ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 23 Febr. 2018
Autor: Voichița Pălăcean-Vereș
Publicat: 27 Febr. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Joi, 22 februarie 2018, s-a derulat întâlnirea lunară a iubitorilor de literatură reuniți sub stindardul Ligii Scriitorilor Români, în cadrul Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ.
Cuvântul de bun sosit l-a rostit Al. Florin Țene, președintele național al LSR, care a dat apoi cuvântul prof. Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, pentru anunțarea ordinii de zi.
Sărbătoarea Cuvântului a stat sub semnul dragostei și al sărbătorilor dintâi ale primăverii, Mărțișorul și ziua de 8 Martie.
Din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, au fost alături de noi dr. dr. Ionuț Țene și Marius Țion, de la Direcția Învățământ, Cultură, Culte, demarându-se astfel un parteneriat cultural între LSR și Primărie.
Al. Florin Țene a vorbit despre activitatea filialelor din țară, anunțând că la Râmnicu Vâlcea se va organiza, sub coordonarea Lygiei Diaconescu, vicepreședinta Filialei Vâlcea, un concurs de poezie pe tema Marii Uniri, concurs la care sunt invitați să participe și creatorii clujeni.
A prezentat apoi cele mai noi cărți sosite din țară la Filiala Cluj, condusă de Iulian Patca: Persida Rugu, „Îngerul muntelui roșuˮ, Elena Jucan, „Mândră-i iarna pe la noiˮ, Ionuț Țene, „Ridurile pietreiˮ, Marius Țion, „Dimineața salvatăˮ, Constantin Zavati, „Memoriile unui pensionar în perioada de tranzițieˮ, Vasile Umbreanu, „Ieșirea din zodiacˮ, „Sireneleˮ, Ovidiu Jucan, „Din minunile creației. Oameni, gânduri și fapteˮ și antologiile: „De la scriitorii bănățeni către toți românii. Anuarul 8 al Filialei Timișoaraˮ (coord. Doina Drăgan) și „Liga Scriitorilor Români, Filiala Maramureșˮ (coord. Toma G. Rocneanu). De la Ioan Seni, am primit revista „ASTRA Năsăudeanăˮ nr. 10.
Aflându-ne în ajunul tradiționalei sărbători românești a dragostei, Al. Florin Țene a vorbit despre originea slavă a termenului Dragobete (Bragovete/ Rogobete). În intervenția sa, Antonia Bodea a spus că această sărbătoare ce marchează sosirea primăverii este dovada faptului că omul și-a dus existența după ritmul dictat de natură și a înțeles că dragostea conduce la înțelegere, armonie și credință, toate proiectate în eternitate.
Ionuț Țene, vicepreședinte al LSR, s-a prezentat înaintea publicului cu cel mai recent volum de poezie al său, „Ridurile pietreiˮ, în care a adunat „poezia iubirii la vârsta maturitățiiˮ și a dat glas câtorva creații recente.
I s-a alăturat Marius Țion, ce s-a recomandat cu proaspătul volum de versuri, „Dimineața salvatăˮ, din care a citit două poezii închinate iubirii.
Parada poeților ce au citit sau recitat din opera proprie a continuat cu: Aurel Lucian Chira, Gavril Moisa, Iulian Patca, Al. Florin Țene, Ovidiu Vasile, Ovidiu Jucan, Alin Cucuruzan, Vasile Puiu Sfârlea, Ioan Benche și Antonia Bodea, ale căror versuriau emoționat puternic audiența. Mariana Cristina Popan de la Baia Mare, de curând înscrisă în Filiala Cluj a LSR și pentru prima oară printre noi, s-a recomandat publicului clujean cu un grupaj de poeme dedicate dragostei și Zilei Femeii.
Eugen Albu, responsabil cu zâmbetele cenacliștilor clujeni, a venit înaintea colegilor cu două grupaje de epigrame, unul închinat zilelor de 1 și 8 Martie, celălalt prostiei, a fost gratulat cu aplauze furtunoase.
La rubrica „Calendarul literaturiiˮ, prof. Lucia-Elena Locusteanu a vorbit despre două personalități născute în luna februarie: Grigore Alexandrescu, din opera căruia – ținând cont de contextul politic actual – a citit fabula „Boul și Vițelulˮ, și Geo Bogza. Lectura unui fragment din „Cartea Oltuluiˮ a avut rolul de a demonstra că dragostea poate fi cântata magistral și în proză.
Următoarea noastră întâlnire va avea loc joi, 29 martie, în aceeași „Sala Armelorˮ de la Cercul Militar Cluj, când se va desfășura Gala Premiilor Anului Editorial 2017 acordate de Liga Scriitorilor Români, iar la manifestare vor participa slujitori ai literelor din întreaga țară.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania