Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

IOSIF GLIGOR: ”UZPR a dovedit că este o uniune care se implică și reprezintă cu adevărat interesele jurnaliștilor”

Interviu realizat de Ioan VASIU, U.Z.P.R
Primit pentru publicare: 6 Iunie 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: ©2022 Ioan Vasiu, ©2022 Iosif Gligor, ©2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.


 

IOSIF GLIGOR: ”UZPR a dovedit că este o uniune care se implică și reprezintă cu adevărat interesele jurnaliștilor”

*

IOAN  VASIU : –  De câți ani lucrezi ca jurnalist ? Când și unde ai început activitatea de gazetar ?

IOSIF  GLIGOR : – Am 32 de ani de activitate în domeniul presei scrise, audio și vizuale. Imediat după 1989 am înființat o societate privată și mi-am editat propriile ziare, pe tipar înalt, cum era la vremea respectivă, la micuța tipografie din Alba Iulia. A fost nevoie de multă muncă și alergătură. Cel mai dificil a fost cu obținerea unei cote de hârtie pentru tipărit, care se aproba doar de fostul minister al culturii. Așa au apărut săptămânalele: ,,D-ale Poliției!” și ,,Fotbal minut cu minut”.  Și, pentru că trebuia să editez și ceva nou, comercial, care să-mi aducă bani, am tipărit și ,,Sexi Star”, un săptămânal cu poze decente ale vedetelor, pe care le copiam din Paris Match, una dintre cele două reviste care ajungea în județul Alba și la care eram abonat. A fost o apariție de senzație în România, primită cu multă curiozitate, după o perioadă ceaușistă în care astfel de publicații erau interzise. Primul număr s-a vândut în 180.000 de exemplare. Un record, la acea vreme.

I.V. : –  De ce ai ales televiziunea și nu radioul ?

I.G. : – Înainte de anul 2000, când am început colaborarea cu Prima Tv, am avut propriile emisiuni la Radio Star Sebeș, Ardeleanul FM Alba Iulia, Radio Orion Sebeș și am fost corespondent la Europa Fm. Aveam o experientă solidă atât în radio, cât și în presa scrisă. Am scris pentru Adevărul, Libertatea, Click, Curentul, Informația de Alba, Mesagerul Transilvan, Atac la persoană. Am acceptat să lucrez pentru televiziune, la insistențele celui care acum este producător general la Prima Tv, Cristian Niculescu.  În acel moment, Cristian era șef la secția de corespondenți și era în căutarea unor jurnaliști care să filmeze și să transmită reportaje video, din toate județele țării. Am împrumutat bani și mi-am cumpărat, de la Cluj Napoca, prima mea cameră video, Sony. După mai multe cursuri de specializare și experiența din teren, în 26 august 2002 am fost angajat reporter, cu carte de muncă, la Prima Tv. Am rămas fidel televiziunii până astăzi. În acești 22 de ani de televiziune, am fost atât reporter, cât și cameraman. Asta mi-a dat posibilitatea să surprind evenimentele într-un mod mai special, filmându-le, o experiență net superioară radioului. 

I.V. : – Ce înseamnă pentru tine postul de televiziune PrimaTV ?

I.G. : – E un alt mod de a vedea lumea și de a te implica în evoluția ei. Mi-a oferit privilegiul de a cunoaște oameni, locuri, experiențe inedite. Mi-a schimbat viața.

I.V. : –  Când ai devenit membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și de ce te-ai înscris în această Uniune ? 

I.G.: – În urmă cu opt ani. Am fost înscris și în alte organizații dar, UZPR a dovedit că este o uniune care se implică și reprezintă cu adevărat interesele jurnaliștilor. 

I.V. : – În prezent, se mai poate spune că presa este a patra putere în stat ?

I.G. : – Da! În măsura în care informațiile sunt corecte, bine documentate și prezentate obiectiv, presa contribuie efectiv la dinamica și evoluția omenirii.

I.V. : –  Nu crezi că în țara noastră sunt prea multe posturi de televiziune ?

I.G. : – Nu! Telespectatorii decid cine rămâne pe piața media.

I.V. : – Ai regretat vreodată pentru că ai ales profesia de jurnalist ?

I.G. : – Da!  Au fost momente în care jurnaliștii erau cercetați penal, la o simplă sesizare. Am fost târât prin procese, după  zeci de astfel de plângeri, toate dovedindu-se neîntemeiate. În acele clipe, când încercam să fac bine, dar eram răsplătit cu mult rău, îmi venea să mă orientez spre altceva. Faptul că toate instanțele de judecată mi-au dat dreptate, m-a determinat să continui.

I.V. : –  Ce alte pasiuni mai ai ?

I.G. : – Iubesc călătoriile. Încerc să aflu cât mai multe despre viața altor popoare, integrându-mă, chiar și pentru o scurtă perioadă, în societatea lor.  Îmi place să înot, să șofez, sunt un meloman.  

                                                Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania