Primit pentru publicare: 27 oct. 2017
Autor: Dorina RODU, redactor- secretar de redacție – Rev.Luceafărul
Publicat: 27 oct. 2017
„Arta este un duhovnic impecabil.” – Octavian Goga
Astăzi, 27 Octombrie 2017, la Editura Agata – Botoșani, într-un cadru tomnatic învăluit de emoția și nostalgia specifice anotimpului, a avut loc lansarea a 3 cărți: Daiana – roman în versuri, Lacrimi la români. Credință și Iubire – poezii și Fabule – poezii pentru copii, semnate de Georgeta Bolea. Aceste cărți, deosebite prin mesajul ce domină conținutul creației literare a uneia dintre personalitățile învățământului botoșănean, Georgeta Bolea, dovedit prin contribuția Domniei sale la consolidarea atitudinii ce trebuie înțeleasă și manifestată de tânăra generație, au ca prefațatori pe: Ovidiu Chelaru, la Daiana – roman în versuri; Ion Istrate, la Fabule – poezii pentru copii și pe Dorina Rodu, la volumul Lacrimi la români. Credință și Iubire – poezii.
Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Rev. Luceafărul, începând cu ora 11:00. Cu această ocazie au fost semnalate de către Ion Istrate, aparițiile noi la Editura Agata: Mihai Eminescu, călător pe meleagurile românești și străine – autor N. Iosub; Ultima votcă, roman de Cezar Vasilescu; Ispita otravei, roman de Cezar Vasilescu; Versul meu, poezii de Simion Glasberg; Sentimente de copil, poezii de Cătălina Bâgu.
Printre personalitățile prezente la acest eveniment s-au aflat: Ovidiu Chelaru – scriitor, poet, monografist; Silvia Lazarovici – monografist, autoarea ,,Dicționarului scriitorilor și publiciștilor botoșăneni”; Constantin Adam, scriitor, regizor la Teatrul Național ,,Mihai Eminscu” Botoșani; D.M. Gaftoneanu, poet, președintele Asociației culturale ,,Steaua Nordului”; Constantin Bojescu, poet, membru al USR; Nicolae Sandu, publicist și scriitor; Simion Glasberg, poet; Alin Dăroi, poet; Dan Cristescu, scriitor, monografist și publicist; Victor Foca, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania si al International Association of Art; George Spaiuc, pictor și Dorina Rodu, poetă, redactor al Rev. Luceafărul.
Cuvântul de început a aparținut directorului Rev. Luceafărul, Ion Istrate, care, impresionat de opera literară a autoare Georgeta Bolea, a felicitat-o pentru spiritul civic și pentru profunzimea creațiilor Domniei sale, care îndeamnă la dezvoltarea unei atitudini civice constructive față de o societate românească, actuală, bolnavă și nevoită a fi revigorată și readusă la vatra respectării principiilor valorilor tradiționale. De aceea a și fost nevoie ca, la începutul cuvântului semnat ca prefață la cartea Fabule – poezii pentru copii, să fie invocată legenda haiducului Coroi: Vorbind despre Georgeta Bolea, nu ai cum să nu vorbești și despre renumitul Coroi, eroul nostru –. Într-adevăr punctele comune cele mai evidente sunt că, în primul rând, provin din aceeași răsadnică, Guranda, apoi, nervul și dorința de a tranșa față de faptele nocive care afectează societatea. Volumul Fabule – poezii pentru copii este așadar un îndemn de a râvni și lupta pentru o societate mai bună bazată pe principiile valorilor tradiționale românești” (Ion Istrate). Această idee a fost susținută și de publicistul și scriitorul Nicolae Sandu, spunând că: „După ce am parcurs două din cele trei cărți ale doamnei Georgeta Bolea, pot spune că scrierile ei ar putea servi tinerelor vlăstare în educare și instrucție, care sunt două laturi inseparabile, în formarea caracterului uman”. Profund impresionat de unele poezii ale autoarei G. Bolea, scriitorul Ovidiu Chelaru a dat citire poeziei Poezia – nimb al nemuririi, susținând că aceasta este „bomboana de pe altarul vieții literare”, tot el afirmând că „Astfel de scriitori, cu har, talent și abnegație, au toată șansa de-a viețui și peste veacuri, în folosul umanității, mai ales în poezie, prin mesajele transmise, pline de gingășie, frumusețe, muzicalitate, măsură și rimă, care toate la un loc, înnobilează sufletele atâtor semeni sătui de ambiguitatea zilelor noastre”.
Toți cei prezenți la acest eveniment au aplaudat-o și au felicitat-o pe autoarea acestor trei cărți pline de iubire, credință și de dorința de a stârpi tot ce este rău și negativ în societatea din zilele noastre. Astfel, cum afirma Octavian Goga „Arta este un duhovnic impecabil”, putem spune că Georgeta Bolea s-a confesat artei, și-a doinit suferințele în poezii, și-a exprimat fericirile, dezamăgirile și toate simțămintele prin metafore, epitete, personificări ș.a., pe care le-a adunat între coperțile celor trei volume.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania