Primit pentru publicare: 22 Oct. 2021
Text, foto – Cosmina Marcela Oltean, muzeograf MNCR, redactor șef adj. Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)
Colocviul literar “Scriitori… acasă la Romulus Cioflec”, organizat de MNCR în colaborare cu Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România s-a desfășurat marți, 19 octombrie, în mediul online și a fost o întâlnire între scriitori din Harghita, Covasna și Brașov, care a evocat personalitatea scriitorului covăsnean Romulus Cioflec, a altor personalități din familia sa și nu numai. Tema generală propusă a fost “Imaginea meleagurilor natale în opera scriitorilor”, însă au mai fost atinse subiecte precum condiția scriitorului în societatea contemporană, alegerea editorului și a editurii, care se dovedesc vitale în distribuirea și promovarea literaturii, apoi au mai fost discutate idei referitoare la rolul și soarta librăriilor fizice, aflate pe cale de dispariție.
Activitatea a început cu un cuvânt de bun venit din partea organizatorilor și coordonatorilor: Cristina Felea-Baubec, muzeograf MNCR și prof. Dr. Luminița Cornea, care a făcut și o prezentare a invitaților, apoi a unor activități de pedagogie muzeală desfășurate în timp la Casa memorială ‘’Romulus Cioflec’’, din Araci, jud. Covasna. Subiectul a fost dezvoltat de Cristina Felea-Baubec, care a vorbit despre parteneriatul cu școala din Araci, despre atelierele, vizitele la muzeu, proiecțiile de film și numeroasele activități pregătite de MNCR pentru copiii localității.
Prof. Dr. Luminița Cornea a prezentat o cronică a romanului “Jertfă pentru lumină”, a lui Romulus Cioflec, evidențiind o altă latură a scriitorului. Despre roman Luminița Cornea afirma că are un “aer arhaic, echilibru narativ” și un merit aparte datorită fantizei creatoare, lucru care l-ar face demn și de o ecranizare. Luminița Cornea a amintit și de Revista Caietele de la Araci şi colaboratorii acesteia, înnoind invitația ca autorii invitați să contribuie cu articole pentru numerele viitoare.
Despre activitatea altor membri ai familiei Cioflec a vorbit Carmen Mușat Coman, cu accent pe librăriile Remus Cioflec, din centrul Clujului și mai ales despre nefericita dispariție a majorității dintre acestea. “Odată cu dispariția librăriilor pare că o întreagă lume dispare”, afirma Carmen Mușat Coman.
De asemenea au fost amintiți Aron Cioflec și Virgil Cioflec, al doilea fiind un pasionat colecționar de artă, a cărui colecție valoroasă a ajuns în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și adună nume mari ai artei românești precum Grigorescu și Luchian, printre alții.
Florentina Teacă, muzeograf MNCR, a susținut prezentarea cu tema “Istoria ca o poveste a realității istorice covăsnene oglindite în povești pentru copii”, vorbind despre potențialul pedagogic al istoriilor transpuse în povești, exemplificând cu fragmente din creația proprie – trei povești pentru copii care au la bază evenimente istorice, romanțate.
Carmen Gheorghe a făcut o cronică a romanului “Cicoarea”, scris de Ion Topolog, fiind prezentate și aspecte legate de personalitatea și realizările autorului.
Cezar Mihai Pârlog a dezvoltat de asemenea idei despre condiția scriitorului de azi, despre importanța cărții și din nou despre dispariția librăriilor. A mai prezentat fragmente de proză scurtă din creația proprie.
Poetul Ionel Simota, mereu aproape de evenimentele literare organizate de MNCR și Casa memorială Romulus Cioflec din Araci, după cum sublinia și Luminița Cornea, a vorbit despre întâlnirile fizice din anii trecuți de la Araci, despre legăturile ce se stabileau între scriitori și despre lipsa acestor întâlniri. “Acolo veneau oameni frumoși, dedicați literaturii. (…) Întâlnirile fizice ne lipsesc…”, spunea poetul.
Momentele artistice au ajuns pe cale virtuală la MNCR, trimise de elevi de la Liceul de Artă “Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, coordonați de prof. Monica Opra.
Acestea au cuprins “Nocturna nr. 20 în Do minor” de Fr. Chopin, interpretată de Reketes Henrietta, clasa a IX -a; “Für Elise” de Ludwig van Beethoven, interpretată de Anastasia Coşneanu, clasa 0; “Mica serenadă” de W.A.Mozart – Anastasia Coşneanu, clasa 0; “Studiu de Carl Czerny”, interpretată de Natalia Lăcătuşu, clasa I-a;
”Gramofon” de Eugen Doga, interpretată de Adrian Mihai Murea, clasa a II-a.
După câteva concluzii, întâlnirea literară s-a încheiat cu o invitație, pe cale virtuală, în casa din Araci a scriitorului Romulus Cioflec, prin intermediul unui reportaj MNCR, care alături de alte reportaje și documentare, se găsește online pe canalul de youtube al instituției. MNCR vă invită să le urmăriți pentru a cunoaște mai bine povestea muzeului și a punctelor muzeale pe care le administrează.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania