Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Interpretarea normei juridice, referitor la unele fapte  contravenționale, sub controlul AI

Pavel Nicolaie – membru UZPR

Intr-un articol din anul 2021, care poate fi citit prin accesarea link-ului alăturat (https://luceafarul.net/inteligenta-artificiala-vs-libertatea-individului) ca o premoniție, arătam succint ingerința inteligenței artificiale asupra intimității individului.


  • Nu au trecut decât 3 ani de atunci și constatăm că încet, încet se trece la etape succesive în care omul este sancționat de către inteligența artificială prin constatarea sacțiunii contravenționale în care agentul constator nu mai analizează existența elementelor constitutive ale faptei, ci se transformă într-un executant fidel al AI.
  • Legea definește contravenția ca fiind fapta savarșită cu vinovație, stabilită ca atare prin lege. Definiția sumară, de astfel, este dată de Ordonanța numărul 2 din data de 2001 R, privind regimul juridic al contravențiilor, respectiv art. 1-Constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată ca atare prin lege, prin hotărâre a Guvernului ori prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, a consiliului judeţean ori a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
  • Numai însă că legiuitorul a stabilit o persoană, care a fost denumită agent constatator, ce ar trebui să constate și să aplice contravenția, respectiv să stabilească dacă fapta săvârșită și care intră în sfera contravenției îndeplinește elementele constitutive ale acesteia.
  • O faptă contravențională presupune existența mai multor elemente, în lipsa cărora aceasta se situează în  afara sferei dreptului contravențional și nu poate constitui temei al răspunderii contravenționale.
  • Elementele constitutive ale contravenției sunt: subiectul, obiectul, latura subiectivă(vinovația) și latura obiectivă(fapta).
  • Evoluția societății, în special în ultimii ani, a impus pe anumite segmente implementare unor soluții tehnologice prin intermediul cărora surprinderea unor fapte contravenționale sau penale să fie făcută de tehnologie, iar apoi agentul constatator să aplice sancțiunea contravențională. Acest lucru, din punctul meu de vedere, a produs un salt și o diminuare a rolului agentului constatator, o adevărată revoluție, fără revoluționari, a normei juridice, în sensul în care acesta nu mai analizează existența elementelor constitutive ale contravenției, ci se supune, asemenea unui elev cuminte, analizei AI transformându-se într-un simplu executant. La prima vedere acest lucru nu pare câtuși de puțin alarmant, dar lipsa de reglementare al interferenței AI în ceea ce privește sancționarea omului ne poate duce pe drumuri din care cu greu vom mai ieși.
  • Vă dau un exemplu care poate părea nesemnificativ la prima vedere, dar este exemplul elocvent al faptului că elementele constitutive ale contravenției nu sunt în niciun fel evaluate, analizate de agentul contatator, iar AI decide fără echivoc vinovația subiectului contravenției. Constatarea contravențiilor în ceea ce privește neplata taxei de drum pentru conducătorii de autoturisme care circulă pe drumurile publice se face de către camerele de supraveghere amplasate de către C.N.A.I.R (Compania  Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) pe acel segment de drum pentru care este necesară plata taxei de drum. Deci, în momentul în care ai intrat cu autoturismul  în zona de acțiune a camerei de supraveghere, aceasta îți citește numărul de înmatriculare și în urma unei analizei software constată că autoturismul respectiv nu are plătită taxa de drum la momentul respectiv. Informația se transferă către un centru de comandă al  C.N.A.I.R, unde o ființa umană redactează în format electronic procesul-verbal de constatare a contravenției pe care îl trimite prin poștă la domiciliul contravenientului.
  • Astfel, dacă 10 ani de zile ai achitat în fiecare an taxa de drum, iar pentru două zile ai uitat sa o achiți, achitând-o a treia zi pentru înca un an și în cele două zile ai intrat în zona camerei de control a rovinietei, ești sancționat fără milă întrucât AI nu poate analiza existența elementelor constitutive ale contravenției. În speța dată este evident că ești un bun platnic, iar intenția nu este aceea de a săvârșii o faptă contravențională, ci pur și simplu ai uitat pentru două zile să achiți această rovinietă, dar AI nu are de unde să știe asta, iar agentul constatator nu mai analizează, ci se bazează pe ceea ce sistemul informatic îi trimite.
  • Mai nou, începând cu 1 ianuarie 2025 pe drumurile principale  din România a fost amplasat un sistem informatic, denumit e-SIGUR, complex de analiză a datelor de trafic și identificare a autoturismelor care depășesc viteza legală pe sectorul respectiv de drum. De această dată sistemul este gestionat de Poliția Română, care aplică și sancțiunile aferente pe același clișeu ca și în cazul rovinietei.
  • Mergând mai departe cred că toată lumea s-a confruntat cu AI atunci când a vrut să sune la banca unde deține un cont curent, în care își încasează pensia sau salariul, respectiv  la operatorul de telefonie mobilă unde are abonament pentru a solicita anumite informații și i-a răspuns inteligența artificială care l-a introdus în niște logaritmi. Dacă nu te conformezi acelor logaritmi cu greu reușești să intri în legătură cu un operator uman, dar nu se știe pentru cât timp vom mai putea face asta.
  • Constatăm că în acest fel inteligența artificială continuă pas cu pas, sub apanajul că ajută, să preia anumite funcții care sunt împotriva naturii umane.
  • Ce va urma vom constata în viitorul foarte apropiat întrucât totul se transformă într-un ritm amețitor.
  • Însă noi suntem aici să analizăm, să vedem dacă este bine sau nu, iar la nevoie să luăm poziție.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania