Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 3 (123), Martie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 24 Mart. 2019
Autor: Ion TUDOSE, istoric, publicist, poet, membru al Ligii Scriitorilor Români, filiala Orhei
Publicat: 24 Mart. 2019
© Ion Tudose, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Poetul Vasile Cocarcea, preşedintele filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români și dna Stepanida Ţugui, moderatoarea acestei lansări de carte, directoarea BPR A. Donici din Orhei, ne-au făcut întâlnirea cu adevărat memorabilă.
Joi, 14 martie curent, în incinta Bibliotecii Publice Raionale A. Donici din Orhei era o aglomerație mai evidentă ca de obicei. Cei prezenţi se înghesuiau la vernisajul întitulat Istoric îndrăgostit de poezie. Este vorba despre un frumos eveniment – lansarea cărţii Martorii răstignirii, autor Vasile Cocarcea.
Dna Stepanida Ţugui, directoarea bibliotecii din Orhei, moderatoarea acestei întruniri, ni l-a prezentat pe poetul Vasile Cocarcea, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Orhei, ca pe un istoric prin vocaţie, dar și un împătimit de poezie, având în palmares deja 12 cărți publicate, dintre care 7 volume de poezie și 5 monografii istorice, vernisate în sală.
“Ultima plachetă poartă titlul poeziei poate cu cea mai mare semnificaţie pentru timpurile pe care le traversează omenirea, pentru starea de spirit a societăţii contemporane: “De la răstignirea lui Iisus,/ Mii de ani ca fulgerul s-au dus,/ Dar și astăzi martori Îi suntem,/ Doar depinde cum ne partajăm:/ Printre cei fricoşi și hulitori/ Sau cu Domnul nostru iertător (Martorii răstignirii).
Dna Ana Sofroni, doctoră în ştiinţe biologice, membră a Ligii Scriitorilor Români, filiala Orhei, a menționat importanța noului volum de versuri al poetului Vasile Cocarcea din punct de vedere al învăţăturii creştin-ortodoxe, fiind ca un manifest pentru elevi, tineri, pentru orice creștin adevărat.
Dl Nicolae Proca, profesor de istorie din Rezina, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova, ex-preşedinte al raionului Rezina a scos în evidenţă capacitatea de muncă și talentul poetului: “Îmi pot permite această afirmaţie, deoarece cu Vasile Cocarcea ne cunoaștem încă din anii studenţiei. Colegi de facultate fiind, adeseori îl surprindeam plăzmuind, iniţial cam pe ascuns, versuri. Astfel, alături de vocaţia de istoric, pe care a demonstrat-o prin întreaga-i activitate profesională, pasiunea de suflet – cea a slovei artistice aşternute pe hârtie, și-a făcut loc definitiv în viața lui. Şi azi savurăm emotivele-i versuri din noua sa carte, Martorii răstignirii, atât de necesară noii generații, cât și celor maturi prin valoa-rea ei educativă: dragostea de baştină, ataşamentul pentru unitatea națională, credință”.
În aceeași ordine de idei, menționez și eu, subsemnatul, că poetul Vasile Cocarcea, în cartea sa pune accentul pe problemele majore ale existenței noastre: dragostea de Patrie, de Neam, de Ţară, de părinți și de Credință, exprimându-le în versuri elegante, de o emotivitate aparte, apropiate de suflet, pe înțelesul tuturor, laitmotivul cărţii fiind, de la prima și până la ultima filă, că viața noastră este O clipă a veşniciei, pe care trebuie s-o trăim cu demnitate. Iată doar câteva secvenţe:
“Fără tine, scumpă mamă,/ Mi-e tristă viața pe pământ,/ Şi-ncep să plâng, cu bună seamă,/ Când îți sărut al tău mormânt. (De când tu, mamă, ne-ai lăsat). Sau: “Cel de Sus din Veșnicie,/ Lumii un verdict i-a dat:/ N-ar fi fost Mântuitorul/ Fără Iuda și Pilat./Dar cu mult mai sigur este/Adevărul dat de Sus:/ Nu putea fi izbăvire,/ De nu învia Iisus (Drama divină). Ori: “Trec anii noștri, trec buluc,/ Ca toamna frunzele de nuc,/ Iar noi, purtaţi de valul lor,/ Oricum uităm de multe ori,/ Că viața este un popas,/ Tentat de moarte, pas cu pas.” (Trec anii…)
Și întregind cele spuse, după cum se indică și în antologia Ţară de glorie și dor (2018), dedicată Centenarului Marii Uniri, anume dl Vasile Cocarcea este cel care, cu un grup de entiziaşti-patrioţi, a înfiinţat filiala Orhei a Ligii Scriitorilor Români, ceea ce înseamnă revenirea la tradiția literară din perioada interbelică (1918-1940), care își are și azi continuare rodnică.
Membrii actuali ai Ligii Scriitorilor Români, filiala Orhei (cu centrul la Cluj-Napoca, preşedinte dl Al. Florin Ţene) promovează activ creaţia literară prin dispute, saloane de carte, recitaluri literar-artistice etc., precum a fost şi lansarea cărţii Martorii răstignirii.
S-au expus pe marginea cărţii părintele Sergiu Matei, parohul bisericii Sfântul Nicolae din satul Peresecina, dnii Igor Veveriţă, profesor de istorie la Gimnaziul Chiperceni, Mihai Tihon, consilier municipal și raional de Orhei, Boris Găină, om de afaceri, dna Ludmila Botnariuc, consilieră în aparatul preşedintelui raionului, dl Ion Dulghier, la fel om de afaceri, dl Petru Luca, profesor de istorie în municipiul Orhei. Dânşii au subliniat talentul și măestria artistică a poetului Vasile Cocarcea, urându-i sănătate și să-şi valorifice în continuare harul dat de Dumnezeu prin alte noi creaţii, aşteptate de cei pasionaţi de lectură.
Un grup de elevi de la Liceul Teoretic Aleco Russo din Orhei au recitat din versurile lui Vasile Cocarcea.
Făcând bilanţul acestui frumos eveniment, dl Cocarcea a mulţumit călduros tuturor celor prezenţi pentru aprecieri şi susţinere în activitatea de creaţie şi totodată a donat Bibliotecii A.Donici câteva volume ale cărţii sale. S-a alăturat şi subsemnatul cu câteva volume ale plachetei O clipă în Veșnicie, care a fost lansată la 25 ianuarie curent la Ghiduleni.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania