Primit pentru publicare: 11 sept.2014.
Publicat de Diana Maria Agheorghiesei, 11 sept.2014.
Monarhia română a reprezentat unul din cele mai strălucite momente din istoria ţării noastre, capitol care a dat un sens şi o vigoare. României. Cu alte cuvinte, i-a dat o demnitate pe care generaţiile contemporane, educate în spirit republican, o invidiază într-un fel, neînţelegându-i totuşi valoarea şi rolul său de modernizare.
Despre regalitatea românească s-a scris atât cât a fost posibil după căderea regimului ceauşist. S-a scris mai mult sau mai puţin obiectiv, unele adevăruri istorice au fost scoase la iveală, dar în mod cert un lucru s-a înţeles cât se poate de clar: monarhia a însemnat garanţia independenţei şi suveranităţii României. Poate nu întâmplător, în zilele noastre monarhia îmbracă tot mai des forma unei curiozităţi în rândurile acelor amatori bine intenţionaţi dornici să cunoască mai bine diferitele tipuri de cârmuire statală.
Din mulţimea cărţilor care s-au scris pe marginea monarhiei din România, se remarcă într-o lumină cu totul nouă şi edificatoare volumul semnat de Alteţa Sa Regală Prinţul Paul al României intitulat Un omagiu regal adus României de stră-nepotul MS Regele Ferdinand ASR Printul Paul al României.
Este unul din cele mai pătrunzătoare volume care s-au scris în ultimii ani despre monarhia română, mai ales ca urmare a documentelor inedite care se află între paginile lui. Este un omagiu cu adevărat regal pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Paul îl aduce României, demonstrându-şi astfel fidelitatea faţă de sângele regal pe care l-a moştenit şi nu în ultimul rând faţă de meleagurile româneşti care i-au marcat profund conştiinţa şi preocupările.
Cartea pe care o aduc în discuţie se impune din mai multe puncte de vedere, aşa cum am căutat să specific în rândurile precedente, dar în primul rând pentru că autorul ei a înţeles însemnătatea concretă a istoriei, şi anume: aceea de adevăr. Istoria înseamnă adevăr, care, oricât de ascuns ar fi, o dată şi-o dată va ieşi la lumină. Acesta este demersul pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Paul al României îl întreprinde în cartea sa, prezentând într-o manieră prietenoasă şi echilibrată o gamă de aspecte necunoscute în legătură cu Familia Regală a României.
În fond, cât de bine este cunoscută în zilele noastre familia Lambrino, al cărei rol de modernizare în societatea românească a fost unul deosebit de important? Or, cartea Alteţei Sale Regale Prinţul Paul surprinde prin delicateţe şi nevoie de înţelegere istorică realităţile referitoare la relaţia dintre Regele Carol al II-lea şi Ioana Valentina (Zizi) Lambrino, oferindu-ne nouă cititorilor prilejul de a face cunoştinţă cu unul din cele mai romantice episoade din istoria Familiei Regale Române. Episod romantic în primul rând ca urmare a faptului că dragostea şi căsătoria lor au fost marcate de semnele interdicţiei din partea Familiei Regale, fiecare fiind nevoit să aleagă drumuri pe care probabil nu şi le-ar fi dorit.
Şi pentru a reîntregi acest adevăr captivant, Alteţa Sa Regală Prinţul Paul al României nu ezită să prezinte şi o serie de scrisori referenţiale dinspre Regele Carol al II-lea către Zizi Lambrino, accentuând şi drama sentimentală datorată exilului pe care a trăit-o în acele momente Regele Carol al II-lea.
La fel de concret prezintă Alteţa Sa Regală Prinţul Paul al României şi celelalte portrete regale, cum ar fi de exemplu Prinţesa Elisabeta, viitoarea Regină a Greciei sau Prinţesa Maria (Mignon), devenită ulterior Regina Iugoslaviei prin căsătoria cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei.
Parcurgând paginile acestei cărţi descoperim oameni şi destine, caractere şi atitudini, roluri care şi-au spus atât de mult cuvântul în soarta Familiei Regale şi a României, cum a fost, de exemplu, cazul Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand al României, care a contribuit în mod fundamental la modernizarea şi europenizarea Regatului.
Pe de altă parte, această carte semnată de Alteţa Sa Regală Prinţul Paul al României ne ajută să pătrundem şi dincolo de criteriile riguroase de cercetare istorică, introducându-ne într-o istorie mult mai dulce, una asemănătoare cu o poveste, care însufleţeşte realitatea dărăcită de tulburările specifice acelor vremuri. Mă refer din acest punct de vedere la aşa-numita istorie amoroasă din interiorul Familiei Regale a României, evidenţiată de câteva exemple grăitoare cum ar fi căsătoria anulată a Regelui Carol al II-lea cu Ioana Valentina Lambrino, pentru a nu mai vorbi de relaţia sa cu cea de-a treia şi ultima soţie, Elena Văcărescu, sau de relaţia Prinţului Nicolae al României cu Ioana Dumitrescu Doletti.
Sunt foarte multe lucruri de spus în legătură cu volumul Alteţei Sale Regale Prinţul Paul al României, volum nuanţat mai ales de arhiva regală pe care a moştenit-o în principal de la tatăl său, Prinţul Carol Grigore Mircea.
Vorbim cu certitudine de un volum care întruneşte toate condiţiile necesare unei cercetări istorice autentice, care se bazează pe un real efort de incursiune în istorie şi pe o capacitate a autorului de a sintetiza atât de mult printr-un joc de cuvinte, imagini şi documente.
Alteţa Sa Regală Prinţul Paul al României şi-a înţeles fără doar şi poate moştenirea şi misiunea sa de a o transmite mai departe. Nu întâmplător a adus acest impresionant omagiu regal României prin cartea elaborată cu răbdare şi meticulozitate de Alteţa Sa Regală, iar noi la rândul nostru avem datoria morală de a extrage dintr-un asemenea omagiu regal devenirea întru istorie.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania