Primit pentru publicare: 7 Ian. 2022
Autor: Gruia COJOCARU
Editor: Ion Istrate
© Gruia Cojocaru, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)
Dat fiind puținătatea informațiilor despre viața socio-politică din lăuntrul Kazahstanului – cea mai întinsă țară din Asia Centrală –, aș fi rămas în expectanță până ceva concludent se va fi degajat, în urma protestelor violente ale populației împotriva scumpirii carburanților. Deși furia protestatarilor a condus rapid la căderea guvernului, la început de ianuarie 2022, nu m-aș fi grăbit – precum analiștii de politică externă pro-occidentali din România – să fac similitudini cu decembrie ’89 din România și cu o așa-zisă funie, care-ar putea sugruma Moscova… Din punctul meu de vedere – dacă mă voi înșela, îmi voi cere scuze într-un material viitor! – Rusia e, pe termen scurt, principala beneficiară a crizei din Kazahstan. Nu cred că destabilizarea instituțiilor din capitala Kazahstanului – în urma luării cu asalt a acestora de către diverse grupuri, care par conduse discret de profesioniști – este opera Kremlinului, mai curând văd o luptă fratricidă între clanuri pentru accesul la resursele naturale ale țării.
Haosul din Kazahstan – soldat și cu vărsare de sânge, atât în rândul protestatarilor, cât și a forțelor de ordine – l-a obligat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev să ceară Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC) – din care face parte, alături de Rusia, vârf de lance, și Belarus, Armenia, Kârgâzstan, Tadjikistan – restabilirea ordinii în țară. Moscova deja a trimis trupe de ,,menținere a păcii”, care vor reprima brutal nu doar actele de rebeliune și vandalism ale clanurilor interesate de preluarea puterii, ci vor avea de suferit și cetățenii ieșiți în stradă, contaminați de emoția eliminării corupției, care colcăie la vârful administrației de stat.
În perspectiva Summitului SUA – Rusia, de la Geneva, din 10 ianuarie 2022, poziția Moscovei poate fi slăbită doar dacă nu e lichidat haosul din Kazahstan. Chiar dacă timpul e foarte scurt, mă aștept la restabilirea ordinii, deoarece Moscova știe să acționeze ferm, dorind să livreze Occidentului un mesaj limpede la întâlnirea de la Geneva: iată cât de eficient am rezolvat o criză majoră în spațiul de proximitate, dacă n-ați intervenit voi, așa cum ați făcut-o în Ucraina! Vladimir Putin va putea veni astfel (de) pe o poziție de forță, iar negocierile privind extinderea NATO în zona frontierelor Federației Ruse, viitorul Ucrainei, problematica sancțiunilor de după anexarea Crimeii vor fi tranșate în favoarea Kremlinului.
Mă amuz când aud că Moscova a trimis circa 3000 de soldați în Kazahstan… Nu, Moscova a trimis suficiente trupe astfel încât Kazahstanul să reintre pe orbita firească! (Că această orbită va musti iarăși de corupție – acesta e, de regulă, traiectul statelor cu teritorii imense și populație puțină!…). Dacă însă Moscova nu reușește să gestioneze iute situația din Kazahstan, Occidentul – inițial prin SUA – va avea un ascendent serios față de Rusia: regimurile voastre autocrate au încetat să fie acceptate de popoarele cărora le aparțineți, implementați democrația! Iar Țarul Putin cunoaște pericolul și știe că, pentru a-și păstra suportul popular în Rusia, trebuie să se întoarcă triumfător de la Geneva.
Imprevizibile, evenimentele sângeroase din Kazahstan fac din această țară, bogată în resurse naturale, o nouă miză geopolitică și geostrategică, care se descătușează fluid pentru actorii dominanți. Rusia, dar mai ales SUA, ar putea avea probleme reale în zonă, prin intrarea consistentă a Kazahstanului în sfera intereselor economice chineze, dat fiind frontiera cu gigantul Asiei de Est. Există și acum un oleoduct prin care se tranzitează petrol către China, însă volumul e relativ neînsemnat. Kazahstanul a cultivat până acum relații economice solide cu SUA și Uniunea Europeană, însă, în reconfigurarea geopolitică a zonei, China va avea o abordare financiară care-i poate asigura un rol dominant. Ar putea găsi o alternativă la resursele din Federația Rusă, negociind relaxat importurile, dând astfel o lovitură economiei rusești, dar s-ar ciocni și de interesele americane, dacă luăm în calcul că investițiile SUA dețin supremația în Kazahstan.
Mă opresc aici… aștept evoluția din teren pentru a-mi continua evaluarea.
…La ora la care scriu mass-media anunță zeci de morți și peste o mie de răniți în Kazahstan. Se pare că trupele rusești n-au venit să vizioneze spectacolul, ci să-i pună capăt cu mijloacele pe care le cunosc cel mai bine!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania