Utilizarea metodelor şi tehnicilor interactive şi de grup în cadrul orelor de limba şi literatura română stimulează interesul elevilor pentru lectură, contribuie la dezvoltarea capacităţilor de receptare a textelor narative şi la creşterea randamentului şcolar.
La orele de Literatură pentru copii (disciplină opțională la clasa a IV-a) am studiat fragmentul cunoscut sub numele de La cireşe (Amintiri din copilărie). În aceste lecţii am utilizat mai multe metode interactive, printre care Studiul de caz și Pălăriile gânditoare.
Studiul de caz este o metodă activă de grup care constă în antrenarea elevilor în analiza unui „caz” ales în scopul formulării unor concluzii cu valoare de reguli, principii de convieţuire socială etc. „Cadrul didactic trebuie să opteze pentru cazuri cu rezonanţă pedagogică. Cazul este o descriere a unei situaţii reale care implică personaje, întâmplări, atitudini, opinii şi comportamente, astfel încât să se creeze o problemă ce se cere a fi diagnosticată, analizată şi rezolvată”.
(…)
Lectură completa la adresa: https://edict.ro/utilizarea-unor-metode-interactive-in-studierea-textelor-narative-la-clasele-primare/