Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

IANNA NOVAC: ”Doar doi artiști pot conviețui în aceeași casă”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

IANNA NOVAC: ”Doar doi artiști pot conviețui în aceeași casă”

Primit pentru publicare: 06 Oct. 2019
Interviu realizat de Ioan Vasiu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Publicat: 06 Oct. 2019
© Ioan Vasiu, © Mioara Vergu-Iordache, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


REPORTER: – Dacă nu mă înșel, stimată doamnă Ianna Novac, sunteți din Republica Moldova. Când și de ce ați venit în România ?
    IANNA NOVAC: – Nu vă înșelați deloc! Sunt originară din Republica Moldova , din Chișinău și am venit în România acum aproape 20 de ani, cu o bursă prezidențială de studiu oferită de consilierul președintelui,  domnul Radu Negrei, pentru a studia canto clasic la Liceul de muzică „Dinu Lipatti”  din București.
.
    REPORTER: – La începuturile carierei dumneavoastră ați fost componentă a trupei ASIA. Vorbiți-ne puțin despre perioada aceea.
    IANNA NOVAC: – Când eram studentă în anul al doilea de facultate am avut șansa de a intra și de a face parte din cea mai în vogă și iubită trupă de atunci, trupa A.S.I.A. Nu pot să vă spun decât că sunt mândră că am făcut parte din acea trupă, că a fost o perioadă extrem de aglomerată, cu Conservator și cu concerte în toată țara și nu numai, cu înregistrări în studiouri, cu filmări, dar a meritat fiindcă practic intrarea mea în showbizz-ul românesc așa s-a produs. Îmi aduc aminte că munceam enorm, lucrarea de licență am scris-o în mașină, în drum spre concerte, apoi când ajungeam acasă spre dimineață mă apucam de învățat ca să ajung la ore dimineața pregătită .
.
    REPORTER: – Cum de ați trecut la muzica clasică ? În ce împrejurări ?
    IANNA NOVAC: – În momentul în care am venit în București, la studii în clasa a-XI-a, am luat primul contact cu opera și cu cântul clasic. Trebuie să precizez însă că la Chișinău eu am studiat 11 ani pian clasic la Liceul de muzica „Ciprian Porumbescu”, așadar de mică am fost înconjurată de muzica clasica. Trecerea de la muzica pop la pop-opera tot nu a fost întâmplătoare, pentru că prima mea dragoste a fost muzica ușoară cu care am câștigat numeroase premii la concursuri și festivaluri, apoi m-am îndrăgostit de operă și dintotdeauna mi-am dorit să îmbin aceste genuri muzicale și să le aduc pe piața românească.
.
    REPORTER: – Ar fi interesant de știut, pentru cei care vă cunosc mai puțin, care sunt stilurile de muzică abordate de dumneavoastră în decursul anilor și dintre toate care considerați că vi se potrivește  mai bine ?
   IANNA NOVAC: – Eu cânt de când mă știu, de la 5 ani cântam continuu, ba mă și acompaniam la pian, la 13 ani am luat primele lecții de canto, muzică ușoară, apoi la 17 ani am început studiul de canto clasic și în prezent mă pot bucura de ambele stiluri pe care mi le-am însușit și cred că stilul pop-opera mă definește în totalitate. Nu mă identific, însă, întru totul, cu opera ca gen, pot să spun că mă simt mai apropiată de musical sau de operetă, genuri muzicale din care a luat naștere și din care derivă genul pe care îl abordez acum: pop-opera.
.
    REPORTER: – Enumerați, vă rog, cele mai importante premii obținute până acum ?
    IANNA NOVAC: – Trofeul Concursului Internațional „Maluri de Prut” Chișinău, Medalia de Bronz la „Jocurile Delfice” Belarus, Premiul 3 „Slavianskii Bazar”, Televotingul și locul 2 la Eurovision România 2011 alături de trupa Distinto, titlul „Vocea de Aur de peste Prut” oferit în cadrul Galei Celebrităților 2010, „Premiul pentru originalitate în muzică” oferit în cadrul Galei de Excelență și Performanță 2018.
.
    REPORTER: – Aveți o bună colaborare cu trupa Distinto și m-aș bucura dacă ați detalia această extraordinară colaborare.
    IANNA NOVAC: – Este mai mult decât o colaborare. După cum bine știți, unul din membrii fondatori este soțul meu, Octavian Dobrotă și atunci trupa Distinto face parte din familie, doar că niciodată nu amestecăm aceste lucruri când vine vorba de muncă. Este strict muncă. Am împărțit scena de nenumărate ori, mă bucur să pot crea muzică deosebită alături de ei și să adunăm atâta lume la spectacolele noastre. Trupa Distinto și Ianna Novac au schimbat mentalitatea în lumea muzicală acum 11 ani când toți producătorii și impresarii se speriau când auzeau de pop-opera și acum toți, văzând că se poate, încearcă să promoveze genul, construind proiecte similare, iar asta ne face să fim extrem de mândri.
.
    REPORTER: – În anul 2011, ca urmare a bogatei activități artistice, desfășurată ani la rând, ați fost declarată de public VOCEA DE AUR DE PESTE PRUT. Ce a însemnat acest lucru pentru dumneavoastră ?
    IANNA NOVAC: – Este un premiu extrem de important, este o recunoaștere a muncii mele și mă bucură enorm.
    REPORTER: – Ce proiecte de viitor aveți ?
    IANNA NOVAC: – Cel mai important proiect în momentul de față este Alexandru, băiețelul nostru,  care are abia 2 luni. Iar în plan profesional urmează concertul „Viața e frumoasă” din 25 octombrie de la Teatrul Elisabeta din București, concert în care îmi voi sărbători ziua de naștere chiar pe scenă.
.
    REPORTER: – Sunteți căsătorită cu talentatul tenor Octavian Dobrotă. Metaforic vorbind, ce ne puteți mărturisi despre ”armonia” creată în familia dumneavoastră între o soprană și un tenor ?
    IANNA NOVAC: – Este superb !!! O casă plină de muzică, unde  avem aceleași discuții creative, unde ne bucurăm de toată această viață plină de frumos. Doar doi artiști pot supraviețui în aceeași casă și doar doi artiști se pot înțelege reciproc. Desigur, depinde și de calitatea partenerului, dar eu sunt norocoasă pentru că mi-a dat Dumnezeu tot ce este mai valoros într-un partener de viață și de scena.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania