Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șoferul din Oz, de Dan Lungu la Cărturești PALAS Iași de vorbă cu cititorii

           Cea mai recentă carte a mea, Șoferul din Oz, e un roman despre lumea politică-interlopă din România ultimilor 30 de ani, s-a destăinuit autorul, Dan Lungu, într-un interviu cu Silviu D. Constantinescu, găzduit de Primul Magazin Cultural din România –Suplimentul de Cultură, realizat de Editura Polirom și Ziarul de Iași, 21-22 mai 2022, când naratorul ne asigura că „Succesul – Cărților – este un fenomen social, nu neapărat literar!

        Că așa este, despre Șoferul din Oz cititorii au aflat mai multe informații, joi , 16 iunie, când, pe terasa Librăriei Cărturești Palas – str. Palas nr. 7 A, Iași, în numele personajului său, Dan Lungu, autorul, a intrat în dialog cu cititorii și le-a vorbit despre cărțile și  personajele lor, pornind chiar de la romanul „Șoferul din Oz”. Editura Polirom, 2022, 288 de pagini.

            Noul roman al lui Dan Lungu, Șoferul din Oz, Sergiu, Sergio sau Sergiulică, se deconspiră, este șofer, bodyguard, spărgător  de lemne pentru grătar, secretar de stat, adică, cum susține autorul, om bun la toate, ca să-i servească pe cei de la putere, povestea vieții lui, derulată, ne duce pe noi cititorii cu gândul de la găștile de cartier până la ministere, cu locurile lor discrete unde se fac de toate, de la decizii misterioase, cu tunuri care ne îngrozesc, până la întâlniri  în doi, un ea și un el, care nu-și mai vorbesc după ce eșuează în proiectele lor, că așa e în viața ușoară… aventurile lui Boss, „fiul tatei”, ale lui Sergiu, bodygardul și șoferul său, în provincie, își convinge tatăl, ajuns pensionar să-și vândă agoniseala – fabrica de zahăr -, drum liber pentru Sergiu la combinații inedite după 89…

             De pe terasa Librăriei pe care am pomenit-o, autorul și personajele  cărții – Șoferul din Oz – combină ceea ce sunt poveștile de dragoste, unele cu tentă ironică, povești de dragoste și de familie, radiografie a faptelor de viață, pentru cucerirea normalității în vremuri tulburi, realizându-se o carte din care abundă și umorul, duioșia, dimensiunea documentară. O carte care răspunzând dialogului de terasă, nu doar te amuză, ci te emoționează prin mulțimea faptelor relatate.

            Că spune Dan Lungu: Sergiu este un băiat de cartier cu o carieră de  boxeur ratată, care  nu-și dorește decât o viață liniștită alături de Oana, iubita lui din liceu, acum în activitate, strângând bani să-și cumpere o casă în care să locuiască împreună…

          Ion N. Oprea, Iași, 16 iunie 2022Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania