Inovația este elementul central al societății noastre, fără de care toate achizițiile de care ne bucurăm în prezent nu ar fi fost posibile.
„Nu îmi imaginez o persoana de succes care să nu fi dăruit acestui joc al vieții tot ce a putut.” – Walter Cronkite
I. Inovare și schimbare în educație – aspecte generale
Încă de la primele încercări de definire ale acestui concept a fost stabilită legătura dintre performanța socială și ideea de inovare. B. Taylor primul cercetător care a folosit conceptul de inovaţie, a definit inovația ca „un nou mod de a face lucrurile – new ways of doing things – cu scopul explicit de a răspunde unei nevoi sociale”. (journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/002188637000600104)
În ceea ce privește inovația în educație, pedagogi și specialiști de renume precum Pestalozzi, Dewey, Montessori, Rousseau sau Durkheim au subliniat încă de la început rolul esențial pe care aceasta îl are în activitatea didactică și în raportarea la devenirea ulterioară a elevilor. În învățământ, inovația reprezintă, de fapt, un răspuns la situațiile problematice, la nevoile care apar în contexte educaționale diverse, acoperind o gamă largă, de la aspectele de ordin financiar până la răspunsurile oferite de sistemul educațional pentru atingerea aspirațiilor socioprofesionale ale elevilor.
(…)
Lectură completă la adresa: https://edict.ro/inovare-si-schimbare-in-institutiile-de-invatamant-preuniversitar/