tuturor competențelor cheie la o oră de istorie. Astfel:
(…)
Articol complet la : https://edict.ro/autor/dorin-pena/