Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Cenaclul “Artur Silvestri “-Liga Sciitorilor Români. Medalionul literar” Sub semnul Unirii “

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 4 (124), Aprilie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

La Cenaclul “Artur Silvestri “-Liga Sciitorilor Români. Medalionul literar” Sub semnul Unirii “

Primit pentru publicare: 26 Apr. 2019
Autor: Al. Florin ȚENE, Președintele National al Ligii Scriitorilor Români,Membru al Academiei Americană Română de Cultură și Știință
Publicat: 26 Apr. 2019

© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


                                                                Medalionul literar” Sub semnul Unirii “

                În cadrul programului  schimburilor de experiență dintre filialele Ligii Scriitorilor Români, la cenaclul “Artur Silvestri”, din cadrul Filialei Cluj a acestei organizații profesionale, în data de joi, 25 aprilie a.c. a avut loc, la Cercul Militar Cluj întâlnirea scriitorilor clujeni cu cei ai filialei Orhei din Republica Moldova. Această acțiune a urmat după schimbul de experiență de luna trecută cu filiala Arad a Ligii Scriitorilor.

                Ședința a fost deschisă de scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș, președinta cenclului, care a prezentat delegația scriitorilor veniți din Republica Modova, condusă de Vasile Cocarcea, președintele filialei Orhei a Ligii Scriitorilor, după care a dat cuvântul președintelul național al Ligii Scriitorilor, scriitorul Al.Florin Țene.Acesta, așa cum a intrat în tradiție, a făcut o mica informare privind activitatea celor 39 de filiale din țară și străinătate, inclusiv prezentând rezultatul alegerilor Filialei Olt a Ligii Scriitorilor, unde a fost ales prof. Paulian Buicescu, ca președinte.

                 În continuare, s-au analizat următoarele cărți și reviste primite în ultima perioadă de la scriitori din țară și străinătate:volumul LAMURA de Paraschiva Cărbunar, LACRIMI DE RÂS de Eugen Burghelea, CHIPUL DIN CEAȚĂ, IMPRESII, DIN DRAGOSTE de Ana-Cristina Popescu, antologia ZBOR  a Cenaclului LUCEAFĂRUL din Arad, DINCOLO DE ALBASTRU PLACID de Lia Pușa Popan, MULT RÂVNITA PRIMĂVARĂ de Vasile Pascal, Antologia METAFORE COMĂNĂȘTENE din Comănești-Bacău, CULEGĂTORUL DE PETALE, antologie cuprinzând 37 de poeți bucureșteni, PUTEREA MAGICĂ A GÂNDULUI și ÎN PAS CU TIMPUL de Elena Buică, CLIPE RETRĂITE de Florica Ranta Cândea,   PERCUȚII ȘI CONFESIUNI de Vasile Dorin Ghilencea, CHEMAREA STRĂBUNILOR TIMPURILOR de Elena Jucan și Ovidiu Jucan, Antologia TREPTELE SPERANȚEI, coordonator Silviana Mirela Antoche, Revista GUTEMBERG, editor Florica Ranta Cândea, ORIZONTURI MUREȘENE, revista Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor-ediție omagială Lazăr Lădariu, CUVÂNTUL ARGEȘEAN editată de filiale Argeș a Ligii Scriitorilor Români, coordonatori Adrian Mitroi și Nicolae Cosmescu.

                În continuare Al.Florin Țene a donat pachete de cărți scriitorilor: Vasile Cocarcea, Mitache Constantin  veniți din Orhei, acestuia din urmă i-a fost acordată DIPLOMA VIRTUTEA LITERARĂ, semn de prețuire pentru activitatea sa în promovarea culturii române.

                Tot în cadrul acestui eveniment, președintele național al Ligii Scriitorilor Români a acordat diploma VIRTUTEA LITERARĂ scriitorului Dumitru K Negoiță , președintele filialei din Buzău, pentru prodigioasa activitate desfășurată în domeniul creației spirituale și pentru promovarea literaturii române pe mapamond.

                Președinta cenaclului a dat cuvântul scriitorului Vasile Cocarcea care și-a prezentat cărțile: “ORHEI –vatră de istorie și civilizație”de Vasile Cocarcea și Andrei Calcea, și volumul de poeme MARTORII RĂSTIGNIRII, din care a citit câteva poezii ce exprimă  dorința unirii cu ȚARA:
Cei prezenți au aplaudat cu  frenezie frumoasele versuri.
După acesta a vorbit Constantin Mitachi, care și-a prezentat cărțile: TARTORII ROȘII, volumul 1 și în manuscris volumul 2. Autorul subliniind întâmplării tragice suferite de românii din Basarabia sub ocupația rusească.( URSS).
Pe marginea cărților și evidențiind mari personalități culturale de peste Prut, a vorbit Gavril Moisa, secretarul general al Ligii Scriitorilor,Pe aceeași temă o interesantă expunere a făcut Iulian Patca, președintele filialei Cluj a Ligii Scriitorilor.
În continuare a citit din creația sa Eugen Coța, poezii publicate în antologia “Treptele speranței. “, apărută la Brăila.
În încheiere, epigramistul Eugen Albu a a susținut un regal de epigrame, mult apreciat de cei prezenți.

                Voichița Pălăcean Vereș a anunțat că viitoarea ședință va avea loc în data de joi, 30 mai, orele 17, la Cercul Militar din Cluj.

                                                                                                                        



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania