Patrimoniul cultural va fi celebrat și la Castelul Urmánczy din Toplița, duminică, începând cu orele 11. Organizatorii invită publicul la o serie de evenimente și activități în care se vor regăsi atât copiii cât și părinții și bunicii, în ideea ca programul să se adreseze întregii familii. Ziua Patrimoniului European la Castelul Urmánczy din Toplița este, așa cum ne-a obișnuit în urma celor patru ediții trecute, un amplu eveniment cultural ce înglobează activități educative și recreative, precum expoziții, mese rotunde, comunicări, documentare, ateliere, jocuri și nu numai. Mai multe despre ediția din acest an am aflat de la Tekla Szabó, președinte al Asociației Positive Transylvania, ONG-ul care administrează imobilul și care și-a asumat rolul de organizare a acestui eveniment la Toplița, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și de a aduce comunitatea mai aproape de istoria castelului.
Vorbim deja despre un eveniment spre care putem privi retrospectiv. Patru ediții trecute și a cincea în curs de desfășurare. Ce aduce nou ediția a V-a?
T.S.: Ediția de acest an este una specială, deoarece va fi ultimul eveniment de mare anvergură adresat publicului larg, organizat înainte de a începe restaurarea castelului. Cei care vor să vadă castelul în starea actuală, sunt așteptați să ne viziteze duminică, pe 18 septembrie. Ținem să precizăm că și după această dată va fi posibilă vizitarea castelului în weekend și vor fi accesibile activitățile în cele două escape room-uri, dar va fi nevoie de rezervări în prealabil. Grupuri organizate primim și în cursul săptămânii.
În toate cele cinci ediții am prezentat programe care s-au repetat în fiecare an. Foarte important a fost să avem programe de calitate pentru copii, de obicei invităm trupe de teatru de păpuși. În acest an vom avea și un atelier de creație de păpuși și quiz-uri interactive ce pot fi jucate individual sau în echipă.
De patrimoniul cultural ține și gastronomia locală, astfel că vom avea o prezentare de dalauzi, un fel de prăjitură armenească cu miere, nucă și mac. Familia Urmánczy este de origine armeană, așa se leagă acest eveniment de castel.
O activitate recurentă este și excursia la podul acoperit Urmánczy, parte din vechiul nostru program Drumul izvoarelor și al băilor termale din Toplița, organizat împreună cu Asociaţia Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte”. Vom avea tururi ghidate la castel ținute cu implicarea specialiștilor în patrimoniu prezenți la eveniment.
Pregătim o expoziție de artă plastică cu artiști din Târgu Mureș. Va fi o expoziție a familiei de artiști Dénes Molnár (1947-2000), D.Dénes Molnár, Krisztina Molnár. Tema este Nostalgie. Celelate expoziții sunt Familia Urmánczy și Toplița, prezentare din expoziția finală și Zidul memoriei, o privire înapoi pentru cei care s-au născut în castel, pe vremea când imobilul era ocupat de spitalul municipal. Programul se va încheia cu concertul de chitară VIZI solo live looping.
Desigur, totul corelat cu târgul producătorilor locali, vom avea și o mică librărie marca Gemma Book Café și un info point Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Toplița. Barul ștrandul Urmanczy se va muta o zi la castel.
Proiectul este finanțat în cadrul programului de finanțare nerambursabila a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale ale Municipiului Toplița pe anul 2022 și este co-finanțat de Fundația Communitas.
La primul eveniment din 2018 aproape nimeni nu cunoaștea castelul. Încetul cu încetul a intrat în circuitul turistic al orașului Toplița. În 2019, la cererea proprietarilor castelul, a fost declarat monument istoric. Începând cu anul 2020 castelul a fost deschis spre vizitare în fiecare weekend și au fost amenajate jocurile de evadare. Credem că odată cu restaurarea castelului și cu includerea în ruta castelelor, numărul turiștilor va crește considerabil.
Ce proiecte culturale s-au mai conturat între timp în jurul castelului în calitatea acestuia de monument istoric?
Asociația Positive Transylvania folosește momentan castelul cu drept de uzufruct pentru o perioada de 10 ani, avem mai multe proiecte în folosul comunității în curs de realizare. Proiectul de renovare a castelului a fost aprobat prin Proiect C11 –Turism și cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va urma semnarea contractului până la sfârșitul lunii septembrie. Noul centru cultural va trebui să fie gata până în iunie 2026.
Restaurarea castelului va fi tema mesei rotunde la care va participa și Barti Tihamér vicepreședintele Consiliului Județean Harghita. În castel vor fi expuse planurile de restaurare, cât și un scurt film cu machetarea 3D a castelului. Este interesant de văzut cum se prezenta forma originală a acoperișului, care se va reface prin restaurare.
În timpul acestor lucrări de restaurare va trebui să venim și cu un proiect pentru expozitie permanentă în castel. Aceasta dorim să fie interactivă și modernă, așa incât să fie atractivă si pentru tineri. Renovarea actuală nu va cuprinde parcul castelului, decât într-o etapă viitoare a proiectului, când plănuim proiecte care implică mai mult comunitatea locală în acest demers.
Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Positive Transylvania
Programul evenimentului
11.00 Prezentare și degustare dalauzi – prăjitură armenească (RO/HU)
11.30 “Prințul Fericit”. Spectacol de teatru de păpuși / Kolozsvári Bábjátszótér, Asociația S’artR – vient de l’âme (HU)
12.30 Atelier de creație păpuși. Asociația S’artR – vient de l’âme (HU)
12.00 Vernisajul expoziției “Nostalgie“. Expoziția familiei de artiști Dénes Molnár (1947-2000), D. Dénes Molnár, Krisztina Molnár (RO/HU)
12.30 Prelegere științifică combinată cu prezentarea castelului (HU)
13.00-15.00 Excursie cu biciclete: Podul acoperit – Drumul izvoarelor și al băilor termale din Toplița/ Asociaţia Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte”
13.30-15.00 Aventuri în jurul castelului (RO/HU)
13.00 “History is Our Story” film documentar web. 2019. Regizor Cecília Felméri / Castel în Transilvania. Subtitrare în limba română.
14.00 Prezentare de carte: 100 gyergyószéki recept, 100 gyergyószéki háziasszony (“100 de rețete și gospodine din regiunea Gheorgheni“ HU)
15.00 “Prințul Fericit”. Spectacol de teatru de păpuși / Kolozsvári Bábjátszótér, Asociația S’artR – vient de l’âme (RO)
16.00 Atelier de creație păpuși. Asociația S’artR – vient de l’âme (RO)
16.00 Masă rotundă: “Restaurarea castelului Urmánczy. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență“ (RO/HU)
17.00 Prelegere științifică combinată cu prezentarea castelului (RO)
17.30 Concert de chitară VIZI solo live looping
Programe permanente:
Târg cu producători locali
Gemma Book Café – librărie
Escape from the castle – jocuri de evadare. Program pentru familii și grupuri de prieteni. Rezervare și informații: 0752 702 939
Familia Urmánczy și Toplița – prezentare din expoziția finală
Zidul memoriei – amintire pentru cei care s-au născut în castel
Info point: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Toplița
Organizator: Asociația Positive Transylvania
Finanțator principal: Primăria Municipiului Toplița / Proiect finanțat în cadrul programului de finanțare nerambursabila a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale ale Municipiului Toplița pe anul 2022
Cofinanțatori: Uniunea Democrată Maghiară din România, Asociația Communitas, Baroc Pub. Parteneri: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Toplița, Asociația Sportivă „Cine Mişcă nu Rugineşte”, Urmánczy Events, Ștrandul Urmánczy, Asociația AntePortum, Castel în Transilvania, Gemma Book Café
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania