Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ion N. Oprea – O nouă carte, o nouă lecţie de istorie

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 12 (132), Decembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Ion N. Oprea – O nouă carte, o nouă lecţie de istorie

Primit pentru publicare: 05 Dec. 2019
Autor: Martha EȘANU
Publicat: 06 Dec. 2019
© Martha Eșanu© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


Împătimitul ziarist ieşean, juristul şi scriitorul Ion N. Oprea, “patriarhul literelor ieşene”, ne-a adus în dar de Ziua Naţională a României, o nouă carte, publicată la Editura “Armonii Culturale” din Adjud, Vrancea (RO) sub titlul “Curtea de Argeş. Întreaga Familie Regală înmormântată la Arhiepiscopie. Mihai I lângă mama sa, Regina Elena”.
Noul volum, o autentică lecţie de istorie şi înalt patriotism, este închinat CASEI REGALE A ROMÂNIEI şi prezintă istoria regalităţii româneşti, cu informaţii detaliate şi deosebit de interesante care ne conferă o viziune de ansamblu asupra familiei regale începând cu jumătatea secolului al XIX-lea şi până la sfârşitul primei jumătăţi a secolului al XX-lea.
Familia Regală a României coboară, pe linie genealogică directă, din Familia Imperială de Hohenzollern-Sigmaringen (familie din care făcea parte cel mai recent împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea) şi este înrudită cu toate marile familii regale europene: Britanică (dinastia de Windsor), a Spaniei, a Danemarcei, a Greciei, a Franţei (Bourbon) şi Familia Imperială a Rusiei (Romanov).

După cum scrie Ion N. Oprea, în paginile volumului recent publicat, familia regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independenţei statale, primul rege al României, schimbare consfinţită prin amendarea constituţiei. Ţara a devenit „Republică Populară” la 30 decembrue 1947 în urma unei lovituri de stat comuniste în cursul căreia Regele Mihai I a fost forţat să semneze un act de abdicare şi apoi să părăsească ţara împreună cu restul familiei sale.

Volumul prezintă gânduri despre toţi regii României, fapte, evenimente şi documente mai mult sau mai puţin cunoscute despre aceştia.

În prefaţa intitulată “Istoria Familiei Regale a României. Istoria unei naţiuni în graniţele României Mari” Gheorghe A. Stroia, membru ARA & USE, directorul editurii, scrie: „Cartea reprezintă o cronică actualizată a familiei regale, seria evenimentelor nefericite datorate recentelor decese ale Reginei Ana şi Regelui Mihai I, fac şi ele obiectul articolelor lucrării. Cu condescenţă, respect şi admiraţie faţă de personalităţile care ne-au marcat istoria, Ion N. Oprea reuşeşte să pună într-o nouă lumină monarhia şi să ridice la rang de monument naţional necropola regală de la Curtea de Argeş, locul sacru în care şi-au aflat loc de odihnă regii României.O carte interesantă, plină de amănunte suprinzătoare despre regi, regine, moştenitori şi urmaşi la tron, despre locuri reprezentative ale vremurilor acelea. Toate acestea pot fi considerate piese rare, foarte importante, în marea cartă a istoriei naţionale.

Prolificul scriitor ieşean şi cronicar al tuturor timpurilor istoriei poporului român, Ion N. Oprea (INO cum îl apelează prietenii) vine să alăture aceasta numeroaselor cărţi document, celor cca. 12 antologii pe o temă dată (cărţi-cenaclu) ca şi celor XII volume din seria “Istorii, comentarii, miscelanea”, publicate de el până acum, cărţi ce însumează peste 40.000 de pagini scrise în care sunt prezentate sute şi sute de personalităţi şi multitudinea de idei ce emană din experienţa vieţii lor, şi oferă o bogăţie de subiecte interesante şi instructive pentru orice vârstă, din orice domeniu apropiat sufletului fiecărui cititor.
Editorul îl felicită pe neobositul publicist ieşean Ion N. Oprea pentru vehemenţa cu care redescoperă valorile României şi abnegaţia cu care restituie memoriei  citirorilor săi veritabile pagini de istorie!”
Îmi permit să mă alătur şi eu acestor felicitări şi să-i transmit dragului nostru INO urări de linişte sufletească, spor în ale scrisului şi sănătate că-i mai bună decât toate!

Făcând un arc peste timp, ajungem în 1 decembrie 2019 la împlinirea a 101 ani de la făurirea României Mari când în faţa Palatului Culturii din municipiul Iaşi, Familia Regală a luat parte la ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Naţionale. Pe 1 decembrie 2019, o zi plină de semnificaţie istorică, o zi cu-un soare strălucitor ce a inundat oraşul, spre bucuria celor peste zece mii de ieşeni,Majestatea Sa şi Principele Radu au depus o coroană de flori la statuia domnitorului Ştefan cel Mare, în faţa Palatului Culturii, iar apoi la statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, din faţa Primăriei Municipiului Iaşi.
Cu o seară înainte, Primăria Municipiului Iaşi a organizat şi găzduit ceremonia de acordare a titlurilor de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei regale româneşti şi Alteţei Sale Regale Principele Radu. În discursul rostit la ceremonia solemnă din seara zilei de 30 noiembrie 2019, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iaşi, a spus:
„Vreau să mulţumesc Familiei Regale a României – Majestătăţii Voastre Margareta, custodele Coroanei române, Alteţei Voastre Regale Principele Radu, Alteţei Voastre Regale Principesa Sofia -, pentru onoarea pe care ne-o acordați astăzi, aici, în Palatul Roznovanu – clădire simbol pentru oraşul nostru şi pentru istoria Moldovei şi a României.

În această zi de mare sărbătoare pentru creştinătate, a Sfântului Apostol Andrei, în care Iaşul îşi arată deplina recunoştinţă faţă de una dintre instituţiile fundamentale pentru istoria acestui popor, scurta mea alocuţiune nu poate începe decât aşa:
Povestea monarhiei româneşti, deşi dureros de scurtă, a fost una de un uimitor succes! Pe parcursul a mai puţin de o sută de ani, România s-a transformat dintr-o ţară orientală, într-un stat european modern, mândru şi civilizat.
Din păcate, din decembrie 1947 şi până în decembrie 1989, au urmat 42 de ani de demagogie și impostură, de crime împotriva umanităţii şi de încercări disperate şi repetate din partea autorităţilor comuniste de a şterge memoria poporului. Dar nu au reuşit!

Reîncepând cu 1990, milioane de români au văzut în Familia Regală o şansă pentru salvarea României. Văzând figura Regelui Mihai, foarte mulţi dintre noi am înţeles atunci că nobleţea, în jurul căreia regăsim mereu cultura, onoarea şi patria, reprezintă un monument al virtuţii, atât de necesar poporului nostru!
Cu toate obstacolele ridicate de puterea instalată, prin minciună şi manipulare, în 1990, Familia Regală a revenit încetul cu încetul în mijlocul românilor, ocupând locul pe care îl merită în inima acestui popor.
Cu atât mai mult mă bucur de faptul că Iaşul a rămas una dintre destinaţiile preferate, unul dintre locurile de suflet ale Familiei Regale! Dulcele Târg al Ieşilor a fost admirat de Regele Carol I, a fost apărat de Regele Ferdinand, a fost iubit de Regele Carol al II-lea și a fost respectat de Regele Mihai!
Iar această relaţie privilegiată continuă! Între oraşul nostru şi Majestatea Sa Margareta, precum şi Principele Radu există o prietenie sinceră şi adevărată. Aşa cum Regele Ferdinand şi Regina Maria au înfăptuit Marea Românie, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au oferit Iaşului un blazon, dar şi un motiv de mândrie şi bucurie, fiindcă toate sacrificiile făcute de oraşul nostru de-a lungul istoriei au fost pe deplin recunoscute: Iaşul a devenit Oraş Regal!

În mod evident, dată fiind şi tradiţia monarhiei, dar şi originea ieşeană a Principelui Radu, oraşul nostru, având vocaţia sacrificiului, unităţii şi solidarităţii, beneficiază astăzi, mai mult ca oricând, de protecţia Familiei Regale. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu, întreaga Casă Regală au susţinut în mod consecvent proiecte academice, culturale și sociale iniţiateşi desfăşurate la Iaşi.

Acum, la ceas de mare bucurie, suntem fericiţi că avem prilejul să o omagiem pe Majestatea Sa Margareta şi întreaga Familie Regală, să o cinstim cum se cuvine, să-i adresăm adânca noastră preţuire şi să-i mulţumim pentru tot ceea ce a oferit și va oferi României de-a lungul vieţii, punând mai presus de orice misiunea sa regală şi statală. Să mulțumim pentru tot ce a făcut pentru oraşul nostru – inclusiv prin oferirea augustului titlu de Oraș Regal şi prin promovarea comunităţii noastre în trecut şi pentru totdeauna de acum încolo.

Onorând astfel, prin titlul de Cetăţean de Onoare pe Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei și moștenitoarea Tronului, precum şi pe Alteţa Sa Regală Principele Radu, Municipiul Iaşi – Capitala Istorică a României şi Oraş Regal – se onorează, implicit, pe sine!
Astfel, începând de astăzi, trei locuri publice din Iaşi, recent modernizate, vor purta pentru întotdeauna numele reprezentative ale Casei Regale române: Splai Bahlui Mal Drept se va numi bulevardul Regele Mihai I al României, Splai Bahlui Mal Stâng va fi bulevardul Regele Ferdinand I al României, iar Parcul din Podu Roş va fi cunoscut drept Parcul Regina Maria a României.

Vreau să mulţumesc membrilor Consiliului Local al Municipiului Iaşi pentru că s-au raliat în unanimitate în aceste demersuri prin care onorăm rolul pe care Casa Regală l-a avut în trecutul şi, iată, îl are şi îl va avea în prezentul şi în viitorul oraşului nostru!”

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania