Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 14 Oct. 2020
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Revista Luceafărul
Publicat: 15 Oct. 2020
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Ziua dedicată patrimoniului cultural a fost sărbătorită și anul acesta la Castelul Urmánczy, chiar și în contextul crizei actuale, dar în limitele și normele sanitare impuse de aceasta. Programul care în anii trecuți se desfășura pe parcursul a două zile, anul acesta a fost concentrat într-o singură zi, însă una plină de activități culturale și de recreere diverse, pentru toată familia. Ziua a început cu un spectacol de teatru de păpuși prezentat de trupa Halvirag (Gheorgheni), de care s-au bucurat deopotrivă cei mari și cei mici. În continuare a fost proiectat filmul History is Our Story – Istoria castelelor din Transilvania (Castel în Transilvania), iar apoi a avut loc o prelegere științifică în cadrul căreia s-a făcut și prezentarea castelului din Toplița. History is Our Story conturează situația a 7 castele din Transilvania prin istoria acestora, interviuri cu proprietarii și diferiți experți. Printre cele 7 se numără și castelul Urmánczy.
La prânz activitățile au continuat cu mica excursie pe biciclete organizată, la fel ca în anii trecuți, de Asociaţia Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte” la podul acoperit Urmánczy, recent reconstruit, și izvoarele cu apă termală din Topliţa. Programul pentru copii a inclus jocuri de îndemânare, aventuri în jurul castelului, pagini de colorat și fișe de lucru EduCastel/Castel în Transilvania.
După prânz a avut loc masa rotundă “Moștenirea. Familii nobiliare și problema revitalizării monumentelor istorice”, susținută de Asociația ARCHÉ (București), lansarea și prezentarea paginii web urmanczycastle.ro, sponsorizată de Consiliul Județean Harghita și o a doua proiecție a filmului History is Our Story – Istoria castelelor din Transilvania. La masa rotundă, cu o prezență parțial fizică, parțial online, au participat arh. Raluca Bărbulescu, președintele Asociației ARCHÉ, arh. Marton Ildikó, consilier pentru monumente istorice la Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Harghita și reprezentanții echipei de proiectare, arh. Máthé Zoltán, arh. Erdei-Dolóczki Tímea, ing. peisagist Marius Robert Tăslăvan și Siklódi Zsuzanna. Discuția condusă de Tekla Szabó, președintele Asociației Positive Transylvania și reprezentantă a familiei Urmánczy, a atins punctual subiecte precum procesul de proiectare al unei clădiri de patrimoniu, posibilitățile de accesare a fondurilor pentru reabilitare și întreținere, iar cei prezenți au putut afla cum se va transforma în timp castelul Urmánczy, în urma lucrărilor ce se vor efectua în anii ce urmează. S-au prezentat și proiectele câștigate recent de castel (Timbrul Monumentelor, Programul pentru Protecția Monumentelor – Consiliul Județean Harghita). Archeologul Pánczél Szilamér a vorbit despre săpăturile pe care le-a efectuat recent în grădina castelului Urmánczy, despre amenajarea inițială a grădinii și aleilor.
A fost vernisată expoziția itinerantă Komitas – Bartók armean, organizată de Asociația Maghiarilor Armeni Din Transilvania, care mai rămâne în castel pentru două săptămâni. Spre seară publicul a participat la programul artistic prezentat de Ansamblul Barátos al Centrului Cultural și de Arte Lăzarea. O parte dintre activitățile prezentate publicului cu ocazia Zilei Patrimoniului Cultural vor rămâne în programul permanent al castelului, iar acestea se pot vedea în fiecare weekend. Este vorba despre expoziția Familia Urmánczy și Toplița, Zidul memoriei – listă cu toplițeni care s-au născut în castel pe vremea când acesta funcționa ca parte a spitalului orășenesc și jocul de evadare Escape from the castle, pe care mulți dintre vizitatori au avut deja ocazia să-l joace.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Positive Transylvania în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, Castel în Transilvania, Asociația ARCHÉ, Asociația Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte”, Biketop, Asociația Maghiarilor Armeni din Transilvania și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Toplița.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania