Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Frăţia vornicenenilor din stânga şi dreapta Prutului

Primit pentru publicare: 09 febr. 2016
Au consemnat: prof.T. Epure şi prof. Gh. Gherman
Editor: Marinela MIHAI, redactor la Rev. Vorniceneanul
Publicat: 09 febr.2016

 

Frăţia vornicenenilor din stânga şi dreapta Prutului

VIZITA UNEI DELEGAȚII FRĂȚEȘTI LA VORNICENI

  La invitația d-lui Toader Leampăr, primar al Comunei Vorniceni, Județul Botoșani, în zilele de 6-7 februarie 2016, a sosit Fratia vornicenenilor (4)la noi o delegație a Consiliului sătesc al Satului Vorniceni, Raionul Strășeni, Republica Moldova, compusă din primarul –profesor Vasile Tofan, consilierul sătesc și deputat raional Vlad Capățână, Viorica Mămăligă-  responsabil relații publice și investiții, Petru Botnaru – jurnalist, președinte al  ONG-ului TERRA 1530 .

 Vizita a constituit o expresie elocventă a bunelor relații între cele două sate, care poartă același nume, cu tradiții asemănătoare și în care oamenii vorbesc aceeași limbă, dar cu un trecut istoric nedorit de populația de pe cele două maluri ale Prutului.

  Scopul vizitei a fost acela de a consolida relațiile de prietenie și înfrățire –cu acte în regulă– ale celor două localități , pentru a trece la pasul următor, încheierea unor protocoale pe linie economică și culturală.

 O dată ce delegația a intrat pe teritoriul României, vineri, 5 februarie, emoțiile ei, dar și ale gazdei au crescut.  A fost așteptată și primită de d-l primar Toader Leampăr la Botoșani. În sat oaspeții au fost întâmpinați de către un grup de săteni și copii, îmbrăcați frumos , în costume populare, în fața noului local al Primăriei.

  După multe îmbrățișări și sărutări, după realizarea unor fotografii , ambele delegații s-au așezat la masa de lucru. Primarul comunei Vorniceni a adresat un salut de bun venit, oaspeților dragi, precizând și scopul vizitei delegației prietene, cea de a se cunoaște mai bine, de a se realiza unele relații transfrontaliere. A urmat cuvântul d-lui primar Vasile Tofan din Vornicenii Basarabiei, care a mulțumit vornicenenilor pentru invitație și primire, arătând că se simte foarte bine în mijlocul fraților români de pe malul drept al Prutului. A fost încântat și de grupul de copilași , atât de drăgălași , îmbrăcați în costume naționale. În continuare a prezentat, în câteva cuvinte, un scurt istoric al satului său, potrivit documentelor istorice  cu atestarea documentară din anul 1420, din vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

  Profesorul Gheorghe Gherman arată că românii celor două sate sunt legați sufletește încă din vara și toamna anului 1991, când s-a făcut un schimb de vizite. Își exprimă dorința ca această vizită să fie cât mai rodnică , să ducă la întărirea prieteniei noastre frățești , întrucât  nimic și nimeni nu ne mai poate întoarce din drumul pe care l-am ales.

  A urmat la cuvânt d-l profesor Teodor Epure, care a ținut să precizeze că amândouă satele au aceeași origine, dar documentele istorice prezintă concret localizarea satului nostru : ,, Vornicenii de sub Dumbrava Înaltă”. Satul nostru a fost un sat mănăstiresc până în 1775, apoi a fost cumpărat de Iordache Rosset-Roznovanu. Ca semn de prețuire și dragoste față de oaspeții noștri vorniceneni, prof. Teodor Epure a oferit în dar cartea ,, Tezaurul toponimic al Comunei Vorniceni, Județul Botoșani”.

  În cuvântul său adresat distinșilor oaspeți d-l  Eugen Murarașu, directorul coordonator al școlilor din Vorniceni, a salutat cu bucurie reluarea vizitelor reciproce, începute în anul 1991. Vizita delegației din Satul Vorniceni, Raionul Strășeni, este o lecție vie de românism, o dovadă că totul  duce la ,, Marea cea Mare” dorința de unire a românilor din Basarabia cu cei din patria mamă. Cunoașterea istoriei, păstrarea și transmiterea tezaurului folcloric, a identității naționale sunt repere morale , care unesc frații de același neam. În susținerea celor spuse d-l prof. Eugen Murarașu a citat din poezia lui Grigore Vieru ,,, CE NOROC  SĂ  FII ROMÂN!” : ,, Nu te supăra frumoaso, dar iubirea mea dintâi/ Nu sunt ochii tăi cei albaștri/ Este doina românească, este doina mea și-a ta,/ Ce-mi aprinde-n suflet lacrima!”  Cu multe cuvinte alese  a ținut să precizeze că satul se află  într-un colț de rotundă țară românească și că la noi ciocârlia cântă balada enesciană, învecinându-ne cu locul de naștere a marelui compozitor George Enescu, iar  răsăritul Luceafărului din fiecare dimineață de vară și nu numai , ne aduce aminte de marele nostru poet Mihai Eminescu. ,, Ca și dumneavoastră ne aflăm într-o perioadă de încercări și căutări de drumuri. Dacă Dumnezeu ne-a dăruit Prutul, apa lui sfântă și vie nu ne desparte, ne aduce speranță, pentru că ea înseamnă viață, dorință și speranță”, cuvinte emoționante cu care și-a încheiat cuvântul.

 Pătrunși de emoția întâlnirii, cei doi primari, au semnat și parafat protocoalele de înfrățire.

  Ulterior, consilierul sătesc și deputatul raional Vlad Căpățână, a arătat că a venit aici pentru a se parafa legăturile de prietenie și înfrățire, a celor două localități și a lărgi , pe mai multe planuri , legăturile dintre aceste comunități. Simpatic ca întotdeauna și totodată un mare patriot și unionist, s-a referit la apropierea de țara mamă , sperând să se realizeze iarăși România Mare, iar dacă vor apărea piedici, va lăsa drept testament, celor trei copii ai săi, datoria sfântă de a duce idealul său mai departe, așa cum Ștefan cel Mare și Sfânt a rostit: ,, Moldova nu-i a mea, nici a voastră ci a urmașilor, urmașilor voștri , în vecii vecilor… ”  

  Grupul de copii de la Școala Gimnazială nr.1 , îndrumat de d-na învățătoare Marinela Mihai, a prezentat un program artistic cu poezii și cântece din versurile marilor noștri poeți Mihai Eminescu și Grigore Vieru. În cadrul acestui program , s-a evidențiat în mod deosebit Georgiana-Marilena Mihai-elevă în clasa a III-a , care a recitat poezii și a interpretat cântece populare. Ea a participat la multe concursuri și festivaluri, la care a obținut numeroase premii și diplome la nivel județean, național și internațional (  , Premiul I la Festivalul internațional ,, Dobroge, mândră grădină”  -ediția 2015, Premiul II la Festivalul internațional ,, Dobroge, mândră grădină”  -ediția 2014, Premiul I la Festivalul de colinde ,, Trec Magii Prin Vatra Moldovei” , Trofeul ,, Tinere speranțe”-ediția 2015  ș.a. ). Alături de ea s-a remarcat și eleva Marina Iftodi, din clasa I, care împreună cu ceilalți interpreți au primit aplauze îndelungate.

  În continuare, delegația a vizitat Școala Gimnazială Nr. 1, recent reabilitată, precum și Muzeul ,, Virtutea sătească a Vornicenilor”, situat în clădirea veche a școlii ( 1914),  deplasându-se apoi la biserica de lemn ,, Sfântul Dimitrie”, monument istoric, ce se află în centrul vechi al satului. Vizitatorii au fost impresionați de vechimea icoanelor pe lemn, de pe catapeteasmă , recent curățate de specialiști și sfeșnice din piatră, rare în țară.

  Delegația și-a încheiat vizita, după întâlnirea pe care a avut-o cu d-l deputat județean Costel  Șoptică și d-l președinte al Consiliului Județean Gheorghe Sorescu.

  Întâlnirea dintre cele două delegații a fost un valoros schimb de experiență, în perioada de preaderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, o mai bună cooperare, dintre țările noastre cu perspectivă de viitor.

                                                                                                              Prof. Gheorghe Gherman
                                                                                                              Prof. Teodor Epure

Fratia vornicenenilor (2) Fratia vornicenenilor (3)
Fratia vornicenenilor (5)
Fratia vornicenenilor (6) Fratia vornicenenilor (1)



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania