Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Zilele Patrimoniului Cultural European la Castelul Urmánczy, Topliţa – zile pline cu programe artistice

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Zilele Patrimoniului Cultural European la Castelul Urmánczy, Topliţa – zile pline cu programe artistice

 Primit pentru publicare: 01 Oct. 2019
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Publicat: 01 Oct. 2019

© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

Ȋntre 28 şi 29 septembrie, Castelul Urmánczy din Topliţa a prins din nou viaţă şi culoare prin numeroasele activităţi artistice care s-au desfăşurat cu ocazia sărbătorii Zilelor Patrimoniului Cultural European. Este al doilea an în care castelul este pus în valoare prin artă chiar de zilele dedicate patrimoniului cultural. Programul vast conceput de organizatori s-a adresat deopotrivă tuturor categoriilor de vârstă, astfel că fiecare dintre cei care au ales să-şi petreacă weekend-ul la castel sau doar câteva ore din acesta, au putut descoperi cel puţin un program sau o activitate la care să ia parte cu drag sau în care să se regăsească. Punctul forte a fost arta, la fel ca şi anul trecut. Pereţii vechi ai castelului au devenit suport pentru o serie de picturi realizate de artiştii grupului ArtWise din Cluj-Napoca, iar încăperile au fost animate de muzica specifică a anilor 1900, de numărul destul de mare de vizitatori, participanţi la activităţi şi de programele artistice prezentate publicului în cele două zile.

Programul zilei de sâmbătă a început cu o festivitate de inaugurare a castelului ca monument istoric. Szabó Tekla, preşedintele Asociaţiei Positive Transylvania, a vorbit despre castel şi despre demersul în urma căruia acesta a devenit monument istoric. Ȋn prima parte a zilei a avut loc evenimentul gastronomic unic în județul Harghita: ”Aromele și sunetele Transilvaniei”. Participanţii au putut descoperi sau redescoperi specialități din bucătăria maghiară, armenească și românească. Au urmat tururi ghidate în limba română şi maghiară, ţinute simultan de Gabriela Hosszu, director CNIPT Topliţa şi de Szabó Tekla, programe de activităţi şi jocuri pentru copii, un workshop de “Teatru pe înţelesul tuturor” (Teatrul Ludicus), un workshop de şindrilă şi vernisajul expoziţiei ArtWise. Format din trei membri, grupul artistic ArtWise a fost fondat la Cluj de designerul grafic Olàh Ildikó împreună cu pictorul Bàba Istvàn şi Mólnar Istvàn, responsabil de marketing, cu scopul de a crea o comunitate artistică menită să susţină tineri artişti transilvăneni. Atât membrii grupului cât şi artiştii cu care aceştia colaborează sunt în mare parte studenţi sau absolvenţi ai Universităţii de Arte şi Design din Cluj.

Pentru expoziţia prezentată la castel, grupul ArtWise a colaborat cu o serie de artişti vizuali şi designeri vestimentari care au lucrat împreună la conceptul expoziţional timp de două luni. A rezultat o expoziţie duală, de pictură şi creaţie vestimentară. Una din sălile de la parter ale castelului a găzduit expoziţia de pictură în care s-au regăsit lucrări semnate de Bàba Istvàn (“R.G.B”, “Gânditorul”), Gabriella Leonte (“Ritual”), Szabó András (“B-555A”), Máthé Lászlo (“Variaţii pe tema lui Prometeu”) şi Gagyi Botond (“Soţia lui Lot”, “Jucător”). Prezentarea de modă a avut loc seara, în încăperea principală a castelului (fostul salon), într-o ambianţă de sunet şi culoare, aducând în faţa publicului creaţiile vestimentare ale designerilor din ArtWise. Prezentarea a început cu creaţiile designerului Horváth Noémi, din colecţia sa numită “Heritage”, inspirată de elemente populare. Prin colecţia “Yclept”, designerul Marcian Beatrice a dorit să arate necesitatea de afirmare a femeii în domeniul afacerilor, propunând ţinute office. Designerul Szȍcs Ramona a prezentat colecţia “La vie bohème”, Kurjatko Orsolya – “Glasure”,  Höncz Daria – “Bad Folks”, Larcher Nóra – “Manifestation of Silence”. Jakab Andra a propus o combinaţie între ţinuta elegantă şi cea îndrăzneaţă în colecţia “The woman/Fire”, iar Jánosi Agnes a adus în faţa publicului obiecte vestimentare ce reflectă valorile culturale tradiţionale ardelene prin materiale textile precum inul sau cânepa. Seara s-a încheiat cu un concert susţinut de Domahidi Kata şi Babțan-Varga Flórián.

Programul de duminică a cuprins jocuri pentru copii, precum EduCastel, tururi ghidate, masa rotundă cu tema „Slow food, slow fashion, slow tourism”, o excursie ghidată la izvoarele şi băile calde din Topliţa, oferită de Asociaţia Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte”, spectacol de muzică rock oferit de „Gardienii castelelor”, un recital de muzică Jazz în grădina castelului cu Domahidi Kata, Babțan-Varga Flórián, Orosz Dávid Gergő, Pálfi Orsolya, iar la final a avut loc o tragere la sorţi organizată de Urmánczy events. Organizator al programului de la castel a fost Asociația Positive Transylvania, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Harghita, Urmánczy Events, Artwise, Castel în Transilvania, Asociația My Transylvania, Slow food Tărgu Mureș, Asociația ARCHÉ, Asociația Sportivă Cine Mişcă nu Rugineşte, Biketop, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Toplița. Buna desfăşurare a activităţilor a fost asigurată şi de un număr de 20 de voluntari, coordonaţi de Cosmina Oltean şi Szabó Tekla.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania