Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

GALA STAR 2010-BACĂU CINCI ZILE CU „STELE” LA BACĂU

GALA STAR 2010-BACĂU CINCI ZILE CU „STELE” LA BACĂU
Autor, Mihaela DORDEA

Trăim vremuri pline de surprize. Surpriza cea mai mare e că, de fapt, nu ne mai miră nimic, pe noi, trăitorii în democraţia ultimilor douăzeci de ani ai României postdecembriste. Nu ne-a mirat prea tare criza care la noi a apărut pe când nu se zărea iar azi o vedem şi… Nu ne-a mirat prea tare nici când opoziţia şi puterea se jucau de-a „uite guvernul, nu e guvernul, ba uite-l că e” , nici când unul s-a bucurat în valuri de şampanie şi zâmbete strâmbe, în timp ce artificiile se pregăteau pentru celălalt care a şi ieşit preşedinte. Da, nu ne mai miră nimic, nici măcar norul de cenuşă vulcanică, norul şugubăţ care a venit tocmai din Islanda să asiste la Gala Star 2010 de la Bacău. Pentru că La Bacău, stelele au lăsat norul să îşi facă de cap acolo sus, iar ele au poposit pe scena Teatrului Municipal Bacovia într-o explozie de pasiune, talent şi emoţie.
Ediţia a cincea a Galei Star, singurul festival în care se omagiază actorul în recital, s-a desfăşurat între 16 şi 21 aprilie. Cinci zile în care actori români şi din colţurile cele mai îndepărtate ale lumii au făcut risipă de talent şi sensibilitate, într-o competiţie care a strălucit prin profesionalism şi da, prin pasiune. Pasiune pentru viaţa trăită acolo pe scenă, în luminile rampei, pentru arta cuvântului rostit cu sufletul, pasiune pentru bucăţica aceea de univers care o reprezintă actorul. Am văzut aici, la Bacău, cum nimic nu poate opri iubirea pentru profesia pe care şi-au ales-o cei dăruiţi cu har, şi care pentru acel moment de nemurire care poate dura o oră sau un minut, îşi pun trupul şi sufletul la dispoziţia celor pe care îi iubesc şi pe care nu i-ar dezamăgi pentru nimic în lume: spectatorii.

Am văzut aici, la Teatrul Municipal Bacovia, doi directori, Adrian Găzdaru, directorul general al teatrului şi Gabriel Duţu, directorul artistic, actori şi ei, care au avut de înfruntat piedici ce păreau de netrecut, şi mă refer la bani, pentru că asta e marea noastră problemă, banii!- dar care au reuşit, chiar în condiţii de criză, să realizeze un eveniment special, care a ieşit mai bine şi mai frumos, decât în condiţii normale. Şi asta pentru că aici s-a lucrat nu doar cu mintea ci şi cu sufletul. Mai ales cu sufletul.
Am avut în Festival texte semnate de autori celebri, de la Shakespeare la Victor Eftimiu, de la Bekett la Paul Goma, de la Flaubert la Vişniec şi de la Eric Emmanuel Schmitt la Eugen Istodor. Dar am avut şi un text semnat chiar de interpretul său, actorul american Aaron Braxton, actor care a cucerit şi publicul şi juriul şi care a obţinut marele premiu şi trofeul Gala Star.
Actorul japonez Yoshiyuki Shibata a împărţit premiul pentru cel mai bun actor într-un one man show cu actorul român Radu Botar de la Teatru de Nord Satu Mare, pentru că au fost la fel de impresionanţi în interpretările lor. Cea mai bună actriţă a fost desemnată Georgiana Elena Popan de la Teatrul Clasic Ion Slavici, Arad., cu un recital semnat Emmanuel Adelly.

Anul trecut a fost inaugurat Premiul „Ştefan Iordache”, acordat de tinerii băcăuani. La gala Star 2010, Premiul „Ştefan Iordache” a fost acordat lui Radu Botar. Şi iată cum liceenii din Bacău au mai nemurit odată un mare actor, pe Ştefan Iordache şi au ales cu pricepere o interpretare de excepţie.
Juriul Galei Star a fost unul de mare clasă. Am avut bucuria să îi aflu aici pe Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucureşti, pe una dintre actriţele de mare gabarit ale scenei româneşti, Coca Bloss, de la Teatrul Mic din Bucureşti, şi un mai tânăr confrate, conf. univ. dr. Octavian Saiu, teatrolog, vicepreşedinte al Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Pot spune că nu am întâlnit un juriu mai corect şi mai profesionist!

Un merit deosebit în această sărbătoare a teatrului de la Bacău, o are juriul de selecţie alcătuit din conf. univ. dr. Carmen Stanciu, teatrolog, Dan Marius Zarafescu, teatrolog şi Gabriel Duţu, actor, director artistic al Teatrului Bacovia şi directorul executiv al Festivalului Gala Star. Şi pentru că am pomenit de Gabi Duţu, am să vă spun ce minuni a făcut nu doar în culisele Festivalului, ca organizator, ci şi pe scenă, la deschiderea oficială a galei, unde, în loc de ceea ce se obişnuieşte în astfel de ocazii, a vorbit despre actor. Ştiaţi că… şi-a început pledoaria Gabi, continuând cu câteva, pentru că despre actori sunt multe de spus, doar câteva dintre lucrurile fermecate pe care le fac actorii, ştiute şi mai ales neştiute de publicul care îi aplaudă pentru arderea lor necontenită pe scenă.

Gabi a vorbit despre iubire, despre sacrificiu, despre pasiune, emoţie, durere, dar mai ales despre acea minune care este lumina din suflet.
La final, în seara de închidere a Galei Star, tot el a adus în faţa publicului spectator momentul pregătirii acestei seri, seara decernării premiilor, printr-o improvizaţie în care a chemat acolo, în luminile rampei pe toţi cei care au pus umărul şi sufletul la realizarea acestei mari sărbători, de la secretara proprie, la ultimul tehnician.
Aşa a aflat şi măria-sa spectatorul, câtă trudă, câtă sudoare cântăreşte o clipă de eternitate.
Pentru că Adi Găzdaru a fost nevoit să plece la filmări chiar înainte de gală, i-am dus dorul, dar i-am simţit amprenta în tot ce s-a petrecut, timp de cinci zile la Teatrul Municipal Bacovia.

Şi pentru ca aura să fie şi mai strălucitoare, recitalurile înafara concursului, au adus în faţa spectatorilor băcăuani şi a invitaţilor spectacole de excepţie cu actori de excepţie care au fermecat publicul în fiecare seară. Astfel, a „muncit” şi juriul, în spectacolul Teatrului Nottara din Bucureşti, cu piesa Variaţiuni Enigmatice, în care alături de Alexandru Repan, Mircea Diaconu a făcut un rol de o mare, rară, sensibilitate. Alexandru Repan a jucat şi în seara următoare, în Pagini din Craii de Curtea Veche. Ion Caramitru şi Rodica Popescu Bitănescu au încântat auditoriul primul cu un spectacol în care recită Eminescu ca nimeni altul, „Trecut-au anii”, iar Rodica Popescu în comedia „Rendez-vous”. Un recital extraordinar a avut şi Ioan Gyuri Pascu, în penultima seară de gală.

Şi chiar dacă a plouat toată această perioadă, şi chiar dacă norul de cenuşă vulcanică a traversat România şi a încurcat traficul aerian al spaţiului european, şi chiar dacă criza asta nu mai trece odată, am avut cinci zile cu stele şi focuri de artificii la Bacău. Şi zău că a fost frumos!



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania